Sanatate

#palarii #pete # melasma #fotoprotectie #hidroquinona #acidul azelaic # tretinoin

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic specialist dermatolog: Ce sunt si cum tratam petele de pe fata?

Pielea fetei este cea mai expusa la soare. Pentru a se apara, ea isi ia masuri de siguranta si creste cantitatea de pigment, fie temporar - prin bronzarea naturala, fie permanent - sub forma petelor maro de pe fata: melasma si lentigo. Leziunile de melasma sau lentigo sunt semne ale agresiunii solare asociata si cu alti factori. Sa vorbim putin despre fiecare in parte si sa aflam cum le putem indeparta.

Melasma e tipica femeilor. O regasim ca pete maro difuze sau punctate pe pometi, frunte, barbie. 90% dintre femei o au la varsta adulta.

Care sunt factorii care contribuie la aparitia ei in afara soarelui?

  1. Mostenirea genetica; daca mostenim o piele mai inchisa la culoare avem sanse mai mari sa ne patam.
  2. Modificarile hormonale: ne patam in sarcina sau daca luam contraceptive sau substitutie hormonala pe baza de progesteron. In sarcina poarta numele de cloasma si isi diminueaza aspectul incet, dupa nastere.
  3. Melasma se asociaza, desi nu e cauza directa, cu afectiunile tiroidiene.
  4. In situatii extrem de rare, anumite cosmetice sau medicamente fototoxice/fotoalergice pot da melasma.

Cum tratam?

Melasma este asociata cu acumularea de pigment in derm si epiderm.

Sursa foto: 1.bp.blogspot.com

Cu cat este mai veche, cu atat este mai greu de tratat. Leziunile noi raspund cel mai bine la interventiile terapeutice. Pigmentul care se depune la nivel dermic este extrem de greu de indepartat. Interventiile terapeutice vizeaza cel mai mult depunerea epidermica de pigment, care este si sursa de depunere dermica.

In general se folosesc substante care impiedica generarea si acumularea de pigment la acest nivel si duc la refacerea tegumentara. Cele mai bune referinte le are hidroquinona, dar rezultate bune le au si acidul azelaic sau tretinoinul.

Acidul kojic, ascorbic, peelingurile pot imbunatati aspectul. Toate tratamentele locale pot irita usor pielea.

Atentie la hidroquinona, care, desi foarte eficace poate da in timp o pigmentare gri-metalic a fetei cunoscuta sub numele de ocronoza.

Alte variante de tratament sunt laserul si crioterapia.

Esential este ca pe perioada tratamentului sa aplicam fotoprotectie, altfel fata se poate pata si mai rau. Se prefera fotoprotectia pe baza de ecran fizic cu oxid de azot sau titan decat cea chimica. Palariile cu boruri largi sunt utile. Efectele pozitive ale tratamentului se vad mult mai tarziu, sunt necesare minim 24 saptamani de terapie.

Metodele distructive locale (laser, crioterapie, peeling), tinand cont si de intinderea leziunilor, pot asocia o serie de efecte adverse ca hiperpigmentare, cicatrice, necroza epidermica.

Lentiginele sau petele hepatice sunt si ele rezultatul expunerii la soare. In ciuda denumirii, nu au absolut nicio legatura cu afectarea ficatului. Le gasim pe fata, maini, decolteu, spate.

Sunt plane, pana in 2 cm, culori variate de bej, maro si cresc ca numar cu varsta. Au la baza cresterea numarului de celule care produc pigment in aceste zone. Unele mari, cu margini si culoarea neregulata, care evolueaza ca aspect trebuie evaluate si eventual biopsiate.

Nu le ignorati, un medic va decide in ce categorie se incadreaza fiecare pata in parte. Pielea deschisa la culoare si arsurile solare cresc sansele ca acestea sa apara.

Cum le tratam?

La fel ca si in cazul melasmei. Putem aplica local creme cu hidroquinona, tretinoin. Putem aplica tratamente laser care distrug celulele producatoare de pigment. Petele incep sa paleasca incetul cu incetul, iar in cazul laserului, pot lasa zone usor depigmentate.

Crioterapia, amintita si mai sus presupune aplicarea de azot lichid care distruge acumularea de pigment. Imediat pielea se poate irita usor si pot ramane mici cicatrice depigmentate.

Dermabraziunea are la baza distrugerea mecanica a stratului superficial de piele, lasand loc unor noi celule sa se formeze.

Peeligurile fac cam acelasi lucru. Fara fotoprotectie, rezultatul de dupa interventie se poate inrautati.

 

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021 317.95.03

Web: simian.ioana@gmail.com

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea