Sanatate

#medic #tatuaj #sfaturi #expert acasa.ro #riscuri tatuaj #ingrijire tatuaj

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic specialist dermatolog: Totul despre tatuaje

Din momentul in care decizi sa iti faci tatuaj, trebuie sa iti asumi riscurile unei podoabe dificil de indepartat de pe piele. Cerneala se introduce in stratul superficial de piele prin ace fine, procedeul facandu-se cel mult prin aplicarea unui anestezic crema si este insotit de minima sangerare.


Care sunt riscurile tatuajelor?

Infectie - cel mai adesea, acele nu sunt cele mai vinovate, ci cerneala. Acele trebuie sa fie sterile, asa ca riscul de a transmite o infectie este minim. Toaleta zonei de aplicare a tatuajului trebuie sa se faca cu mare atentie. In schimb, in ultimul timp s-au citat situatii de cerneala contaminata inca din faza de productie. Evolutia este spre inrosirea si umflarea zonei cu producerea de puroi, insotita de senzatie intens dureroasa; netratata are repercusiuni grave.

Reactii alergice - apar la pigmentul introdus, frecvent culorile rosu, galben, verde, albastru. Pot sa apara chiar mai tarziu dupa ce v-ati tatuat. Uneori apar dupa expunerea la lumina (ultraviolete). Se manifesta prin mancarime si roseata.

Reactii granulomatoase - cu formare de noduli ca raspuns la un corp strain, in cazul acesta pigmentul.

Reactii lichenoide - apar leziuni rotund ovalare, violacee, stralucitoare, intens pruriginoase pe suprafata tatuajului, fiind vazute tot ca reactie cu participarea sistemului imun.

Reactii pseudolimfomatoase - pot sa apara noduli rosii, nedurerosi pe suprafata de tatuaj.

Alte infectii - daca vorbim de utilizarea unor ace nesterile, la fel ca si in alte cazuri, tatuajul creste riscul de transmitere a hepatitelor, infectiilor cu HPV, HIV, tuberculoza, sifilis.

Daca suferiti de psoriazis puteti declansa aparitia unor noi leziuni similare cu cele pe care le aveti, pe locul tatuat.

Daca sunteti predispus la formarea de cicatrici urate, puteti obtine pe langa tatuaj o cicatrice care va deranja si mai mult.

Atentie la culori - tratate cu laserul, tatuajele se indeparteaza greu, cel mai mare succes avand cele gri, negre, albastre.


Daca v-ati decis sa va faceti tatuaj, iata cateva sfaturi pentru ingrijirea acestuia:

Pastrati zona curata si aplicati o crema cu antibiotic, eventual asociat cu cortizon cateva zile. Atat inainte, cat si dupa tatuaj, faceti o vizita la dermatolog; doar el poate sa va prescrie tratamentul corect al pielii proaspat tatuate.

Utilizati creme de protectie solara pe zona tatuata, altfel culoarea isi pierde din intensitate. Aplicati crema ce asigura protectie UVA, UVB rezistenta la apa cu SPF minim 30. Nu ignorati machiajul permanent al buzelor si ochilor.

Stati departe de solare in afara decolorarii amintite mai sus, ultravioletele pot declansa reactii alergice despre care am vorbit anterior.

Aplicati creme emoliente pe suprafata tatuajului, mai ales daca aveti pielea uscata; evitati insa produsele grase, care au la baza vaselina (petrolatum) deoarece aceasta decoloreaza tatuajul.

Nu va faceti tatuaj daca sunteti insarcinata! Despre cerneala utilizata nu stim nimic, nu stim daca poate afecta sarcina si dezvoltarea copilului plus ca exista toate complicatiile de care am vorbit mai sus.

Nu va faceti tatuaje pe papiloame, negi, alunite si alte formatiuni care cresc pe piele! Nu cred ca va doriti ca tatuajul sa ascunda un melanom!

 

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021 317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea