Sanatate

#prevenire carii #stomatologie #teama de dentist # igienizare profesionala

Expertul Acasa.ro, dr George Luca: Cum poate fi depasita teama de dentist

Teama de interventiile stomatologice este principala bariera pentru pacientii care au nevoie de implant dentar (sau de tratamente dentare). Cum depasim aceste temeri si cum ne facem curaj sa ne adresam medicului stomatolog?


Una din patru persoane se confrunta cu teama de stomatolog, aceasta fiind una dintre principalele cauze pentru care evitam vizita la dentist . Anumite experiente neplacute din trecut, gandul ca tratamentul va fi dureros sau sunetul instrumentelor folosite sunt barierele principale care ne tin departe de scaunul stomatologic.

 

Cum putem transforma medicul stomatolog intr-un prieten?

Oricat de paradoxal ar suna, vizitele periodice la stomatolog sunt cele care ne pot feri pentru totdeauna de interventiile dentare. Recomandarea generala este ca la fiecare 6 luni sa vizitam medicul dentist pentru o igienizare profesionala si un control de rutina.

In acest mod, problemele dentare pot fi foarte usor prevenite: curatarea profesionala ne ajuta sa indepartam acumularile de tartru pe care nu le putem inlatura eficient prin periajul facut acasa.

Mai mult, medicul poate depista carii sau alte afectiuni in faze incipiente si le poate trata usor si rapid, fara durere. Cu cat intarziem tratarea problemelor, cu atat ele vor evolua si vor deveni din ce in ce mai greu de solutionat, de multe ori ajungandu-se la pierderea dintilor si la tratamente foarte costisitoare.

Din fericire, stomatologia a evoluat, iar cabinetul dentar s-a transformat dintr-un loc de tortura intr-un spatiu confortabil si placut. Tehnicile moderne de anestezie si sedare, echipamentele si tehnologiile stomatologice de ultima ora, dar si atmosfera din cabinetul dentar te pot ajuta sa obtiiun zambet sanatos si frumos fara durere sau disconfort.

1. Gaseste medicul stomatolog potrivit pentru tine

Pentru inceput trebuie sa construiesti o relatie de incredere cu medicul tau. Vorbeste cu el despre temerile tale si prezinta-i istoricul tau medical in cel mai mic detaliu. Astfel va putea sa aleaga cea mai buna solutie pentru a te ajuta sa depasesti temerile si sa ai parte de un tratament reusit.

Pune intrebari indiferent de cat de atipice par. Medicul stomatolog trebuie sa fie pregatit sa iti ofere raspunsul pentru orice nelamurire pe care o ai. Cu cat esti mai bine informat, cu atat este mai usor sa depasesti teama si sa ramai relaxat pe durata tratamentului.

2. Apeleaza cu incredere la tehnicile de anestezie si sedare

Daca metodele psihologice nu sunt suficiente pentru a-ti schimba atitudinea fata de vizita la dentist, nu te grabi sa renunti. Sleep Dentistry, o disciplina mult dezvoltata in ultimii ani, pune la dispozitie o serie de tehnici moderne de anesteziere si sedare care te pot ajuta sa parcurgi tratamentele fara sa simti.

Daca este vorba de proceduri complexe, medicul iti poate recomanda sedarea intravenoasa ce foloseste substante care reduc starea de constienta si relaxeaza pacientul. In situatiile care necesita interventii chirurgicale, poate fi nevoie si de anestezie generala daca pacientul sufera de anxietate severa.

Inhalosedarea este una dintre cele mai moderne tehnici de anestezie. Realizata cu ajutorul unei tehnologii speciale, procedura presupune inhalarea unei combinatii de protoxid de azot si oxigen, un gaz analgezic usor cunoscut si sub numele de gaz ilariant. Vei fi constient pe durata interventiei si capabil sa discuți cu medicul, insa teama va disparea si vei fi relaxat.

3. Alege o clinica amenajata frumos

Ideea de cabinet dentar ne duce de multe ori cu gandul la o camera de tortura, insa din ce in ce mai multe clinici isi modernizeaza spatiile pentru a le face cat mai primitoare pentru pacienti. Un cabinet cu muzica ambientala, televizoare instalate pe scaunul stomatologic si decoruri frumoase contribuie
semnificativ la starea de relaxare a pacientului.

In plus, poti lua cu tine un playlist cu muzica preferata pe care sa o asculti cat timp medicul realizeaza tratamentul sau poti folosi o jucarie antistres ca sa iti distragi atentia de la interventie.

Dr George Luca
medic stomatolog, specializat in Implantologie Dentara, Protetica si Estetica Dentara
Web: dentestet.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
George Luca

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea