Sanatate

#extractie masea de minte #molari de minte neerupti # molari de minte #masea de minte

Expertul Acasa.ro, dr Bilal Takouzli, medic stomatolog: Molarii de minte neerupti, spaima dintilor sanatosi

Maseaua de minte! Daca ai trecut deja prin chinurile provocate de eruptia acestui molar, stii ca durerea este greu de uitat. Tocmai pentru a evita o astfel de durere, dar si a complicatiilor pe care le provoaca de-a lungul timpului, majoritatea dentistilor recomanda extractia maselei de minte. Exista insa mari controverse legate de acest subiect, in randul oamenilor de stiinta si a stomatologilor.

Pe de-o parte, se spune ca maselele de minte apar la persoanele cu creierul “mare”. In urma unui studiu britanic, a reiesit ca o persoana careia ii creste o masea de minte este capabila sa rezolve o problema complicata de matematica in cateva secunde.

Pe de alta parte, altii considera ca omul viitorului va avea un numar redus de dinti, maxilare mai mici, iar maselele de minte vor disparea, acestea din urma fiind folosite de stramosii nostri pentru a mesteca tesut lemons sau carne cruda. Din fericire, insa, specia noastra a evoluat, la fel si alimentatia, care a devenit mai usor digerabila, iar maxilarele au devenit mai mici, iar maselele de minte… tot mai rare. Asa se face ca, in ziua de astazi, exista persoane care au unul, doi sau chiar niciun molar. Fara nicio legatura cu inteligenta lor.

Indiferent, insa, de teoria pe care alegi sa o crezi, un lucru este clar, spune dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog la clinica ABC Eurodent, cu competenţă în chirurgie - maselele de minte pot provoca mari dureri de cap. La propriu! Fiind ultimii dinti care erup, de cele mai multe ori, din cauza ca nu mai au suficient spatiu sa se dezvolte, fie raman sub gingie, partial ori total, dar complet dezvoltati, fie cresc inclinati spre obraz sau limba, provocand dureri, abcese si chiar infectii. Atunci cand un molar de minte este partial erupt, mancarea si bacteriile colectate sub gingii pot produce o infectie locala, care inevitabil se va extinde, afectand obrajii si uneori chiar gatul. In cazuri mai grave, molarii de minte, chiar si cei care nu au erupt, pot sa iti strambe dintii sanatosi, in incercarea lor de a-si face loc pe arcada.

Exista 5 tipuri de pozitionare ale maselei de minte. In 4 dintre cazuri este nevoie de extractie. Dar sa le luam pe rand.

  • Prima pozitie a molarului este aceea in care acesta a erupt complet si este vizibil deasupra gingiei. Aceasta situatie este intalnita cand exista suficient loc pe arcada dentara. Daca pozitia acesteia este corecta si nu prezinta carii, nu este recomandata extractia.

  • A doua pozitie este aceea in care maseaua de minte a erupt incomplet si este partial acoperita de gingie, loc in care se aduna bacteriile si resturile alimentare. Implicit, zona se va inflama si chiar infecta, afectand astfel si maseaua vecina. In acest caz, stomatologul va recomanda antibiotic pentru tratarea infectiei, urmat de extractie.

  • Maseaua de minte inclusa este cea de-a treia posibilitate. In aceasta situatie, molarul s-a dezvoltat deasupra osului, dar nu a patruns prin gingie. Este una dintre situatiile complicate, care necesita extractie imediata pentru ca, de cele mai multe ori, aceasta creste inclinat, impingand in radacina maselei de langa, afectandu-i pozitia.

  • O alta situatie este cea in care molarul s-a dezvoltat in os. La fel ca si in cazul pozitiei anterioare, aceasta creste inclinata, din cauza ca nu are suficient spatiu de dezvoltare pe arcada. Efectul secundar este unul asemanator jocului de domino. Radacinile maselelor de langa si apoi a dintilor din fata sunt impinse una intr-alta, strambandu-le. In acest caz, pentru extractia molarului 3 este necesara o interventie chirurgicala elaborata, iar recuperarea pacientului este mai dificila.

  • Cea mai grava modalitate de crestere a maselei de mine este adanc inclusa in os si pozitionata gresit, poate chiar sub molarul vecin. Mai mult ca sigur, in acest caz, masele si dintii de pe arcada respectiva se vor inghesui si incaleca unii pe altii.

Daca in primele situatii, procedura de extractie este una mai simpla, dar care se realizeaza tot de un medic cu specializare in chirurgie, sub anestezie locala, in ultimele cazuri, scoaterea maselei de minte este ceva mai complicata si presupune incizie in gingie, decolarea acesteia pana la evidentiarea osului si taierea acestuia cu freze speciale, pentru a avea acces la molar. Maseua va fi apoi sectionata in fragmente cat mai mici pentru o extragere usoara si delicata, minimalizand trauma. Lamboul gingival este apoi cusut cu fire chirurgicale care vor fi scoase dupa aproximativ 7 zile.

Dupa extractie, este foarte important sa pastrezi o igiena exemplara in zona respectiva pentru ca, pana la vindecarea completa, acolo se pot acumula, din nou, resturi alimentare si bacterii. Dr. Bilal Takouzli recomanda sa eviti sa te speli pe dinti 12 ore, iar dupa aceasta perioada sa eviti atingerea plagii cu periuta si clatitul foarte puternic, timp de 4-5 zile. De asemenea, consuma alimente moi si la temperatura camerei, evita lactatele, semintele sau popcornul si nu fuma timp de cel putin 24 de ore.

Concluzionand, indicatia de scoatere a maselei de minte difera de la pacient la pacient si depinde de modul in care maseaua a erupt, precum si de posibilele complicatii locale. Si tine minte, daca mergi periodic la control, poti evita durerile insuportabile.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Bilal Takouzli

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea