La ora actuala exista o gama larga de modalitati nechirurgicale si proceduri chirurgicale de infrumusetare. Trebuie sa stiti insa ca nu exista un tratament standard potrivit pentru toata lumea. Pentru a afla ce vi se potriveste, trebuie sa va programati la o consultatie in cadrul careia, analizand fata si trasaturile dumneavoastra, medicul va face un plan individualizat de tratament.
Astfel, metodele propuse de tratament sunt de doua feluri, cele nonchirurgicale si cele chirurgicale.
Metode nonchirurgicale
Metodele nonchirurgicale (mai putin invazive) se efectueaza, in general sub anestezie locala.
Substantele utilizate sunt in acest caz de trei tipuri:
- preparate pe baza de acid hialuronic
- preparate pe baza de toxina botulinica
- grasimea pacientului
1. Preparatele pe baza de acid hialuronic sunt utilizate pentru “umplerea ridurilor” sau amicilor depresiuni de la nivel facial. La ora actuala exista multe substante ce au in componenta acid hialuronic, cu densitati diferite, fiecare adecvate pentru un scop anume: riduri fine, medii, profunde, conturare faciala, redarea volumului anumitor zone, buze mai pline si stergerea ridurilor peri-bucale, hidratarea tenului. La baza efectului lor este faptul ca acidul hialuronic atrage apa in tesuturi.
Pentru a detalia, ridurile sunt de mai multe tipuri, din punct de vedere al adancimii lor.
Exista riduri superficale, medii ca si adancime si foarte profunde. Metodele de tratament sunt diferite de la un tip de rid la altul. Astfel, cele fine pot fi sterse complet, prin umplerea lor, cele medii si foarte adanci, de obicei, se vor ameliora doar ca aspect, existand sansa ca, dupa mai multe proceduri, efectul fiind cumulativ in timp, ele sa poata fi sterse.
Pentru hidratarea pielii si revitalizarea ei, exista preparate pentru mezoterapie, adica ce se injecteaza pe suprafete mari, foarte superficial, ce contin, pe langa acidul hialuronic, si cocteiluri de vitamine si substante nutritive. La aceasta se pot aduga, tot pentru imbunatatirea texturii pielii, si metode ca: peeling-ul laser sau chimic, dermabrazia. Sigur ca, exista persoane cu riduri foarte adanci, adevarate santuri sau cu ten foarte uscat, cu multiple riduri localizate la nivelul intregii fete, caz in care, pentru obtinerea unor rezultate bune, se impune efectuarea unui lifting facial.
Durata efectului acestor preparate este de 6-12-18 luni, in functie de metabolismul pacientului si de tipul de produs utilizat.
2. Preparatele pe baza de toxina botulinica au la baza principiul ca aceasta substanta diminueaza activitatea muschilor mimicii din zona injectata, ce are ca efect disparitia ridurilor de expresie. La acest tratament se preteaza ridurile situate la nivelul coltului extern al ochilor (cunoscute ca “laba gastei”), al fruntii sau al radacinii nasului (zona dintre sprancene).
Durata efectului Botox este de aproximativ 4-6 luni in functie de metabolismul pacientei, dar efectul este cumulativ, astfel ca niciodata ridurile nu vor mai fi ca la inceput, chiar daca efectul substantei a trecut. De asemenea, perioada dintre injectari creste dupa un timp, nemai fiind necesar ca procedura sa fie repetata atat de des.
3. Grasimea pacientului poate fi utilizata la anumiti pacienti pentru umplerea unor zone sau remodelarea conturului facial. Ea are un efect mecanic de umplere a zonelor respective, precum si efect nutritiv, celulele grase continand numerosi nutrienti pentru piele.
Si lipofilling-ul (exact utilizarea grasimii pentru injectare) are efect temporar, grasimea respectiva fiind metabolizata de organism.
Liftingul facial si/ sau cervical este o interventie chirurgicala care presupune indepartarea excesului de piele de la nivel facial si/ sau cervical si de musculatura a fetei, toate acestea avand ca efect o piele mai intinsa si eliminarea majoritatii ridurilor din etajele faciale mediu si inferior si de la nivelul gatului si o intinerire substantiala, uneori si cu 7-8 ani fata de varsta reala.
Blefaroplastia este operatia prin care se elimina excesul de piele si grasime de la nivelul pleoapelor superioare si inferioare (cunoscute ca “pungi”), efectul obtinut fiind o remodelare a zonei perioculare cu inlaturarea ptozei palpebrale, ce da aspectul “obosit” al ochilor si ce apare inerent cu inaintarea in varsta. Concomitent pot fi eliminate si o parte din ridurile din zona respectiva.
Ridicarea de sprancene este o procedura chirurgicala, ce “ilumineaza” zona ochilor prin inlaturarea aspectului trist produs de pozitia congenitala sau de caderea cu inainterea in varsta a sprancenelor.
Concluzie
- efectul obtinut in cazul metodelor chirurgicale este de lunga durata;
- pentru obtinerea unui aspect armonios, fiecare pacient necesita un plan de tratament individualizat si o abordare integrata, deoarece reintinerea unei zone poate sa faca mai evidente ridurile dintr-o zona netratata (adiacenta);
- pentru obtinerea unor rezultate excelente poate fi necesara asocierea de metode chirurgicale de tratament cu metode nonchirurgicale.
Dr. Cristian Nitescu
medic primar chirurgie plastica si estetica, doctor in stiinte medicale
Adresa: Str. Tepes Voda nr. 51, sector 2, Bucuresti sau Str. Drumul Taberei nr. 35A, parter, sector 6, Bucuresti
Email: office@operatie-estetica.ro
Telefon: 0722.789.792
Web:operatie-estetica.ro, www.DrNitescu.ro