Sanatate

#ingrijire piele #servetele bebelusi #piele bebelusi #gel bebelusi #sampon bebelusi #crema zincata bebelusi

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Ghid de ingrijire a pielii bebelusilor

Pielea ocupa inca de la nastere un rol fundamental ca organ, acela de aparare, bariera a organismului. Functiile pielii incep sa se dezvolte in viata intrauterina si continua dupa nastere. De aceea este necesara o ingrijire adaptata acestui proces in primii ani de viata ai copilului.

Pielea trebuie tinuta departe de infectii, uscaciune, iritatii sau alergii. In fata numeroaselor produse de ingrijire ale pielii ne simtim dezorientati. Care asigura maximul de protectie si siguranta copilului nostru? Care e acel produs care sa nu fie toxic, sa fie bland cu pielea, hipoalergen si sa nu provoace iritatii?

Haideti sa aflam cum si cu ce ingrijim pielea bebelusilor.

Baia trebuie facuta zilnic sau minim de doua ori pe saptamana. In cazul ultimei variante este esential sa curatam zona de scutec, pliurile, ombilic, zilnic cu apa calduta. Ideal e ca temperatura apei sa fie intre 35-36 grade Celsius, iar cea a camerei in jur de 21-28 grade.

Baia nu trebuie sa dureze mai mult de 5-10 minute, altfel pielea va deveni hiperhidrata si fragila. Pielea se curata cu mana sau cu o bucata de prosop care va fi spalata in apa fierbinte dupa fiecare baita. Baia seara, inainte de culcare, calmeaza bebelusul.

Cada de baie trebuie asezata in conditii de maxima securitate. Verificati temperatura apei inainte sa bagati bebelusul in cada. Nivelul apei nu ar trebui sa depaseasca 5 cm. In timpul baitei turnati periodic apa pe bebelus, ca sa nu raceasca. Folositi jucarii in cadita, insa atentie, acestea trebuie dezinfectate dupa fiecare baita. Pot fi o sursa importanta de microbi.

Dupa baie copilul trebuie acoperit imediat cu un prosop uscat. Stergeti-l tamponand si nu frecand. Imbracati-l imediat, pentru a evita hipotermia.

Ce produse de curatare folosim?

Gelul/sapunul de curatat bebelusul trebuie sa ajute la indepartarea mizeriei, a microorganismelor, secretiilor, grasimii acumulate pe piele. Curatarea doar cu apa a pielii predispune la infectii, uscaciune si iritatii.

Produsele de curatare trebuie sa nu fie agresive, sa nu contina produsi toxici (conservanti) si sa nu aiba parfum. Se prefera varianta “fara sapun”, produsele de tip “surgras” sau “syndet” cu adaos de emolient.

Produsele lichide sunt preferate in schimbul celor solide, tip sapun, pentru ca acestea din urma se clatesc mai greu si pot irita pielea. Nu folositi produse cu adaos de ulei, acesta poate fi toxic si alergen.

Spumantul de baie este complet interzis. Prin continutul sau irita, usuca si indeparteaza pelicula protectoare, hidrolipidica a pielii. In general orice produs cu cat face mai multa spuma, cu atat e mai agresiv. Gelul de dus trebuie sa aiba un pH neutru sau usor acid: 5,5-7.

Parul se poate spala cu produsele pentru piele sau cu un sampon de copii. Samponul trebuie sa indeplineasca aceleasi reguli de siguranta ca si gelul de dus.

Nu folositi cantitati prea mari de gel de dus si sampon, riscati sa nu le indepartati suficient de bine de pe pielea si parul bebelusului.

Crema emolienta trebuie aplicata imediat dupa spalat. Se prefera dupa fiecare baie in cazul pielii predispuse la iritatii si uscaciune. Nu exagerati cu cantitatea aplicata, mai ales in zona de scutec, pentru ca in conditii de ocluzie, mediu inchis, poate irita pielea.

Cremele de dupa baie sunt compuse dintr-o faza hidrofila si una lipofila. Cu cat pielea e mai uscata, cu atat vom prefera produsele mai grase, lipofile.

Nu folositi produse parfumate, care pot declansa alergii. Atentie la compozitie, lanolina, balsamul de Peru, conservantii (acid benzoic), parfumul si extractele de plante sunt alergene si iritative.

Zona de scutec necesita o ingrijire speciala. Urina, fecalele, mediul mai putin aerisit predispun la dermatita de scutec. Urina contine amoniu si are un pH alcalin, fecalele contin produsi de degradare ai bacteriilor. Scutecul determina iritatie si maceratia pielii prin efectul ocluziv, de aceea trebuie schimbat foarte des.

Curatati zona cu apa si gel de curatare sau cu un lapte special facut pentru zona de scutec. Chiar daca producatorul sustine ca produsul nu necesita clatire, clatiti!  Cea mai corecta ingrijire e spalarea cu apa si sapun (gel de dus). Servetelele de curatare trebuie folosite extreme de rar, atunci cand nu putem recurge la curatarea normala. Servetelele sunt impregnate cu substante care pot determina alergii si in plus lasa pe piele o pelicula grasa, iritativa si ocluziva.

Dupa spalare stergeti cu grija, insistand pe zona de pliu.

Nu aplicati tratamente din proprie initiativa!

Iritatiile in zona de scutec sunt foarte frecvente. Se pot complica adesea cu infectii candidozice sau bacteriene (streptococ). Aplicarea lotiunilor sau pastelor zincate este esentiala pentru vindecare. Nu aplicati tratamente din proprie initiativa. Administrarea de dermatocorticoizi local agraveaza candidoza, de exemplu. Atentie la cantitatea de produse aplicate! Pe pielea iritata, macerata, orice medicament se absoarbe mult mai usor si in cantitate mai mare. Nu aplicati produse pe baza de extract de plante pe o zona si asa suferinda!

Urechile se curata dupa fiecare baie cu mare atentie. Evitati betisoarele subtiri, optati pentru produsele dedicate copiilor sau mai bine curatati cu un pansament steril, tifon. Unghiile trebuie taiate scurt, usor pilite pentru a evita zgaraieturile si indeparta colturile.

Antisepticele nu trebuie folosite sistematic, ci atunci cand situatia o impune: rani, zona de ombilic. La fel si produsele pe baza de talc. Desi absorb foarte bine umezeala, exista risc de inhalare si de a se aduna in pliurile pielii determinand iritatie. Optati mai bine pentru pasta zincata.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea