Sanatate

#acnee #peeling #dermatologie #tratament acnee #creme-medicament

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic specialist dermatolog: Cum scapam de acnee

Acneea este cea mai frecventa boala de piele; aproape nimeni nu i-a scapat, fie ca este vorba de varsta pubertatii, fie de varsta adulta. Afecteaza fata, gatul, radacina membrelor si toracele.

Cum apare acneea?

Vom vorbi despre acneea intalnita la pubertate si varsta adulta, desi leziuni de acnee se pot regasi la nou-nascut si in unele situatii la copiii mici.

La baza afectiunii stau glandele sebacee si procesele ocluzive, inflamatorii de la acest nivel. Glandele se deschid la nivelul pielii printr-un folicul si elimina in conditii normale sebum.

Secretia de sebum sta sub influenta hormonilor sexuali si uneori chiar a unor precursori ai insulinei care seamana ca structura cu acestia.

Cand glanda sebacee se acopera, ea acumuleaza sebum ce va fi degradat si transformat in factori inflamatori, raspunzatori de leziunile rosii, umflate sau cu continut alb. In degradarea sebumului intervin bacterii care traiesc in conditii normale pe pielea noastra: Propionobacterium Acnes etc.

De ce unele persoane nu fac niciodata acnee? Glandele lor sebacee nu se acopera, secretia de sebum este redusa si mai nou s-au descoperit specii de bacterii inofensive pe unele tegumente.

Exista si alti factori care dau acnee:

  1. aplicarea cortizonicelor pe piele da un tip de acnee monomorfa (toate leziunile la fel).
  2. unele cosmetice acopera foliculii si grabesc formarea punctelor negre si albe.
  3. medicamente: litiu, antiepileptice, ioduri, uneori contraceptive.
  4. frictiunea pe piele prin purtarea rucsacului, sacoselor, orice freaca pielea, irita si ocluzeaza glandele sebacee. Se descrie clasica acnee a violonistului la nivel submandibular.
  5. expunerea la soare la unele persoane inrautateste acneea, la altele, din contra, face bine.
  6. tulburarile hormonale: ovare polichistice, alte boli care asociaza exces de androgeni.
  7. alimentatia bogata in glucide, care determina secretie crescuta de insulina; sigur nu stim, ramane o ipoteza, nu o luati ca atare.

Cum arata acneea?

Cred ca nu are nevoie de descriere. Sunt cosuri rosii, umflate, unele formand chisturi, noduli, unele mai mici cu continut alb, comedoanele deschise (puncte negre) sau inchise (puncte albe, microchisturi).

Cum o tratam?

Trebuie sa va spun de la bun inceput ca acneea se trateaza local cu creme-medicament sau sistemic cu pastile.

Preparatele de magazin, cremele de gomaj bland, lotiunile tonice imbunatatesc aspectul, dar nu vor vindeca acneea. Nu va umpleti dulapul cu preparate antiacneice, mai bine vizitati dermatologul.

Sursa foto: oala.co

Local se prefera creme cu derivati de vitamina A, acid azelaic, peroxid de benzoil, acid salicilic, antibiotice functie de tipul de acnee.

Sistemic tratam cu antibiotice in doza mica (au efect antiinflamator si nu antibiotic, de aceea se prefera o doza foarte mica, cam un sfert din doza antibiotica), cu derivati de vitamina A (isotretinoin), contraceptive.

Laserul, dermabraziunea, peelingurile refac structura pielii, distrug glande sebacee, imbunatatesc usor aspectul. Nu avem inca date suficiente asupra eficientei lor.

Sursa foto: mipielsana.com

Medicatia antiacneica, peelingurile, laserul pot inrosi usor pielea, pot fotosensibiliza fiind necesar un control atent, periodic din partea medicului curant.

Derivatii de vitamina A se iau doar dupa o discutie cu medicul care va da informatii complete asupra analizelor ce trebuie facute periodic si efectelor adverse (pot da malformatii fatului, daca sunteti gravida). La fel si in cazul antibioticelor, contraceptivelor.

De-abia dupa ce am tratat acneea putem interveni cu alte proceduri cosmetice pentru reducerea cicatricelor.

Mituri si adevaruri despre acne

  1. Acneea nu apare din cauza pielii murdare. Uneori, spalarea frecventa a pielii (mai des de doua-trei ori/zi) poate irita pielea.
  2. Acneea nu este legata de activitatea sexuala.
  3. Acneea nu este foarte legata de alimentatie; ciocolata, mancarurile grase au o mica influenta, daca nu absenta pe acnee; cum am spus mai sus exista teoria unei secretii crescute de insulina care ar putea influenta acneea, uneori legata de alimentele bogate in glucide.
  4. Acneea se mosteneste; daca ambii parinti au acnee cresc sansele sa facem si noi acnee.
  5. Nimic nu se intampla peste noapte; tratamentul de orice fel necesita multa rabdare, minim doua luni.

Cum ingrijim piele acneica?

  1. Spalati fata de doua ori pe zi si dupa ce transpirati. Evitati sa purtati palarii, sepci care accentueaza transpiratia si cresc posibilitatea aparitiei cosurilor.
  2. Folositi degetele cand aplicati demachiantul sau lotiunea de curatare. Buretele, discheta demachianta pot irita fata.
  3. Folositi produse blande, foarte putin agresive. Solutiile pe baza de alcool, astringente, tonice sau exfoliante irita pielea.
  4. Evitati frecarea fetei cu produse de gomaj, scrub care pot irita foarte rau.
  5. Nu stoarceti cosurile, deoarece riscul de a ramane cu cicatrice este urias.
  6. Nu atingeti fata cu mainile, deoarece puteti determina o acutizare a acneei.
  7. Stati departe de solar, soare excesiv, deoarece veti creste riscul de pigmentare a leziunilor, iar unele medicamente, creme dedicate acneei sunt foarte sensibile la soare. In plus, solarul creste riscul de melanom cu 75%!!!
  8. Folositi produse de machiaj cat mai putin grase si care sa poarte specificatia testat dermatologic, noncomedogen.
  9. Aplicati tratamentul conform indicatiilor date de medic, altfel riscati sa va iritati pielea foarte rau. Unele se aplica doar seara din cauza potentialului fotosensibilizant, de a inrosi pielea la soare. Nu adaugati din proprie initiativa nimic in tratament.

 

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021 317.95.03

simian.ioana@gmail.com

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian