Sanatate

# apnee #somn #somnolenta #sforait #sindrom apnee somn

Expertul Acasa.ro, dr Doina Dumitru-Didita, medic medicina de familie /somnologie: Sforait, oboseala? Diagnostic: Sindromul de Apnee in Somn

Daca iar v-ati trezit obosit, iar partenerul se vaita de sforaitul din timpul noptii, atunci este foarte probabil sa suferiti de Sindromul de Apnee in Somn (SAS)! Conform prevalentei bolii, peste 1,5 milioane de romani sufera in acest moment de pe urma simptomelor si consecintelor acestei patologii.
 

Ce este acest sindrom?


Minim cinci evenimente respiratorii pe ora de somn. Evenimentele pot fi hipopnei (reduceri de flux de peste 50% minim 10 secunde) si apnei (oprirea completa a fluxului respirator minim  10 secunde, insotita de o scadere de peste 4% a saturatiei oxigenului in sange). Acestea pot  fi obstructive, centrale sau mixte. Efectele acestor evenimente asupra organismului sunt  multiple si determina simptomele si complicatiile bolii.
 

 

Cine este predispus la acest sindrom?


Factorii de risc cei mai frecventi pentru sindromul de tip obstructiv sunt: sexul masculin, varsta cuprinsa intre 30-60 ani si obezitatea, care este factor predispozant si agravant. O crestere cu 10% a greutatii corporale determina o crestere de sase ori a riscului de a suferi de aceasta boala.


De ce ne gandim la diagnosticul de apnee in somn?

Simptomele nocturne, care, partial, ne sunt descrise de partener, sunt: sforaiul, intreruperile respiratiei, somnul agitat, trezirile frecvente, vizitele frecvente la baie. Multi dintre pacienti  considera aceste ritualuri ca fiind normale, dar remiterea lor este spontana atunci cand acestia sunt tratati corespunzator.

Simptomele diurne: somnolenta, cu pacientul trezindu-se de cele mai multe ori mai obosit decat la culcare, durerile de cap matinale, iritabilitatea, capacitatea redusa de concentrare, atipiri frecvente in situatii de rutina sau chiar la volan sau la munca.

Cum ne diagnosticam?

Diagnosticul SAS se bazeaza pe chestionare specifice, examen clinic si simptome, iar diagnosticul pozitiv se confirma polisomnografic (standardul de aur) sau poligrafic. Atat poligrafia, cat si polisomnografia sunt investigatii neinvazive si nedureroase. Poligrafia  se poate efectua atat intr-un serviciu specializat, cat si la domiciliul pacientului, pe cand  polisomnografia se efectueaza exclusiv in laboratorul de somn.
 


Obligatoriu pacientul va efectua si un consult ORL si, in functie de patologia fiecaruia, i se vor recomanda diferite investigatii pentru stabilirea cauzelor bolii si tratamentului corespunzatoare.

Diagnosticul pozitiv inseamna indice de evenimente respiratorii pe ora de inregistrare, denumit AHI (apneea-hipopnea index), mai mare de 5, iar severitate bolii poate fi: usoara - 5-15 AHI/ ora de somn, moderata - 15-30 AHI/ ora de somn - sau severa, cu peste 30 AHI/ ora somn.

Ca si experienta a clinicii noastre, predominant vorbim de sindrom apnee de somn de tip obstructiv sever (52% dintre pacienti testati), asociind de cele mai multe ori complicatii si boli asociate specifice.

Si nu uitati, somnul ocupa 1/3 din viata noastra, merita toata atentia!

Date contact:

Dr Doina Dumitru-Didita

medic specialist medicina de familie /somnologie

Clinica Somnolog

Telefon: 021.311.88.22 

E-mail: clinica@somnolog.ro

Web:
 somnolog.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Doina Didita

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea