Sanatate

#coenzima q10 #retinol #retete antirid #sfaturi cumparare cosmetice #creme fotoprotectie

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic specialist dermatolog: Retete antirid care functioneaza cu adevarat

Imbatranim. Luptam mereu cu asta. Citim articole, testam creme, masti, consumam antioxidanti. Alergam tot timpul sa gasim reteta perfecta. Ne-am aplica orice, am inghiti orice, poate, poate. Pana sa aflam “reteta perfecta”, este mai util sa stim si de ce imbatranim. De ce ne trezim cu pielea ridata, lasata, ingrosata si patata, care sunt factorii implicati usor de indepartat si care nu.

Ei bine, incepem cu mostenirile, cele genetice. Ne urmam parintii, pentru ca asta impune zestrea de gene. Apoi intervin alti factori interni si externi.

Ultravioletele distrug fibrele de colagen si elastina, ingroasa tegumentul, determina patarea fetei (lentigo, melasma), aparitia comedoanelor si leziunilor chistice in zona latero-orbitala, a keratozelor seboreice sau actinice, a vaselor de sange dilatate. Pielea deschisa la culoare, fara melanina suficienta care sa o apere, imbatraneste mai usor.

Fumatul accelereaza procesul de imbatranire, scade aportul de oxigen la nivelul pielii.

Gravitatia contribuie la lasarea pielii asociata cu pierderea tesutului gras subcutanat si modificarile scheletului osos.

Mimica exagerata a fetei alaturi de o musculatura faciala puternica determina instalarea precoce a ridurilor de expresie.

Sexul feminin este defavorizat, mai ales in privinta ridurilor peribucale. Femeile au mai putine vase de sange si glande sebacee in aceasta zona, ceea ce se traduce prin ridare precoce. Apoi deficitele nutritionale contribuie la aspectul imbatranit al pielii.

Solutii antirid

Acum sa cautam reteta perfecta pentru tineretea noastra. Mai bine zis sa aflam care sunt substantele care ne opresc varsta. Pe rafturi gasiti nenumarate, insa, inainte de a le cumpara si aplica, informati-va. Asta pentru ca nu toate sunt eficiente, nu toate au studii clinice in spate, nu toate au dovezi stiintifice ca functioneaza.

Iata o lista evaluata pana in momentul de fata si relativ completa.

  1. Retinolul este un derivat de vitamina A, la fel ca si tretinoinul din cremele antiacneice, dar cu potenta redusa fata de acesta. Are efecte antioxidante, distruge radicalii liberi, imbunatateste structura dermului si epidermului si reduce urmele lasate de agresiunea solara (lentigo, melasma). Evitati-l in timpul sarcinii, pentru ca are risc teratogen (care produce malformatii, anomali) si feriti-va de soare pentru ca este fotosensibilizant.
  2. Hidroxiacizii alfa, beta, poli sunt acizi ce provin, se sintetizeaza din sucul fructelor dulci si au efect exfoliant, stimuleaza refacerea cutanata. Cei mai buni acizi exfolianti cresc susceptibilitatea pielii la razele soarelui, asa ca folositi fotoprotectie.
  3. Coenzima Q10 reglezeaza productia de energie intracelulara si are efecte pozitive pe ridurile din jurul ochilor.
  4. Cuprul se regaseste in toate celulele. Pentru a actiona trebuie inglobat in peptide, adica parti de proteina. El stimuleaza vindecarea ranilor, productia de colagen si are efect antioxidant.
  5. Extractul de ceai verde, negru are proprietati antioxidante si antiinflamatoare.
  6. Alte cosmetice bazate pe extract de plante care au sustinere stiintifica, fara a avea inca studii suficiente sunt cele cu rozmarinul, extract de samburi de struguri, primula sau ulei de citronela.

Cand cumparati un produs antirid, tineti cont de urmatoarele:

  • pretul nu are legatura cu eficacitatea. Ieftine sau scumpe, cosmeticele pot avea acelasi efect.
  • ultimele cercetari, medicina/cosmetica bazata pe dovezi.
  • utilizarea zilnica, indelungata. Nicio crema nu face minuni in 24 de ore, doar hidrateaza.
  • efectele adverse. Hidroxiacizii si retinolul determina in mod normal usoara roseata, usturime. Cititi intotdeauna prospectul inainte de utilizare!

Si nu uitati: hidratarea (inclusiv cu cea mai ieftina crema) si protectia solara sunt cele mai eficace arme antirid.

 

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021 317.95.03

Web: simian.ioana@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea