Sanatate

#exercitii fizice #medicina chineza #Daoyin #mentinere sanatate #exercitii de respiratie

Expertul Acasa.ro, dr Ciprian Popescu: Daoyin - miscarea pentru mentinerea si recuperarea sanatatii

Corpul omenesc este privit ca un microcosmos, o reflectare a macrocosmosului si aflat intr-o relatie dinamica de schimburi permanente - energie, materie si informatie cu acesta. Vechii chinezi au acordat o importanta deosebita diferitelor tehnici de pastrare si recuperare a sanatatii - diete diverse, exercitii fizice si de respiratie, reguli pentru o viata armonioasa in cuplu.

 

La inceput, Daoyin a fost o tehnica daoista – Fang Shu, folosita pentru a intelege legatura intre om si lumea inconjuratoare, apoi a devenit o practica ce urmarea obtinerii longevitatii. Astazi, Daoyin este gimnastica traditionala chineza (cu o vechime de cateva mii de ani), o metoda specifica de exersare a corpului, a mintii si a spiritului.

 

Caracteristicile Daoyin

DAO insemna "a conduce". YIN inseamna “a intinde”, “a trage”. Un nume mai complet ar fi DAO QI, YIN TI, care inseamna “a conduce energia (Qi) si a intinde corpul”.

In conceptia chineza, energia Qi este fundatia, iar Mintea-gandirea o conduce – cele doua se urmeaza si stimuleaza reciproc, de aceea exersarea trebuie facuta urmand principiile naturaletii. O minte calma va duce la o curgere fluida si armonioasa a energiei.

 

Miscarea se refera la schimbarea posturilor - pozitii fixe Zhan Zhuang si este caracterizata de armonie, fluiditate si de un ritm lent.

Daoyin –ul cuprinde mai multe seturi de exercitii, fiecare avand urmatoarele caracteristici:

 

  • sunt structurate in 8–9 miscari diferite;
  • se exerseaza simetric stanga–dreapta (nu necesita un spatiu mare);
  • dureaza aproximativ 10 minute;
  • sunt acompaniate de muzica chinezeasca traditionala (optional);
  • atentia este combinata cu respiratia si sincronizate cu miscarile corpului;
  • fiecare set de exercitii are un scop bine definit vizand imbunatatirea sanatatii pe anumite aspecte.


Astfel exista cate unul sau doua seturi de exerctii pentru sanatatea fiecarui organ intern in parte: inima si intestin subtire, plamani si intestin gros, ficat si vezica biliara, splina si stomac, rinichi si vezica urinara.

De asemenea, mai exista seturi de exercitii pentru aparatul locomotor (articulatii, tendoane, oase si muschi), intarirea sanatatii in general, pentru deschiderea meridianelor. Aceste secvente de miscari se exerseaza in picioare, dar exista cateva seturi de exerctii (cate unul pentru fiecare organ in parte) care se exerseaza asezat.

Date de contact: 
Dr Ciprian Popescu
Medic specialist medicina traditionala chineza
Competenta in acupunctura
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa: Str. Pictor Ion Negulici nr. 27 sector 1
Tel.:
021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ciprian Popescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea