Sanatate

#igiena #pasta de dinti #sapun #periuta de dinti #deodorante #apa de gura #placa dentara

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Romanii folosesc doua tuburi de pasta de dinti si un deodorant pe an!

Doua tuburi de pasta de dinti si un deodorant, atat consuma un roman anual  conform unor statistici efectuate in tara noastra. Adica, in Romania se consuma anual pe cap de locuitor undeva in jurul a 125 mg pasta de dinti, fata de 600 mg, cat ar trebui pentru periajul uzual de doua ori pe zi.

Dezastrul vine din zona rurala, unde din lipsa apei curente si a conditiilor igienico-sanitare, populatia nu realizeaza periajul dentar decat poate atunci cand merge la dentist cu vreo urgenta sau poate nici atunci, din cauza durerii. 

Si atunci sa ne mai miram de dezastrul sanatatii oro-dentare la romani, care sufera in 90% din cazuri de afectiuni dentare sau ale gingiilor?

 Astfel, 72 % au carii, 58% tartru, 23% carii la radacina dintilor, 37% pete pe dinti, iar 57% dintre romani au o respiratie neplacuta.

Periajul dintilor nu este considerat o necesitate

In zona urbana putem spune ca stam mai bine, daca un procent de 51% din populatie care se spala macar o data pe zi pe dinti, poate fi de bine. Cei mai multi spun ca nu au timp sau un spatiu adecvat efectuarii igienei personale, iar ceilalti nu vad in periajul zilnic al dintilor o necesitate.

Majoritatea celor intervievati au mentionat periajul dimineata dupa trezire, inainte de micul dejun.

Adica seara, din cauza oboselii, renunta la periaj si stau toata noaptea cu resturile alimentare si de placa bacteriana in gura, favorizand dezvoltarea florei microbiene cu afectarea dintilor si gingiilor. Se spala dimineata ca sa scape de mirosul neplacut, apoi manaca si pleaca, fara a se mai spala pe dinti pana a doua zi dimineata. 

Mai bine decat deloc, totusi periajul trebuie efectuat dupa masa, in special dupa cea de seara si dimineata.

In aceste conditii a vorbi despre schimbarea periutei de dinti la trei luni, folosirea atei dentare si a apei de gura devine fabulatie.

Romanii folosesc o periuta de dinti 3 ani

Romanul isi schimba periuta de dinti, daca o are, la trei ani! O tine undeva intr-un sertar sau pe o polita prada prafului si microorganismelor pe care le introduce in gura odata cu periuta de dinti putin clatita inainte, si apoi spune ca de la periajul dentar ii sangereaza gingiile. Normal, daca si-a insemantat singur o cultura intreaga de germeni mici si daunatori.

Sursa foto: kootation.com

Nu se spala pe maini in mod normal, nici chiar dupa folosirea toaletei, cu atat mai putin cand intra in casa, inainte de masa sau inainte sa se spele pe dinti. Patru sapunuri anual, acesta este consumul unui roman, conform unui studiu realizat de Institutul de Sanatate Publica Bucuresti.

Sursa foto: boan-health.en.made-in-china.com

Nici la capitolul cosmetice nu stam mai bine. Un roman foloseste 1,3 deodorante pe an, fata de cinci-sase, cum se intampla in alte tari.

De controale stomatologice nu mai vorbim, pentru ca marea majoritate merg la dentist doar in urgente, cu dureri sau abcese, dupa ce au consumat o farmacie intreaga de medicamente, dintre care antibioticele sunt primele autoadministrate.

Si uite asa se dezvolta populatii microbiene rezistente la antibiotice si ajungem sa ne tratam cu medicamente mult mai puternice care afecteaza grav in special ficatul, dar si alte organe si organismul in general.

In aceste conditii se impune mai multa educatie sanitara, mai multa informare pe cai multiple si larg accesibile tuturor, pentru ca daca ne dorim sanatate, trebuie sa avem in primul rand preventie realizata in special prin respectarea unei igiene personale, daca nu riguroase, macar de bun-simt. 

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea