Sanatate

#tulburari somn #sindromul picioarelor nelinistite #somnabulism

Expertul Acasa.ro, dr Doina Dumitru-Didita: Somnabulismul si sindromul picioarelor nelinistite. Tu stii cum se manifesta?

Parasomniile sunt rezultate din evenimente anormale in timpul noptii. Mai cunoscute sunt: somnabulismul, terorile din timpul somnului (pavorul nocturn) si bruxismul.


Istoricul, descrierile partenerului si polisomnografia cu videoinregistrare sunt metode de diagnostic.

Somnambulism
- "mersul in somn" - consta intr-o serie de comportamente complexe, care apar de obicei in prima parte a noptii si determina plimbarea din timpul somnului.

Pacientul este greu de trezit din aceasta stare si, odata trezit, acesta este confuz. Prevalenta este cea mai mare la copii si de obicei dispare in adolescenta.



Pavorul nocturn este caracterizat prin treziri bruste, cu stare de groaza extrema, insotite de tipete si agitatie extrema cauzata de frica intensa. Atacul de obicei se remite spontan. Prevalenta acestei parasomnii este de aproximativ 3% la copii si sub 1% la adulti.

 

Ingrijirile la domiciliu sunt extrem de importante. Ele trebuie sa aiba in vedere un set de reguli: micsorarea riscului de accidente, indepartarea tuturor surselor ce pot perturba somnul, impunerea unui ritm circadian zilnic sanatos (respectarea zilnica a orarului somn/veghe) si asigurarea pe durata zilei de activitati care sa nu fie suprasolicitante.

 


Bruxismul este cunoscut ca si scrasnitul din dinti in timpul somnului Este caracterizat prin miscari stereotipe ale musculaturii masticatorii, care determina scrasnitul sau inclestarea dintilor in timpul somnului. Incidenta este de 5% in populatie.

Distrugerea danturii prin erodarea ei anormala este cea mai frecventa complicatie a bruxismului.

Pacientul prezinta: erodare anormala a dintilor; sunete asociate cu bruxismul; disconfort la nivelul muschilor masticatori.

Tratamentul vizeaza combaterea celei mai frecvente cauze, si anume stresul. Eliminarea cauzelor de stres sau exercitiile de relaxare pot duce la disparitia bruxismului. Medicatia anxiolitica se face sub control medical. Tratament stomatologic consta in aplicarea unor gutiere pe perioada somnului.

Sindromul picioarelor nelinistite reprezinta o tulburare neurologica de motilitate, caracterizata prin nevoia imperioasa de miscare a membrelor inferioare insotita de o senzatie de disconfort. Aparitie tipica este noaptea la culcare sau la repaus prelungit si are un impact major asupra calitatii somnului.



Cum se manifesta sindromul picioarelor nelinistite

1. senzatie imperioasa de a misca picioarele, de obicei, acompaniata de o senzatie neplacuta in gambe sau in alte parti ale corpului;

2. simptomele sunt agravate in repaus;

3. simptomele sunt atenuate de miscare;

4. simptomele sunt inrautatite seara sau noaptea (senzatie imperioasa de a misca picioarele; de obicei acompaniata de o senzatie neplacuta in picioare sau in alte parti ale corpului);


Tulburarea primara, cu aparatie la varste tinere, are incidenta maxima la 20 de ani si o componenta puternica genetica familiala, iar cea secundara, dezvoltata la varste adulte, se asocieaza frecvent cu diabetul zaharat si anemia prin deficienta de fier. Prevalenta totala in populatie este de 1-15%

Metodele nefarmacologice ca schimbarile stilului de viata sunt adjuvante eficiente:

  • eliminarea fumatului, alcoolului, cafelei si meselor copioase seara;
  • respectarea programului de somn, fara ore de somn in timpul zilei;
  • exercitii fizice de tractiune, mers sau yoga (20-30 minute inainte de culcare);
  • antrenarea mintii in jocuri captivante,
  • bai calde sau reci inainte de adormire;
  • masaj regulat inainte de culcare;
  •  consumul a doua-trei ceaiuri/zi de infuzie de Leunurus cardiaca („talpa-gastei").

Combinatia de tratamente farmacologice este de obicei strategia aleasa de medic.
 

Date contact:

Dr Doina Dumitru-Didita

medic specialist medicina de familie /somnologie

Clinica Somnolog

Telefon: 021.311.88.22 

E-mail: clinica@somnolog.ro

Web:
 somnolog.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Doina Didita

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea