Sanatate

#diabet #infectii cutanate #diabet dermatologie #infectii diabet

Expertul Acasa.ro, dr Horia Beti: Manifestarile cutanate ale diabetului care se pot observa inainte de aparitia bolii

 

O mare parte dintre afectiuni au o reflectare la nivelul tegumentelor. Printre acestea se afla si diabetul zaharat,  ale carui manifestari cutanate pot aparea inaintea declansarii bolii. Un dermatolog poate astfel indruma pacientul catre laborator pentru testarea glicemiei si depistarea unei boli grave in urma unui consult cutanat.

 

In diabetul zaharat se produc: infectii cutanate, afectari ale vaselor, ale nervilor si ale metabolismului.

Infectiile cutanate

Cele mai frecvente sunt infectiile micotice ale mucoaselor genitale si bucale (candidozele, vulvovaginitele si balanitele) sau cutanate (tricofitii, candidoze, intertigo in pliuri, pitiriazis versicolor).

Mai putin frecvente sunt infectiile cu stafilococ si streptococ, al caror tratament devine insa mai dificil si mai lung atata timp cat diabetul nu este echilibrat.

Tulburarile vasculare

In acest caz vorbim despre tulburarile vasculare  ale vaselor mici-microangiopatie si ale vaselor mari - macroangiopatie, iar manifestarile cutanate rezultate sunt urmatoarele: eritroza faciala (colorare in rosu a fetei, asociata sau nu aceeasi coloratii a palmelor si plantelor) si manifestarile de la nivelul gambelor si picioarelor in functie de faza evolutiva. Acestea constau in:

  • dermopatia - pete roz, rosii sau brune pe fetele anterioare ale gambelor si picioarelor, se gaseste mai frecvent la barbati si evolueaza lent, apar scuame, atrofie cutanata, si sunt deseori prima manifestare a diabetului;
  • dermatita purpurica- colorare progresiva, difuza si lenta pana la brun inchis. Are mai multe cauze, dar una dintre ele este microangiopatia diabetica.
  • gamba ischemica a diabeticului - ulceratii, ulcere si gangrena. Cumuleaza rezultatele afectarii arteriale diabetice: ulcere mari sau ulceratii mici, gangrene, sau si pe cele ale aterosclerozei diabetice.

De asemeenea, majoritatea pacientilor cu necrobioza lipoidica (n.r.- boala cutanata caracterizata prin aparitia de placi pe gambe) au predispozitie la diabet.

 Tulburari neurologice

  • la nivel cutanat localizat sau generalizat: prurit (mancarime) si eruptii veziculobuloase, cu evolutie de lunga durata, si dificil de tratat.
  • la nivelul gambelor si picioarelor: eruptii buloase, polineuropatie cu mal perforant plantar ulcere atone; piciorul diabetic.

De regula, cele doua tipuri de afectari, vasculare si neurologice, sunt concomitente in evolutia bolii.

Tulburari metabolice

Diabetul produce o crestere a lipidelor, cu aparitia xantoamelor si xantelasmelor, care sunt depuneri subcutanate de lipide de culoare galben-portocaliu, cu localizare oriunde pe piele, respectiv la nivelul pleoapelor. Mai pot aparea tulburari ale metabolizarii carotenului cu colorare in galben a pielii, fenomen ce poarta numele de xantodermie.

Manifestari cutanate in diabet pot sa apara si ca urmare a terapiei antidiabetice cu insulina sau cu antidiabetice orale. Acestea sunt multiple reactii alergice si lipodistrofia insulinica sau, din contra, lipohipertrofia (cicatricele cheloide).

Trebuie retinut faptul ca un dermatolog, pe langa ca poate rezolva afectiunea dermatologica prezenta, poate si favoriza diagnosticul unei boli perfide si grele cum este diabetul zaharat. Tratamentele dermatologice includ terapie generala, cu antibiotice, vasodilatatoare, antiinflamatoare, trofice vasculare si locala cu solutii, creme, pansamente, inclusiv terapie chirurgicala dermatologica.

 

Date de contact:
Dr Horia Beti
Medic primar dermatovenerolog
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa:
Calea Grivitei nr. 3, Sector 1
Tel.: 021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Horia Beti

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea