Sanatate

#tratament #sanatate #meteosensibilitate #infectii respiratorii #temperatura #viroze

Expertul Acasa.ro, dr Monica Jugravu: Meteosensibilitatea, cauze si tratament

Am resimtit cu totii capriciile acestui inceput de primavara. Zile placute, cu soare bland, urmate de o mica iarna veritabila, cu zapada, vant si o scadere brusca si brutala a temperaturii. Variatiile de temperatura si presiune atmosferica ne afecteaza pe toti, dar mai ales pe meteosensibili, la care simptomatologia este mult exacerbata.

 

Meteosensibilitatea este consecinta diverselor dereglari din organism, acumulari de toxine, tensiuni fizice si psihice ce duc la o stare generala de disconfort. Aceasta este mai frecventa la femei si la persoanele ce locuiesc in oraș, care-si petrec mult timp in spatii inchise, organismul pierzandu-si capacitatea de adaptare la transformarile impuse de vreme.

Principalele cauze sunt: alternantele atmosferice (frig-cald, canicula-ploaie, furtuna-canicula), afectiunile reumatismale ce accentueaza meteosensibilitatea, tulburarile neuro-vegetative.

Simptomele acesteia sunt: oboseala, senzatia de presiune la nivelul capului, ochilor, urechi infundate, ameteli, dureri articulare, greata, varsaturi. Atentie la noul anotimp, la variatiile de temperatura si presiune, care pot determina acutizarea simptomatologiei anumitor afectiuni.

Virozele, infectiile respiratorii sunt la ordinea zilei. Mare grija la vestimentatie, avand in vedere modificarile de temperatura dintre dimineata, pranz si seara. Cei cu afectiuni cronice respiratorii (astm, bronșita cronica) trebuie sa se fereasca de expunerea la frig, umezeala si sa evite aglomeratia data fiind posibilitatea acutizarii afectiunii in aceasta perioada. 

Persoanele cu afectiuni digestive (ulcer, gastroduodenita) pot resimti recidivarea simptomatologiei.

Afectiunile osteoarticulare (discopatia, spondiloza, gonartroza) se pot exacerba , predominant  la persoanele meteosensibile, adevarate „barometre“ biologice ale modificarilor de temperatura si presiune.

Cardiovascularii (persoanele cu suferinte cardiace , hipertensiune arteriala, cardiopatii) trebuie sa urmeze constant tratamentul afectiunii de baza  si sa se fereasca de eventualele complicatii respiratorii determine de viroze sau infectii.

Recomandarile generale sunt: odihna, mișcarea-n aer liber, vitaminele, tonice cerebrale, evitarea expunerii la variatii de temperatura, evitarea aglomeratiei, consumul de legume si fructe proaspete, pentru bolnavii cronici respectarea indicatiilor terapeutice si prezentarea la medic in caz de necesitate. 

Dr Monica Jugravu 

 

CMI Dr Jugravu Monica

www.medicdefamilie.com

monicajugravu@yahoo.com

Telefon:  0723397457


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Monica Roxana Jugravu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea