Sanatate

#acupunctura #ficat #probleme hepatice #disfunctii ficat #ficat primavara

Expertul Acasa.ro, dr Ciprian Popescu: Ficatul in conceptia medicinei traditionale chinezesti

In medicina traditionala chineza, primavara este anotimpul in care apar mai frecvent disfunctii ale ficatului si ale vezicii biliare.

Cea mai importanta functie a ficatului asigura circulatia libera a energiei - suflului QI in intreg organismul, ajutand si ascensiunea Qi-ului splinei si descinderea Qi-ului stomacului. In plus stimuleaza secretia biliara, asigura circulatia libera a energiei in intestine si uter - cu influente majore asupra menstruatiei.

Din perspectiva medicinei traditionale chinezesti, starea psihica si emotionala a omului este influentata de functionarea corecta a ficatului, stagnarea energiei ficatului duce la aparitia starilor de frustrare, iritabilitate, furie sau forme variate de depresie.

Sindromul de stagnare a ficatului este cel mai frecvent intalnit, iar simptomul cel mai graitor este distensia in epigastru sau hipocondru, hipogastru.

Ficatul stocheaza sangele, care, prin pierderi pe diverse cai, duce la simptome de deficit al sangelui si la menstre cu sange mai putin. Se considera ca ficatul „este comandantul sangelui” si atunci cand energia Qi-ul stagneaza se produce si o staza in circulatia sangelui.

Exista o relatie functionala intre ficat, ligamente si tendoane, iar in anumite boli tabloul clinic include astenie marcata si slabirea sau contractia tendoanelor.

Factorii patogenici care afecteaza ficatul sunt vantul si umezeala: vantul extern poate tulbura in mare masura functia principala a ficatului – cea de libera circulatie a Qi, vantul extern ataca intai plamanii si apoi ajunge la ficat, dar el poate agrava o stare de „vant intern” al ficatului.

In unele cazuri, vantul extern poate agrava o tulburare hepatica preexistenta producand torticolis acut si cefalee sau migrene sau poate actiona asupra sangelui hepatic, producand eruptii cutanate si urticarii ce apar brusc.

In general, aceste afectiuni raspund la o schema de tratament ce include modificarea regimului alimentar, anumite seturi de exercitii destinate ficatului si tendoanelor si sedinte de acupunctura.

 

Date de contact:
Dr Ciprian Popescu
Medic specialist medicina traditionala chineza
Competenta in acupunctura
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa: Str. Pictor Ion Negulici nr. 27 sector 1
Tel.:
021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ciprian Popescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea