Sanatate

#laser #ipl #epilare definitiva #epilare ipl #par nedorit #lumina intens pulsata #epilare laser

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Parul nedorit si solutiile permanente de tratament

Parul nedorit este o problema cosmetica care in momentul de fata tinde sa isi gaseasca rezolvare. Fie ca vorbim despre o pilozitate normal dispusa, fie de una care se incadreaza in patologic, exista aparate care realizeaza indepartarea, in proportie destul de mare, a tuturor firelor de par. Cresterea de par in exces poate fi incadrata ca hirsutism sau hipertricoza. Hipertricoza caracterizeaza cresterea anormala a parului in zone variate, ca urmare a terenului genetic, unor boli metabolice, medicamentelor, hormonilor sau unor tumori.

Hirsutismul reprezinta cresterea excesiva de par la femei dupa un pattern masculin, adica in zona de barba, mustata, abdomen inferior cauzata de hormoni, ereditate, medicatie si tumori.

De-alungul timpului s-au incercat nenumarate metode de a indeparta parul nedorit, cele mai multe temporare.

Utilizarea laserului sau a altor surse de lumina este o metoda mult mai eficace, cu senzatie de disconfort minima si complicatii minime. Multe dintre aparatele laser sunt dotate cu accesorii care reduc senzatia de durere prin aplicarea unei surse de temperatura scazuta pentru tegument.

Laserul si lumina intens pulsata (IPL) concentreaza fasciculul de lumina spre foliculul pilos, fiind absorbita de melanina, pigment prezent in teaca firului de par. Deoarece firul de par creste ciclic sunt necesare mai multe sedinte pentru rezultate optime.

Care sunt aparatele de epilare definitiva?

Lumina intens pulsata a fost si este una din cele mai uzitate metode. Laserul merge foarte bine la indivizii cu piele deschisa la culoare si par in tonuri mai inchise. Dispozitivele tip Nd-YAG trateaza si pielea inchisa la culoare.

Citeste si:

Tot ce trebuie sa stii despre rozacee, acneea adultului

Ce zone pot fi tratate?

In principiu, aproape orice zona poate beneficia de epilarea definitiva, mai putin zona perioculara. Pentru ca epilarea sa functioneze e necesar ca diferenta de culoare intre firul de par si tegument sa fie evidenta. Fasciculul de lumina tinteste melanina, asa ca e nevoie de un fir de par inchis la culoare, eventual pe o piele cat mai deschisa. Pielea inchisa la culoare “deruteaza” fasciculul de lumina.

Ce riscuri implica epilarea? Care este rata de succes?

Cele mai frecvente reactii adverse sunt iritatia si pigmentarea. Inrosirea pielii, umflarea dispar in general in cateva ore dupa procedura. Rar se poate complica cu suprainfectie. Reactivarea unei infectii herpetice nu trebuie neglijata. Modificarile de culoarea ale tegumentului sunt si ele temporare, mai frecvente la cei ce se expun la soare dupa tratament. La indivizii cu pielea inchisa la culoare, pielea se poate depigmenta usor.

Citeste si: 

Cum ne protejam pielea de frig

Ce trebuie sa faci inaintea epilarii?

In primul rand alege un medic care e “certificat” sa faca asta. Va puteti adresa dermatologilor sau chirurgilor esteticieni; multe cabinete de frumusete, saloane, medici de diferite specialitati asigura aceste servicii, dar ar trebui sa stapaneasca anatomia pielii, sa cunoasca riscurile, indicatiile si sa fie capabili sa trateze posibilele complicatii (infectii cutanate, modificari de pigmentare).

Prezinta-i medicului situatia ta medicala, tratamentele urmate si pune intrebari cu privire la procedura si rezultate. Fa fotografii inainte, pentru a fi constient de rezultate.

Nu sta la soare inainte de expunere si nu folosi autobronzant. Rezultatele pot fi mai slabe si riscul de pigmentare/depigmentare mai mare. Unii recomanda 6 saptamani distanta de la expunerea la soare.

Evita epilarea cu ceara, electroliza si alte metode care distrug sau slabesc foliculul. Raderea parului e cea mai recomandata, chiar inainte de sedinta de epilare.

Citeste si:

Cum ne protejam pielea de frig

In ce consta procedura?

In principiu ti se va spune cu cate zile inainte sa te razi pentru tratamentul laser. Medicul poate aplica pe piele un anestezic. Ochii vor fi protejati. Unele aparate sunt dotate cu un sistem de racire care reduce durerea si care se aplica inaintea aplicarii sondei de epilare. Dupa, se va aplica gheata sau o crema calmanta; evita expunerea la soare.

La ce rezultate sa ne asteptam?

Rezultatele variaza functie de persoana si zona epilata, regiunea axilara, linia bikinilor, cele cu tegumente subtiri raspund bine. Acolo unde tegumentele sunt mai groase, pe spate, gambe, rezultatele sunt mai slabe. O reducere cu 10-25% a pilozitatii se va inregistra dupa fiecare sedinta.

Vor fi necesare mai multe sedinte spatiate la intervale variate de timp, in functie de ciclul de crestere a firului de par (1-2 luni). Parul care creste dupa interventie tinde sa fie mai subtire si mai deschis la culoare. Uneori sunt necesare sedinte de intretinere la 6-12 luni.

In momentul de fata piata de aparatura medicala ofera dispozitive de epilare definitiva care pot fi folosite si acasa. Sunt relativ sigure cu rezerva faptului ca pot exista riscuri in functie de gradul de pigmentare a pielii, posibilitatii de iritatie locala sau infectie.

 

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea