O parte din emotiile si asteptarile care vin odata cu Sarbatorile Pascale se indreapta catre masa traditionala romaneasca de Paste. Insa, de multe ori, preparatele traditionale, mai bogate in grasimi si proteine animale, vin dupa o perioada de post sau sunt in contradictie cu recomandarile dietetice specifice anumitor afectiuni. Este o adevarata provocare sa reusim sa ne bucuram de traditiile culinare de Paste fara ca santatea, greutatea si starea noastra de bine sa aiba de suferit.
Pentru cei care au tinut post, trecerea brusca de la un regim de post la un exces de alimente bogate in grasimi, proteine animale, preparate prin prajire poate crea un disconfort digestiv, mai ales la cei cu afectiuni digestive preeexistente, trecerea ar trebui sa fie treptata, alimentele ar trebui preparate mai usor, fara exces de sare, grasimi si nu trebuie uitate legumele.
Sfaturi legate de alegerea si prepararea alimentelor
- este bine sa urmarim si acum principiile generale de alimentatie sanatoasa.
- indiferent daca sarbatorim Pastele si servim masa acasa sau in afara ei, este bine sa fim ponderati, chiar daca gustam din tot ce ne face cu ochiul.
- pentru a evita cresterea in greutate pe parcursul minivacantei de Paste, care dureaza mai mult de doua zile, putem sa consumam mai ales preparatele deosebite, specifice Pastelui, sau zonei in care il petrecem. Nu este nevoie sa consumam multa paine, garnituri de cartofi sau orez in exces, alimente care sunt accesibile si in restul anului, sau pe care ar trebui oricum sa le evitam, cum ar fi cascaval, snitele, chiftele, mezeluri, inghetata.
- legumele raman o alegere sanatoasa pentru garnituri, salate, aperitive, ciorbe.
- ouale se consuma cu moderatie, asociate cu mustar, legume.
- produsele de miel, curcan, iepure, chiar peste reprezinta alegeri mai sanatoase, mai ales preparate la cuptor, fripte, cu multe condimente si legume in locul prajitului. Daca se prepara la gratar, mai ales direct pe sursa de caldura, este bine sa condimentam abundent carnea, pentru a fi protejata fata de aparitia produsilor toxici de ardere si carbonizare, cum sunt nitrozaminele.
- maioneza poate fi inlocuita cu un amestec de iaurt cu mustar sau cu diferite dressing-uri cu iaurt, usturoi, lamaie, ulei de masline, otet balsamic, plante aromatice.
- pentru a nu se transforma in kilograme in plus, dulciurile se recomanda a fi consumate limitat, mai ales in prima parte a zilei, cand organismul are nevoie de energie si consuma caloriile aduse de ele. Cozonacul, pasca si mai ales placinta cu branza pot fi preparate cu faina integrala sau cel putin amestec alba cu integrala.
-
sa nu uitam sa ne miscam putin intre mese si sa bem si apa suficienta.
Ce putem face cu ouale ramase de la Paste
- salata orientala, cu orice combinatii de legume de sezon (salata, spanac, ceapa verde, ridichi, praz), masline, porumb, putin cartof, zeama de lamaie, ulei de masline;
- salata amestec cu fructe de mare, peste marinat, legume si orez sau cartof;
- oua umplute cu crema de branza de vaci, pasta de peste, pate de pui amestec ficat cu piept, facut in casa;
- cartofi frantuzesti, cu iaurt, telemea slaba (in jur de 10-12% grasime), oua;
- sandviciuri cu oua, paine prajita, ton sau mozzarella, ornate cu ceapa verde sau rosie, ardei, rosii, capere, oregano, busuioc, putin ulei de masline.
Dr Catrinel Macovei
medic primar
Specialitate: Diabet, nutritie si boli metabolice
Reteaua privata de sanatate Regina Maria
Cotroceni
Tel: 021.9268
E-mail: catrinel.macovei@gmail.com