Poate sa fie eroziunea dentara produsa de obiceiurile alimentare? Se pare ca da! Preferinta pentru dulciuri si bauturile carbogazoase de la varste tot mai fragede creste riscul demineralizarii si eroziunii dentare chiar pe suprafetele dentare rezistente la carie in mod obisnuit.
Victime ale cresterii nivelului de trai, marketingului si publicitatii agresive ca si ale anturajului, copiii si adolescentii consuma tot mai multe dulciuri, printre care bomboanele si dropsurile extrem de periculoase prin contactul prelungit cu suprafetele dentare si scaderea dramatica a pH-ului bucal pe o perioada mai mare de timp.
Daca la inceputul secolului XX, G.V. Black estima o prevalenta de 0,1% a eroziunii dentare in randul populatiei, incriminand factori ereditari si carentele vitaminice in aparitia acesteia, la inceputul secolului XXI se constata o crestere masiva a acesteia ca urmare a obiceiurilor alimentare.
Cresterea nivelului de trai in tarile dezvoltate a permis dezvoltarea industriei alimentare si producerea de alimente inalt procesate, cu continut in acizi organici precum acidul citric, acidul maleic, acidul fumaric, care dau un gust proaspat, insa scad si pH-ul salivar si produc eroziuni ale smaltului.
Preferinta pentru dulciuri si bauturi acidulate energizante, pe langa eroziunea smaltului si efectul cariogen, predispune si la obezitate, diabet si alte boli generale.
Chiar si sucurile naturale din citrice consumate in mod regulat pot produce eroziune dentara prin atacul acidului citric asupra suprafetelor dentare.
Importanta campaniilor de informare
Anturajul, trendurile, educatia si politicile de marketing ce asaza in raft dulciurile si alte produse cu risc crescut de a produce demineralizarea smaltului la nivelul privirii copiilor au un rol major.
Iata de ce ar trebui facute in scoli si gradinite campanii de informare a parintilor si copiilor asa cum s-a facut in 1982 in Elvetia de catre Asociatia Toothfriendly, care a scos si un logo
Astfel populatia ar fi informata si poate ca, prin scaderea consumului, companiile producatoare vor lua masuri de inlocuire a compusilor acizi cu altii mai putin daunatori.
De altfel, s-a mai incercat adaugarea de calciu, fosfati sau fluoruri in bauturile acidulate, in scopul cresterii pH-ului la un nivel mai putin riscant pentru smaltul dintilor, insa gustul a pierdut din prospetime si in consecinta au scazut vanzarile.
Din pacate, companiile producatoare de dulciuri sau bauturi acidulate nu sunt interesate de studii de acest gen atat timp cat vanzarile lor sunt in crestere si nu primesc sesizari sau reclamatii, asa ca va trebui informata populatia asupra riscurilor asumate la consumul acestor produse si trase semnale de alarma.
Dr Lucy Visinescu
E-mail: lucy.visinescu@gmail.com