Sanatate

#paduchi #pieptan #dermatoscop #tratament paduchi #lampa Wood

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: SOS! "Am paduchi!"

Paduchii sunt paraziti externi care se hranesc cu sange. In momentul cand isi iau pranzul, ei iti injecteaza in piele saliva, cauza mancarimii. Pot trai in afara gazdei umane pana la maxim 10 zile, murind prin infometare. Nu sunt o expresie a condititiilor precare de trai, a mizeriei. Se transmit prin contact direct sau prin obiecte de toaleta. Aproximativ 10-20 de paraziti infesteaza scalpul.


Paduchele are o culoare gri/maro si este de marimea unei seminte de susan. Femela secreta o substanta prin care asigura aderenta oualor la firul de par. Ouale se ataseaza la 3-4 milimetri de baza firului de par, pentru ca acolo sunt conditii prielnice de temperatura (30 grade Celsius). Daca temperatura e mai joasa, incubatia va fi mai lunga. In general, evolueaza spre forma adulta in circa 8-10 zile. La temperaturi scazute se opresc din evolutie si pot rezista asa pana la o luna (pe haine, perii de par).

 

Cum se manifesta?

Prin mancarime, mai severa noaptea cand parazitul se hraneste. Scalpul, zona posterioara a gatului si spatele urechii sunt cele mai afectate. Din cauza miscarii rapide a parazitului,  acestia sunt dificil de identificat. O lupa sau aplicarea unei benzi adezive pe zona presupus infectata va usura identificarea. Ouale se gasesc atasate de firul de par si sunt foarte dificil de indepartat (spre deosebire de matreata sau resturi de fixativ). Distanta fata de radacina parului poate stabili vechimea infectiei. Cu cat ouale se regasesc la distanta mai mare, cu atat vorbim de o infectie mai veche. In general, ouale care au eliberat parazitul au o culoare alba; celelalte, aflate in incubatie, au o culoare mai inchisa si sunt mai greu de identificat. Pe parul umed atat parazitul, cat si ouale pot fi mai usor de pus in evidenta si de indepartat.

 

 

 

Cum se transmit paduchii?

Transmiterea se face prin contact direct. Paduchele nu sare si nu zboara. De aceea apar cazuri in aceeasi familie sau in comunitatile de copii. Se pot transmite, ceva mai greu, prin perii de par si alte dispozitive de coafat, perne, prosoape, palarii, esarfe.

Cum se diagnosticheaza?

Priin examinare directa de preferat pe parul umed pe care am aplicat balsam. Parul poate fi pieptanat cu un pieptan des de la un capat la altul al firului pentru evidentierea si indepartarea parazitului. Dermatoscopul si lampa Wood pot fi utile in diagnostic.

 

Cum se trateaza?

In farmacii regasim produse care omoara parazitul. Indepartarea mecanica a parazitului cu un pieptan des este foarte utila tratamentului aplicat. Umezirea parului cu o solutie de apa si otet (1:1) si invelirea cu un prosop pentru 15 minute va inlesni operatiunea de indepartare. Raderea parului poate fi o solutie, insa este greu de acceptat. In general, indepartarea mecanica a parazitului asociata aplicarii de substante care omoara parazitul s-a dovedit superioara tratamentului ca atare.

Trebuie tratati toti membri familiei. Obiectele de toaleta trebuie curatate cu grija prin spalare in apa calda (in jur de 60 grade Celsius) cu sapun; la fel si lenjeria. Ceea ce nu poate fi spalat se va depozita in saci de plastic pentru doua saptamani.

Tratamentul se va relua dupa 7-10 zile pentru a fi siguri ca am omorat si tinerii paraziti iesiti din oua. In general ouale sunt mai rezistente la tratament.

Nu aplicati gaz pe par pentru ca riscati o iritatie severa. Produsele care se accepta a fi puse pe cap pentru a omori paduchele sunt cele grase, uleioase ca maioneza, uleiul de masline, vaselina. Lasate peste noapte ele sufoca/depriveaza de oxigen parazitul.

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei - telefon: 021.98.96
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes - telefon: 021.317.95.03
E-mail: simian.ioana@gmail.com
facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea