Sanatate

#dureri de cap #branzeturi #scaune #calculator #vin #telefon #apa #pozitii birou

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Cauzele durerilor de cap si masuri de combatere a lor

Cine si ce poate provoca dureri de cap intr-o lume a vitezei si a stresului, a fast-food-ului si a supersonicelor? Incriminata poate fi chiar viteza si stresul, zgomotul si mancarea plina de aditivi, lipsa unui somn de calitate, seful...

S-a dovedit ca un sef autoritar, stresant poate sa produca o stare perpetua de tensiune si disconfort, soldata si cu dureri de cap printre altele. Crearea unui mediu ambiant si a unei atmosfere placute la lucru, precum si stabilirea unor relatii colegiale care sa stimuleze productivitatea si creativitatea ar trebui sa fie o prioritate in orice firma.

Conditiile meteo, parfumurile si coafura favorizeaza aparitia migrenelor

S-a constatat ca si vremea poate declansa migrene, prin variatiile mari de temperatura sau presiune, astfel incat intr-o zi geroasa de iarna in care scade brusc temperatura, scadere accentuata si de vant, pot aparea dureri de cap.

Acestea sunt combatute de obicei prin ingestia de lichide calde (ceaiuri, supe) si analgezice usoare, iar intr-o zi caniculara de vara acestea sunt combatute prin consumul de lichide, pentru a evita deshidratarea, si purtarea ochelarior de soare, pentru diminuarea efectului luminii puternice asupra unor centri nervosi ce pot declansa cefaleea.

Si mirosurile puternice ale lacurilor, vopselelor si chiar ale unor parfumuri sau flori puternic odorizante pot declansa dureri de cap. Cauza: substantele volatile continute, in special eteri, care, dizolvati in sange, pot afecta anumiti centri nervosi.

De asemenea, modul in care porti parul poate sa-ti dea dureri de cap. O coada de cal stransa in cea mai mare parte din zi poate tensiona pielea scalpului si produce cefaleea. Incearca si alt mod de a coafa parul si evita banderolele sau palariile stramte.

Sursa foto: alignedforlifechiropractic.com

Sexul poate da dureri de cap

Daca esti predispus la migrene, ar fi bine sa stii ca exercitiile fizice extenuante, chiar si sexul uneori, pot sa-ti produca dureri de cap, prin cresterea tensiunii cerebrale si diminuarea oxigenarii creierului. In aceasta situatie, organismul pompeaza mai mult sange spre muschii care realizeaza efortul maxim. Aceasta nu inseamna sa renunti la sport, miscarea fiind esentiala unei vieti sanatoase, insa uneori organismul are niste limite.

Nu trebuie neaparat sa faci efort fizic ca sa te doara capul, chiar si o pozitie vicioasa la birou poate fi daunatoare. Astfel, un scaun prea inalt, care obliga la coborarea umerilor si arcuirea coloanei, un spatar prea jos sau lipsa acestuia, care nu ofera sprijin umerilor, inclinarea capului intr-o pozitie rigida pentru a sustine telefonul, o pozitie fixa, incordata pe scaun in fata calculatorului sunt tot atatea cauze ale durerilor de cap.

Sursa foto: webmd.com

Cel mai bun remediu pentru ele nu este un antinevralgic si inca o cana de cafea, ci pauzele, de preferat insotite de miscare in aer liber sau macar de cateva exercitii ale gatului si umerilor, daca nu poti parasi biroul, si multa apa plata care sa hidrateze organismul.

Se zice ca pentru fiecare cana de cafea ar trebui sa bem o cana de apa pentru a compensa deshidratarea produsa de cafeina.

Si lumina de neon din majoritatea spatiilor de birouri, precum si radiatiile emise de calculatoare si telefoanele mobile pot produce dureri de cap. Incearca sa elimini pe cat posibil aceste acumulari de radiatii nocive si petrece timp in aer liber, in natura, pentru a scapa de ele, sau ia-ti o pisica, considerata un excelent absorbant de energii negative.

Atentie la alimentatie si alcool!

Uneori, si alimentele pot da dureri de cap. Este cazul branzeturilor maturate: parmezan, branza albastra sau cu mucegai, care contin tiramina - o substanta ce poate declansa dureri de cap cu atat mai intense cu cat braza este mai veche si are mai multa tiramina.

Sursa foto: divinecaroline.com

Si vinul rosu contine tiramina si alte substante ce pot da dureri de cap, pe langa cea declansata de cresterea tensiunii arteriale indusa de consumul de alcool.

Aditivii alimentari, nitritii, sulfitii pot fi, de asemenea, incriminati in declansarea cefaleei.

Durerea de cap produsa prin lipsa alimentatiei apare de obicei inaintea starii de foame, ca urmare a prabusirii nivelului glicemiei in sange si remediul nu este un dulce care se absoarbe rapid si restabileste glicemia, care ulterior va scadea dramatic cu afectarea unor mecanisme si predispozitia spre diabetul de tip II. Solutia este respecatea unui regim alimentar sanatos si a orarului meselor.

Lipsa de lichide, prin deshidratare, poate favoriza aparitia durerilor de cap, cantitatea de apa recomandata fiind 10% din greutatea corporala, pentru a asigura o buna circulatie a sangelui, o tensiune arteriala normala, o filtrare si o excretie corespunzatoare a toxinelor din organism.

Fumatul, periculos si pentru nefumatori

Fumatul dauneaza nu doar fumatorilor, ci si persoanelor din jurul lor, fumatorii pasivi, prin nicotina din fumul de tigara care produce vasoconstrictie si afectarea circulatiei sangelui si a tensiunii arteriale, pe langa afectarea pulmonara si oculara.

Prin scaderea oxigenarii si cresterea tensiunii cerebrale, fumatul poate da dureri de cap.

Si cafeaua nelipsita de la o tigara poate da dureri de cap, daca se consuma in cantitate mare. In cantitati moderate este chiar benefica, dovada fiind includerea ei in compozitia unor medicamente pentru cefalee.

Cum pot fi prevenite durerile de cap

Incearca sa identifici cauzele durerilor de cap si sa le remediezi inainte de a declansa ceva mai grav.

O agenda organizata, un loc de lucru placut si relatii profesionale constructive, pauze si exercitii si, de ce nu, chiar masaj in zona cervicala si a umerilor care sa inlature tensiunea sunt cateva trucuri pentru a evita aparitia durerilor de cap.

De asemenea, sunt indicate respectarea unui regim igienico-dietetic corect, care sa asigure surse de carbohidrati si lichide corespunzatoare efortului efectuat, exercitii fizice in aer liber, practicarea unui sport sau macar mersul pe jos care sa detensioneze zona cervicala, kinetoterapie sau masaj profesionist si controale regulate la medicul de familie, care este cel mai avizat pentru a te sfatui ce este cel mai bine de facut.

Sursa foto: ethicsandvibes.wordpress.com

Nu abuza de automedicatie! Nu faci decat sa amani rezolvarea si sa complici situatia si tu stii bine aceasta.

 

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea