Sanatate

#tratament transpiratie excesiva #hiperhidroza #transpiratie excesiva

Expertul Acasa.ro, dr Florin-Daniel Juravle: Transpiri excesiv? Trateaza-te cu toxina botulinica!

Transpiratia excesiva sau hiperhidroza, in termeni medicali, este o afectiune cu care se confrunta multi dintre noi in orice anotimp, dar mai cu seama vara, cand temperaturile sunt foarte ridicate. Ea poate fi declansata si in urma efortului fizic sau din cauza unor stari de panica si nervozitate.

Daca simplele pete de transpiratie sunt inestetice, ce se intampla atunci cand pe noi curg apele la propriu? In aceste cazuri vorbim despre hiperhidroza care este urmarea unei supra stimulari a glandelor sudoripare.

Hiperhidroza afecteaza aproximativ 3% din populatie, insa, din cauza lipsei de informare, diagnosticul se pune corect de putine ori. Inainte de toate, trebuie sa recunoastem ca aceasta afectiune are efecte negative asupra stilului de viata. Teama permanenta ca te faci de ras pentru ca transpiri excesiv, stresul ca nu mirosi tocmai placut, chiar daca vorbim despre primele ore ale diminetii, grija ca trebuie sa porti dupa tine schimburi in permanenta, sunt numai o parte dintre factorii care iti disturba bunul mers al vietii.

Cand transpiratia excesiva apare fara nici o cauza, vorbim despre hiperhidroza primara, o forma mai frecventa decat cea secundara, care apare ca rezultat al altei conditii medicale sau ca efect advers al unor medicamente.

Hiperhidroza primara este de obicei localizata la o anumita parte a corpului, frecvent la maini, picioare, axila sau fata si este simetrica. Deseori, incepe sa se manifeste inca din copilarie sau adolescenta, frecvent la nivelul mainilor si picioarelor si persista toata viata.

 

Interesant este faptul ca, desi persoanele cu hiperhidroza primara localizata au episoade de transpiratie excesiva cel putin o data pe saptamana, de obicei nu transpira in timpul somnului.

 

Desi pare imposibil de rezolvat, hiperhidroza se trateaza foarte bine cu... toxina botulinica. Prin injectarea toxinei botulinice se blocheaza temporar secretia substantelor chimice responsabile de activarea glandelor sudoripare, rezolvand astfel situatia.

Tratamentul se administreaza intra dermic, in cantitati mici, prin injectare la nivelul glandelor sudoripare, in zonele in care se instaleaza aceasta transpiratie excesiva.

Medicul aproximeaza numarul de injectari in functie de zona care trebuie sa fie tratata. Injectarea la nivelul palmelor sau picioarelor poate fi mai dureroasa. In acest caz se pot folosi diverse tehnici de anestezie locala.

Efectul se instaleaza intr-un interval cuprins intre 12 si 14 zile si dureaza pana la 8 luni.

Chiar daca nu putem vorbi despre un tratament care sa vindece definitiv hiperhidroza, trebuie sa admitem ca ne putem imbunatati semnificativ stilul de viata.

Dr. Florin Daniel Juravle

Adresa: Calea Dorobanti 51, Etaj 1, Interfon 03
Tel.: 0731.554.554
E-mail:. contact@drflorinjuravle.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
juravle bun

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea