Sanatate

#sarcina #energii #sarcina medicina chineza #dezvoltare fat

Expertul Acasa.ro, dr Ciprian Popescu: Sarcina in medicina chineza: energiile care influenteaza fatul pana la maturitate - partea a II-a

In medicina chineza, sarcina nu dureaza 40 de saptamani, ci 10 luni, dupa cum arata calendarul traditional. Ce se intampla in aceasta perioada a fost explicat inca din timpul dinastiei Sui (aproximativ in jurul anului 610) de dr Chao Yuan Fang. Daca in articolul precedent am vorbit despre primele sase luni ale sarcinii, astazi continuam cu urmatoarele patru.
 

In timpul lunii a 7-a, meridianul Plaman al mamei participa la dezvoltarea oaselor, a pielii si a parului. Esenta Lemnului este acceptata de fat si asigura o evolutie corecta in perioada postnatala a aspectelor vietii emotionale, perturbarile aparute in aceasta luna pot duce la tulburari de personalitate gen pasiv-agresiv.

Fiecare dintre orificiile corpului (ochii, urechile, narile, gura, uretra si anusul) reprezinta cai de receptie sau de proiectie pentru elementele constitutive ale fatului. Esenta jing, energia Qi si spiritul shen sunt in acelasi timp proiectia la exterior a organelor interne: ficatul receptioneaza mesaje prin vaz- observatie, inima prin vorbire, splina prin gusturi, plamanii prin miros, rinichii prin auz . Se considera ca:

  • ochii absorb imaginile si le transmit la ficat, ceea ce influenteaza Hun - componenta subtila a sufletului,
  • urechile absorb sunetele si le transmit la rinichi cu efecte asupra vointei,
  • nasul este influentat de mirosuri,
  • plamanii sunt afectati la nivelul lui Po - componenta mai grosisera a sufletului,
  • limba distinge diverse gusturi ce se transmit la splina si care influenteaza intelectul, ratiunea.

Din punct de vedere fizic avem o crestere semnificativa in greutate si capul-corpul sunt mai proportionate, fatul poate supravietui unei nasteri premature (saptamana 27-28), dar reglarea temperaturii prin centrul hipotalamic si productia de surfactant din plamani sunt inca inadecvate si necesita tratament de specialitate.

In luna 8-a
, meridianul Intestin gros al mamei definitiveaza formarea tegumentelor, armonizeaza Inima ce adaposteste spiritul - Shen si regleaza respiratia. Fatul primeste o componenta a energiei respiratorii Zong Qi, iar esenta pamant este acceptata de fat - supervizeaza dezvoltarea corecta postnatala a relatiilor emotionale - afectarea procesului poate duce la dezechilibre evidente din copilariie sau mai tarziu in timpul vietii.

In acest stadiu, calota craniana este moale, pielea este mai neteda si avem un tesut gras subcutan brun bine reprezentat, la baieti se produce coborarea testiculelor in scrot, fatul adopta o pozitie cu capul in jos si are sanse mai mari de supravietuire, daca se produce o nastere prematura.

In luna a 9-a, meridianul Rinichi al mamei controleaza cantitatea de energie absorbita de fat prin cordonul ombilical. Sangele, energia sunt absorbite in ficat dupa ce trec prin venele obilicale, dupa transformarile din ficat sunt distribuite in tot corpul fatului. Dupa ce cordonul ombilical este sectionat
raman venele ombilicale ale fatului, eventual acestea pot forma ligamentul rotund- teres, intre ombilic pe suprafata interna a peretelui abdominal si prin marginea libera a ligamentului falciform spre lobii drept si stang ai ficatului, asigura conexiunea ficatului cu ombilicul la copil. Fatul este, din punct de
vedere fizic si energetic, gata de nastere.

In luna a 10-a
, meridianul Vezicii urinare al mamei controleaza cele 5 organe yin - ficat, inima, splina, plamani si rinichi si pe cele 5 organe Yang - vezica biliara, intestin subtire, stomac, intestin gros, vezica urinara.

Nasterea incepe cand centrul energetic ombilical al fatului are suficienta energie si informatie.

Energia subtila a sufletului – Po este responsabila de normalitatea primelor procese fiziologice de dupa nastere, care-i permit copilului sa respire, sa vada, sa auda, sa miste mainile si picioarele.

Viziunea medicinei chineze asupra perioadei sarcinii este complementara medicinei occidentale si aduce un plus in constientizarea importantei relatiei mama-fat, care este o relatie vie, bazata pe schimburi de energie si informatie. In acest context, recomandarile insistente pentru un stil de viata sanatos - cu exercitiu fizic adecvat, alimentatie diversificata si activitate emotionala echilibrata, acopera  sensuri noi.

Dr Ciprian Popescu
Medic specialist medicina traditionala chineza
Competenta in acupunctura
Centrul Medical Bio Terra Med
Str. Pictor Ion Negulici nr. 27 sector 1
Call Center: 021.9680
www.bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ciprian Popescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea