Sanatate

#vitamina d #carii #boli parodontale #sanatate oro-dentara

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Rolul vitaminei D in prevenirea cariilor si a bolilor parodontale

Studii recente ale cercetatorilor americani au stabilit rolul vitaminei D in prevenirea cariilor si a bolilor parodontale. Astfel, cercetatorii de la Centrul de Preventie si Control al Bolilor de la Universitatea din Seatle, SUA, au constatat scaderea cu aproape 50% a incidentei cariei dentare si o mai buna sanatate oro-dentara la copiii cu un aport corespunzator de vitamina D.

Studiile cercetatorilor americani au venit sa intareasca constatarile facute si de alte studii efectuate in centre universitare de prestigiu din Marea Britanie, Canada, Suedia, Noua Zeelanda, Austria pe copii cu varste intre 2 si 16 ani.

Specialistii au constatat ca, la copiii cu deficit de vitamina D, dintii erup tardiv, cu deficiente de mineralizare si predispozitie crescuta la caria dentara, un rol important avandu-l si aportul de vitamina D de la mama. Iata de ce femeia insarcinata si mamele care alapteaza trebuie sa dea o atentie crescuta acestei vitamine, pentru a mentine in primul rand sanatatea lor oro-dentara si a preveni pierderea osoasa, cat si pentru sanatatea copilului lor.

Cercetatorii de la Departamentul Veteranilor al Universitatii din Boston, SUA, au relevat rolul vitaminei D in scaderea pierderii osoase din parodontopatii, cu micsorarea santurilor parodontale si scaderea detasarii gingiei de suprafetele dentare la persoanele peste 60 de ani la care nivelul vitaminei D a fost mentinul la nivelul optim de 800 UI. In acest mod a fost concluzionat rolul important al vitaminei D in combaterea parodontopatiilor.

Pe langa toate acestea, vitamina D previne osteoporoza si are un rol important in combaterea cancerelor, diabetului si bolilor de inima.

Este preferabil ca provenienta vitaminei D sa fie cat mai mult naturala, sintetizata de organism sub actiunea razelor UV ale soarelui din alimente precum somonul, tonul, ficatul, ouale, ciupercile, avocado.

In SUA, politica de stat a sanatatii populatiei a inclus vitamina D in alimente precum laptele, cerealele pentru micul dejun, iaurtul sau sucurile din fructe, asa incat 2/3 din populatie are un indice normal de vitamina D si doar 8% sunt in deficit, scazand rata bolilor induse de hipovitaminoza D.

 Exemplul lor a fost luat si de alte state, insa la un nivel mai redus, in special ca masura de marketing pentru diferite produse destinate copiilor.

 

Uitati de stresul dintilor galbeni si patati si zambiti fericiti, alb stralucitor in ziua nuntii voastre. Mirii verii 2013 beneficiaza la Dental Diamonds Studio de o superoferta pana la 1 septembrie: "Doua albiri dentare profesionale in cabinet, cu lampa, la pretul uneia singure pentru cei ce-si unesc destinele vara aceasta".  Detalii la numarul de telefon 0744.68.76 65 (dr Lucy Visinescu). 
 

Dr Lucy Visinescu

medic specialist stomatolog
Dental Diamonds Studio
 
Adresa: Str Alexandru Constantinescu nr 20
Sector 1, Bucuresti
 
Telefon: 0744.687.665

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea