Sanatate

#dermatologie #expert acasa.ro silvia simian # alergii cosmetice

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Cosmeticele preferate si alergiile grave pe care le pot provoca acestea

Cosmeticele sunt produse care ne fac sa aratam si sa ne simtim bine. In cea mai mare parte au in spate multe studii de evaluare a eficacitatii si mai ales tolerantei cutanate, adica a capacitatii de a fi sigure pe piele; asta nu insemna ca unii dintre noi, mai ales din cauza unei predispozitii aparte, nu putem dezvolta reactii alergice, iritative la produsele cosmetice. Multe dintre ele sunt trecute cu vederea, nu identificam ca si cauza cosmeticele folosite.
 
Iata cateva dintre cele mai frecvente suferinte ale pielii produse de cosmetice:
  1. Dermatita iritativa e cea mai frecventa afectiune cauzata de cosmetice; poate aparea la orice persoana, nu trebuie sa existe o predispozitie aparte; e cauzata de agresivitatea substantei aplicate (concentratie, compozitie chimica, contact direct cu tegumentul, durata contactului). Se localizeaza strict pe zona de contact cu factorul agresiv si niciodata la distanta de aceasta. Duce la roseata, scuame, cruste, umflarea pielii, formarea de vezicule in suprafata, senzatie de mancarime sau usturime intensa. Apare mai ales in zonele de piele subtire, sensibila ca pliurile, pleoapele sau fata. Unele persoane mostenesc o piele mai sensibila, mai fragila care predispune la iritatii frecvente; la fel si cei care sufera de rozacee. Unele cosmetice mai putin agresive necesita un timp indelungat de contact pentru a irita pielea; altele, mai concentrate determina leziuni imediat. Cand indepartam factorul agresiv, manifestarile se remit incetul cu incetul. In general, dermita iritativa evolueaza descendent ca intensitate.

  2. Dermatita alergica este legata de implicarea sistemului imun. Ca sa apara manifestarile, e necesar contactul repetat cu factorul alergen. La primul contact se produce “sensibilizarea”. E nevoie de timp ca sistemul imun sa invete sa reactioneze, de aceea alergia poate aparea dupa ce ati folosit o perioada indelungata de timp un anumit produs cosmetic. In cazul alergiei, eruptia depaseste locul de contact cu produsul agresiv, putand da leziuni la distanta. Evolutia leziunilor este “in crescendo”, de la discret la mai intens, cu afectarea mai multor zone de tegument. De cate ori veti folosi un produs care contine substanta alergena, de atatea ori veti dezvolta eczema.

  3. Fotodermatitele pot fi impartie in fototoxice (identice cu dermatitele iritative) si fotoalergice. Singura diferenta intre ele si cele enumerate mai sus e prezenta ultravioletelor care transforma un anumit component al cosmeticelor in alergen sau iritativ.

  4. Urticaria de contact este mai rar intalnita. Se declanseaza la scurt timp dupa contactul cu factorul declansator si se remite destul de repede dupa indepartarea acestuia; imbraca aspectul urticariei clasice.

  5. Anafilaxia apare din fericire extrem de rar; este o forma severa de alergie cu imposibilitatea de a respira din cauza edemului, cu voma, hipotensiune etc. S-a intalnit la vopseaua de par permanenta.

 

Printre alergenii cei mai intalniti se numara conservantii si parfumurile adaugate in cosmetice. Dintre conservanti, vinovati sunt: parabenii, formaldehida, imidazolidinil urea, isothiazolinona. Parafenil diamina (PPD) din vopseaua de par este cauza de multe dermite alergice. La fel si henna utilizata in tatuajele semipermanente sau vopsea. Alte substante alergene sunt: lanolina, gliceril monothioglicolat, propolisul, acrilatii din lacul de unghii, rasinile.

 

Ce putem face daca suntem alergici?

In primul rand sa ne adresam alergologului pentru a face teste specifice. Se aplica la nivelul pielii dupa o anumita schema o baterie de alergeni pentru a identifica cauza; reproducem de fapt, sub stricta supraveghere a medicului, alergia anterioara.

Ce e de facut daca am reactionat la un anumit cosmetic?

In primul rand trebuie indepartat factorul cauzator; pielea se va spala cu blandete cu apa si sapun si se va aplica o crema calmanta, emolienta. Pentru reducerea manifestarilor se prefera aplicarea locala a unor creme cu corticosteroizi recomandate de medic. In formele severe pot fi necesare spitalizarea si tratamentul sistemic.

 

Cum prevenim reactia la produsele cosmetice?

In primul rand, veti evita contactul cu substanta vinovata. Cititi cu atentie compozitia cosmeticelor pe care le utilizati. Nu folositi cosmetice care au o lista lunga de ingrediente. Testati orice produs inainte, aplicandu-l pe o suprafata mica la nivelul zonei de pliu brat-antebrat si asteptati 24h. Alegeti produse hipoalergene si fara parfum. Produsele bio nu traduc siguranta, de foarte multe ori nici nu sunt evaluate pentru riscul iritativ, alergen. Bio (natural) nu inseamna sigur, hipoalergen.

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog
Medicover Victoriei - telefon: 021.98.96
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes - telefon: 021.317.95.03
Mail: simian.ioana@gmail.com
facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea