Sanatate

#medic specialist # infectie hpv # condiloamele genitale #expert acasa.ro # ioana silvia simian

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic specialist dermatolog: Infectia cu HPV si condiloamele genitale

Condilomatoza este una dintre cele mai frecvente afectiuni transmise pe cale sexuala. 50% dintre persoane prezinta riscul de a se infecta candva, in timpul vietii, infectia putand fi complet asimptomatica. Implicat este HPV (Human Papilloma Virus) adesea cu tipurile 6, 11 neoncogene (nu dau cancer). Cel mai mare risc oncogen il au tipurile 16, 18 alaturi de altele, acestea fiind vizate si de vaccinul HPV.


Cum se manifesta infectia?

Perioada de incubatie este variabila intre 1 si 6-9 luni. Leziunile sunt mici, culoarea pielii, bej-gri izolate sau grupate, cu aspect conopidiform/ creasta de cocos, unele macerate, putand sangera la contact sexual. La femei afecteaza zona genitala externa, vulva, vaginul, cervixul, zona perianala. La barbati sunt vizate penisului, zona suprapubiana, scrotul. Leziuni se pot gasi si la nivelul cavitatii bucale ca urmare a contactului sexual oral. Pot asocia senzatie de mancarime, disconfort. Doua treimi din persoanele care iau contact cu un partener cu leziuni dezvolta infectia in aproximativ 3 luni.


Cum dobandim infectia?

Cel putin 60 de tipuri de HPV sunt implicate in infectia genitala. In unele cazuri sistemul imun intervine si blocheaza aparitia leziunilor, de aceea nici nu stim ca am fost infectati.

Iata cativa factori care cresc riscul de infectie:

  • Debutul timpuriu a vietii sexuale
  • Numarul crescut de parteneri
  • Infectie de alt tip concomitenta
  • Neutilizarea prezervativului care poate reduce numarul de cazuri de persoane infectate (functie de localizarea leziunilor)
  • Contactul cu parteneri cu istoric sexual necunoscut


Infectia se poate complica cu:

  • Risc de malignizare atat la femei cat si la barbati functie de tipul implicat de virus. Chiar daca aveti o tulpina asa zisa “sanatoasa”, ca femeie, examenul Papa-Nicolau este obligatoriu anual.
  • Infectia poate afecta copilul in timpul nasterii
  • Functie de localizarea leziunilor, infectia poate da dificultati la urinat; totodata exista risc de suprainfectie.

 

Cum detectam infectia?

La orice leziune suspecta ne prezentam la medic; la femei unele leziuni nu se pot vizualiza fie din cauza localizarii, aspectului (condiloamele plane ale colului uterin) fiind necesara evidentierea lor prin aplicare de acid acetic.

Examenul Papa-Nicolau poate detecta la femei modificarile date de prezenta virusului. Uneori se indica biopsia din leziune pentru formele atipice, recurente de infectie. Tehnici specifice de hibridizare sunt recomandate la femei pentru identificarea tipului de virus implicat, mai ales in cazul leziunilor suspecte.


Cum tratam infectia?

La medic se poate recurge la crioterapie, electrocauterizare, curetare, excizie, laser CO2. Daca nu, se pot folosi tratamente locale cu imiquimod, acid tricloracetic, podofilina sau podofilotoxina. Atentie, unele nu sunt indicate in sarcina sau daca alaptati. Nu va tratati singuri, de capul vostru, aplicarea oricarei solutii poate determina iritatii severe si disconfort. In privinta stimularii sistemului imun, pana acum nu avem date suficiente care sa ateste un tratament ca avand succes deplin.

Recurentele apar pana la 50% din cazuri dupa interventia terapeutica. Sunt cauzate de ratarea unor leziuni la aplicarea tratamentului, reinfectia prin contact sexual cu partener infectat, situarea unor leziuni superficial in piele, inaparente clinic, departe de drenajul limfatic, a unor leziuni la nivelul foliculului pilos, leziunile subclinice, fara manifestari la piele, incubatia lunga, imunosupresie. Numarul de leziuni poate creste in sarcina.


Cum prevenim?

Exista un vaccin tetravalent (vizeaza tipurile 6, 11, 16, 18) si unul bivalent (vizeaza tipurile 16, 18). Ambele se recomanda inaintea inceperii vietii sexuale; nu apara si pentru alte tipuri de virus. Sunt recomandate atat la fete cat si la baieti.

 

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021 317.95.03

simian.ioana@gmail.com

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian