Sanatate

#vitamina c #beneficii afine de padure #afine de padure

Expertul Acasa.ro, dr Catrinel Macovei: Afinele de padure - putine calorii, numeroase beneficii

Printre bunatatile pe care natura ni le ofera la sfarsitul verii se numara si afinele de padure. Pline de fitonutrienti si vitamine, nepoluate, afinele vin la pachet cu un numar scazut de calorii, 57 kcal la 100g si practic nu sunt contraindicate decat celor alergici la ele.

Ce contin 100 g afine: 15 g carbohidrati, 2.4 g fibre, cantitati nesemnificative de proteine, grasimi, sodiu, cantitati importante de vitamina C, betacaroten, B6, magneziu si - punctul forte - antioxidanti, din clasa flavonoidelor, numiti antocianidine.

Sursa foto: wordpress.com

Ca urmare, studiile au evidentiat multiple beneficii ale consumului de afine:

  • efecte antioxidante si antiinflamatoare la orice nivel in organism;
  • antocianidinele ajung la nivelul creierului si previn declinul cognitiv, deci imbatranirea acestuia si aparitia bolii Alzheimer si stimuleaza memoria la varstnici;
  • previn imbatranirea retinei (degenerescenta maculara) si amelioreaza acuitatea vizuala;
  • ajuta la controlul glicemiei la persoanele diabetice si la preveniera retinopatiei diabetice;
  • proprietati protectoare fata de anumite tipuri de cancer;
  • in Nurses Health Study 2, consumul de afine a scazut cu 32% riscul de infarct miocadic si a redus, de asemenea, si hipertensiunea arteriala;
  • pot satisface gustul de dulce si pot fi consumate de cei care au probleme cu greutatea.

Ideal, afinele se consuma proaspete in sezon, dar si congelate, proprietatile lor pastrandu-se astfel in cea mai mare parte. Pot fi consumate ca atare, doua-patru linguri dimineata pe stomacul gol sau intre doua mese, in salate de fructe, cu cereale, iaurt, in tarte cu fructe, sub forma de jeleu, gem, dulceata, compot, dar beneficiile sunt maxime cu cat ele sunt mai aproape de forma naturala.

Pentru bebelusi pot fi introduse de la 10 luni-un an, pentru evitarea potentialelor alergii.

Fructele proaspete sunt lucioase, au culoare inchisa, si nu se lipesc intre ele la scuturarea recipientului in care sunt tinute. Acest ultim aspect este valabil si pentru cele congelate. Se spala doar inainte de consum si se aleg inainte pentru a elimina fructele mucegaite. Se pastreaza in siguranta la frigider timp de trei zile.

Dr Catrinel Macovei

medic primar

Specialitate: Diabet, nutritie si boli metabolice

Reteaua privata de sanatate Regina Maria

Cotroceni

Tel: 021.9268

E-mail: catrinel.macovei@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Catrinel Macovei

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea