Soarele emite doua tipuri de radiatii nocive, UVA si UVB, care ating suprafata pamantului. Ambele sunt cancerigene si raspunzatoare de inbatranirea cutanata, dar au si o serie de efecte pozitive asupra organismului.
Efectele pozitive sunt reprezentate de sinteza de vitamina D3, care in afara asigurarii unei functionari normale a sistemului osos si muscular, creste apararea imuna, scade riscul bolilor cardiovasculare, apara de cancere precum cel de colon.
In acelasi timp, ultravioletele trateaza afectiuni precum psoriazisul, eczema cronica, pitiriazisul lichenoid etc. Ajuta la starea de bine datorita secretiei unor substante ca melatonina sau serotonina.
Efectele negative sunt date de potentialul cancerigen. Radiatiile UVA si UVB:
- cresc riscul de melanom si de cancere cutanate ca epitelioamele bazocelulare, spinocelulare;
- agraveaza afectiuni precum lupusul eritematos;
- dau arsuri solare;
- grabesc imbatranirea cutanata prin modificari la nivelul pielii;
- determina aparitia petelor bej-brune (melasma, lentigo), comedoanelor si leziunilor chistice lateroorbitale, a vaselor de sange dilatate, a keratozelor actinice, a modificarilor de textura tegumentara cu aspect valurit pe obraji si gat lateral (poikilodermie Civatte)
- la nivelul ochilor sunt raspunzatoare de fotokeratita.
Nu exista nicio cale sanatoasa de a ne bronza.
Sursa foto: recallhypnosis.com
Oricand ne expunem radiatiilor, facem un pas in procesul de agresiune solara, fotoimbatranire si crestem riscul pentru orice tip de cancer cutanat. De aceea, fotoprotectia trebuie sa faca parte din ritualul nostru de ingrijire, alaturi de protectia mecanica reprezentata de imbracaminte care, in cazul expunerilor agresive, ar trebui sa acopere o mare parte din tegument.
Caracteristicile cremelor de fotoprotectie
Cremele de fotoprotectie se impart in doua categorii: cu bariera fizica si chimica.
Cremele cu bariera fizica reflecta razele ultraviolete; au la baza oxid de zinc sau titan, inglobat in particule microionizate care cresc acceptabilitatea cosmetica.
Se absorb in cantitatea extrem de redusa in organism si au risc scazut de reactii alergice. Cele mai bune rezultate le au cele pe baza de oxid de zinc.
Cele cu bariera chimica absorb razele ultraviolete sau le aduc la un nivel de energie mai redus. Au la baza mexoril, oxibenzona, cinoxate, avobenzona, acid paraaminobenzoic, etc. Dintre acestea susceptibila la alergii e oxibenzona.
Privind nivelul lor de eficacitate, se stie ca o pentru o piele sanatoasa, un SPF (factor de protectie solara)de 15 blocheaza 93% din radiatia UVB.
Pentru UVA, in schimb, mult mai putin. UN SPF de 30 blocheaza 97% din radiatiile UVB si considerabil mai multe UVA.
De fapt, specificatiile 15, 30 fac referire la protectia fata de arsura solara, adica impactul UVB si nu la UVA. Adaugarea de filtre fizice precum oxidul de zinc sau chimice ca avobenzona le fac capabile sa blocheze si UVA. De aceea ori de cate ori cumparati o crema verificati spectrul de radiatii pentru care asigura protectie.
Cum trebuie aplicate
Pentru a fi eficace, cremele trebuie aplicate in cantitate de 2mg/cm2,cu 15-30 minute inainte de expunere si reimprospatate la doua-trei ore mai ales daca se fac bai sau se transpira intens.
Orientativ, trebuie sa stiti ca cinci-sase lingurite de crema sunt suficiente pentru a acoperi intreaga suprafata corporala.
Sursa foto: .journallive.co.uk
Cel mai frecvent, substantele fotoprotectoare sunt incorporate in creme si lotiuni, dar se regasesc si sub forma de gel, stick sau spray. Unele au un continut crescut de uleiuri. Desi greu acceptate din cauza texturii uleioase si ocluzive, acestea asigura un SPF crescut.
Cele pentru utilizarea zilnica folosite ca si cosmetice au la baza produse solubile in apa si utilizeaza filtrele fizice.
Fondul de ten asigura prin textura sa simpla un SPF de 3-4. Prin adaosul de oxid de zinc sau titan ajunge la o fotoprotectie suficienta atat pentru radiatiile UVB, cat si UVA.
Atentie la produsele autobronzante; verficati faca au specificatii privitoare la protectia UV!
Ca si reguli generale, atunci cand va expuneti la soare, aveti in vedere:
- intervalul orar critic: 10 a.m. - 16 p.m.;
- acoperiti capul cu o palarie cu boruri largi si zonle expuse - cu haine;
- folositi o crema cu fotoprotectie minim 30, aplicata in cantitatea generoasa.. Nu uitati ca cinci-sase lingurite de crema va sunt necesare pentru a va acoperi din cap pana in picioare. Reinnoiti aplicarea la doua-trei ore, cand iesiti din apa sau daca transpirati intens
- nu ignorati zona urechilor, pleoapele, buzele cand aplicati fotoprotectia sau zona de scalp neacoperita de par;
- umbrelele, crengile copacilor nu blocheaza complet razele soarelui, adaugati fotoprotectie.
- nu va aruncati la produsele care se declara SPF 80, 100. Este o tragedie de marketing, in fapt, tot pe la 50 se opresc; reglementarile actuale accepta specificatia 50+.
- se pare ca si alimentatia ne poate proteja de soare. Licopenii care se regasesc in fructele, legumele de culoare rosie sau alfa, beta carotenii din fructele, legumele portocalii sau galbene fac pielea mai putin susceptibila la UV;
- cu cat pielea contine mai putin pigment, cu atat este expusa riscului. Expunerea brusca si intensa la soare, arsurile solare in copilarie cresc riscul de melanom.
Date contact:
Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog
Medicover Victoriei
Telefon: 021 9896
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes
Telefon: 021 317.95.03
E-mail: simian.ioana@gmail.com