INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Sanatate

#soia #post #ulei de in #quinoa #amarant #alimente vegetale #uleiu canepa

Expertul Acasa.ro, dr Iren Alexoi: Postul si nevoile nutritionale sau stim sa mancam corect in post

Ce reprezinta postul pentru organismul nostru? Putem oare sa ne asiguram tot ce trebuie pentru a fi sanatosi? Postul poate fi o perioada de detoxifiere si regenerare pentru organism. Daca se respecta cateva reguli nutritionale, acesta da o pauza de refacere organismului, fapt care va duce la mentinerea unei bune sanatati si a unei conditii fizice excelente.

Lipsind din alimentatie produsele de origine animala, acestea tind sa fie inlocuite cu mai multa paine, cartofi, dulciuri, ceea ce duce la cresterea in greutate si privarea de anumiti nutrienti importanti, cum ar fi: proteinele complete, fierul, calciul, zincul sau anumite vitamine din grupul B.

Ce putem face? Sa ne informam corect si sa a avem grija la alimentele care pot suplini acesti nutrienti.

 

Vestea buna este ca exista alimente vegetale care contin toti aminoacizii asemenea produselor de origine animala, si aici ma refer la quinoa, amarant si soia.

Quinoa si amarantul sunt cereale care aduc un important aport de fibre, minerale si vitamine. Au si proprietati importante in dietoterapie, quinoa fiind un bun detoxifiant al rinichilor, iar amarantul contine squalen - antioxidant bun pentru curatarea plamanilor, fiind foarte util celor ce traiesc in zone poluate.

 

Tofu (branza din soia) si laptele de soia pot inlocui cu succes produsele lactate. Avantajul este ca nu contin grasimi saturate si sunt bogate in calciu si fitoestrogeni – elemente care protejeaza femeile de cancerul de san.

 

Pentru a fi siguri ca acoperim tot necesarul de aminoacizi, suplinind astfel absenta carnii din alimentatie, se recomanda asocierea de cereale cu leguminoase. Un exemplu bun ar fi: orezul cu mazarea sau pastele cu fasole.

Pentru a ne asigura necesarul de fier trebuie sa avem in vedere consumul de cereale integrale, legume cu frunze verzi, germenii incoltiti sau leguminoase cum ar fi: fasole, linte sau naut. Pentru ca fierul sa fie bine asimilat de organism este indicata asocierea cu alimente bogate in vitamina C. Recomand sa stoarcem o lamaie pe fiecare salata.

 

Zincul este un alt element care se gaseste preponderant in produsele de origine animala, dar il putem suplini prin consumul de fasole, cereale integrale, nuci.

 

In post trebuie sa renuntam si la produsele lactate, si intrebarea cea mai frecventa este de unde ne asiguram necesarul de calciu. Vestea buna este ca si in produsele vegetale exista cantitati suficiente din acest mineral.

Surse bune de calciu: semintele de susan, legumele cu frunze verzi, migdale, morcovii, sucurile de fructe si legume. De asemenea gasim in magazine lapte de soia si lapte de migadale fortifiate cu suplimente de calciu. Iar o alta sursa buna de calciu este si apa plata.

 

Grasimile sanatoase si in special acizii grasi omega 3 sunt continuti in semintele de chia, in sau canepa. Acestea se pot adauga in salate, piureurile de legume sau in shakeuri.

Totodata, uleiurile de canepa, de in, de germeni de grau au cantitati importante de grasimi sanatoase. Recomand intotdeauna varianta de ulei presat la rece. O lingurita de ulei de in contine o cantitate suficienta de omega 3 pentru a satisface necesarul zilnic.

 

O alternative hranitoare pentru a inlocui untul clasic este untul de nuci si cel mai cunoscut este untul de arahide. Dar mare atentie la cantitatea folosita in exces, care duce la ingrasare.

Perioada de post se tine de obicei si cu motivatia si promisiunea unei sanatati mai bune. Daca suntem atenti sa ne satisfacem toate nevoile nutritonale avem de doar de castigat .

 

Va propun mai jos reteta mea preferata in post.

Chiftelute de quinoa

Ingrediente: 100 g quinoa, 20 g seminte floarea-soarelui, un catel de usturoi, 1 lingura de fulgi drojdie uscata, marar sau patrunjel, jumatate de lingurita de turmeric, un varf de lingurita de chili (condimentele sunt optionale)

Se fierbe quinoa 20 minute (la o masura de quinoa se adauga 3 masuri de apa). Apoi, quinoa si restul ingredientelor se amesteca cu un blender. Din amestecul rezultat se prepara chiftelute. Aceste se pun int-o tava la cuptor 10-15 minute. Se servesc calde sau reci, langa o salata sau o mancare de legume.

Pofta buna si multa sanatate!

 

Date contact:
Dr Iren Alexoi
Site: nutritie.dietetica.ro
E-mail: nutritie.dietetica@yahoo.ro
Telefon: 0722.496.036, Timisoara
Facebook: Nutritie si Dietetica Cabinet Individual Dr. Iren Alexoi

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Iren Alexoi

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea