Sanatate

#smalt #dinti #placa bacteriana #implant dentar #dureri dentare #muguri dentari

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Descoperirea care te scapa de neplacerile implantului dentar

Stomatologii au vesti bune pentru pacientii care se tem de dentist si in special de tratamentele endodontice. Cercetatorii britanici de la Colegiul King din Londra au descoperit modalitatea de a creste in laborator muguri dentari pe care apoi sa-i implanteze in cavitatea bucala. Desi experimentele sunt inca in studiu de laborator, visul oricarui pacient de implantare a mugurilor dentari in locul dintilor extrasi, poate deveni realitate.

Un grup de cercetatori din Marea Britanie, SUA, Japonia si Koreea de Nord au descoperit o modalitate de a inlocui tesutul moale din interiorul dintelui, numit pulpa dentara sau popular "nerv", cu o o substanta gelatinoasa continand apa, proteine mici de hidrogel si celule stem prelevate din pulpa molarului de minte sau a altui dinte. Pe baza ei se dezvolta noile vase de sange si nervi ale dintelui, dupa ce tesuturile dentare infectate au fost indepartate, iar cavitatea ramasa, curatata si dezinfectata.

Practic, tratamentul endodontic, extrem de neplacut si dureros ce consta in indepartarea tesutului moale infestat din interiorul dintelui afectat si obturatia de canal, este inlocuit cu aceasta procedura de implantare a unui nou nerv. Astfel dintele ramanand viu si nu un simplu vestigiu mort, cum se intampla dupa tratamentul endodontic actual. Dintele viu este mai rezistent, are posibilitatea de autoaparare, celulele pulpei dentare avand capacitatea de remineralizare a smaltului si de a genera dentina secundara de reactie la atacul cariogen al microrganismelor din placa bacteriana asupra tesuturilor dure dentare.

Rezultate promitatoare au fost obtinute pe animalele de laborator si chiar pe subiecti umani, acum urmarindu-se testarea hidrogelului in calmarea durerilor dentare din inflamatiile pulpare consecutive traumatismelor dentare si proceselor carioase.

Profesorul Sloan de la Universitatea din Cardiff studiaza modalitatea de a induce refacerea pulpei dentare cu ajutorul materialelor utilizate in terapia stomatologica actuala, iar dr D'Souza estimeaza ca studiile clinice pe oameni ale terapiei cu hidrogel vor incepe in urmatorii doi trei ani, urmand sa beneficiem de ea in urmatorii 5 ani.

Sursa foto: online.wsj.com

Uitati de stresul dintilor galbeni si patati si zambiti fericiti, alb stralucitor in ziua nuntii voastre. Mirii verii 2013 beneficiaza la Dental Diamonds Studio de o superoferta pana la 1 septembrie: "Doua albiri dentare profesionale in cabinet, cu lampa, la pretul uneia singure pentru cei ce-si unesc destinele vara aceasta".  Detalii la numarul de telefon 0744.68.76 65 (dr Lucy Visinescu). 
 

Dr Lucy Visinescu

medic specialist stomatolog
 
Dental Diamonds Studio
 
Adresa: Str Alexandru Constantinescu nr 20
Sector 1, Bucuresti
 
Telefon: 0744.687.665
E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea