Sanatate

#grasimi bune #alimente #cereale integrale #apa

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 6 alimente pe care NU trebuie sa le ignori vreodata!

Sanatatea si starea noastra de bine au o legatura directa cu ceea ce mancam zilnic. Avem nevoie de anumite elemente pentru a functiona in parametri corespunzatori. Daca corpului ii lipseste ceva prea mult timp, se va produce un dezechilibru. 80% din farfura noastra trebuie sa fie compusa din legume crude - stiu cat de grea este aceasta schimbare...

1. Apa

Nu e de mancare, dar este absolut necesara, pentru ca fiecare celula a corpului nostru are nevoie de ea pentru a functiona corect. Multe dintre problemele de sanatate si de nutritie au ca una dintre cauze deshidratarea.

2. Fructe

Fructele proaspete, consumate intregi, sunt pline cu vitamine, minerale si fibre, astfel ca ar trebui sa reprezinte o parte consistenta a meniului de zi cu zi. O diversitate cat mai mare de fructe este de preferat, cu accentul pe consumul fructelor in sezon, respectiv al citricelor in anotimpul rece.

3. Legume

Consumul de legume este la fel de important ca acela de fructe. Legumele cu frunze verzi (spanac, varza Kale, broccoli), pline de antioxidanti, sunt recomandate, la fel si legumele galbene si portocalii, cum sunt ardeii grasi, dovleacul, morcovii. Este de preferat sa le consumam cat mai crude pentru a beneficia din plin de toate substantele nutritive.

4. Cereale integrale

Cerealele integrale sunt o sursa excelenta de carbohidrati complecsi, o alta grupa de nutrienti vitala bunei functionari a organismului. Intre beneficiile lor se inscriu reglarea glicemiei si reducerea colesterolului „rau”, aportul de fibre asociat contribuind si la combaterea problemelor digestive (cu precadere, a constipatiei). Alte surse importante de carbohidrati complecsi sunt leguminoasele mazarea, fasolea, lintea, nautul.

5. Grasimile bune

Sunt absolut esentiale pentru activitatea cerebrala, iar in proporție cam de 20% trebuie sa faca parte din alimentatie. Acizii grasi Omega 3 din: pestele oceanic (somon, sardine, ton etc),  fructe de mare. Le gasim si in grasimile vegetale nehidrogenate din: legume verzi, nuci de tot felul (consumate crude), seminte de in sau pin, uleiul de rapita, canepa, masline.

6. Sursele de calciu

Iar lactatele sunt cele mai bune in special produsele fermentate, gen iaurt fara un continut exagerat de grasimi. Lactatele nu trebuie combinate cu alte alimente iar branza in niciun caz cu produsele din carne. Aceasta este cea mai frecventa greseala alimentara cand vine vorba despre lactate. 

Sa nu uitam ca proteinele ajuta la refacerea si cresterea masei musculare. Nu recomand o alimentatie bogata in carne atata timp cat proteina vegetala este perfecta pentru sustinerea unei alimentatii corecte. Insa o sursa extraordinara de fier e carnea rosie, recomandat sa fie consumata cam de doua ori pe saptamana.

Sper ca acest articol va fost de ajutor!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ana Ionita

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea