Sanatate

#alimentatie inceput de iarna #alimentatie imunitate #imunitate

Expertul Acasa.ro, Alexandra Alexandru, specialist in nutritie: Legatura dintre alimentatie si imunitate. Sfaturi practice la inceput de iarna

Stim deja cu totii ca o minte sanatoasa intr-un corp sanatos reprezinta conditia obligatorie pentru o viata armonioasa. Sanatatea mintii si a trupului sunt sustinute printr-un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata (respectand principii corecte precum crononutritia, locavorismul, combinatiile corecte de alimente), activitate fizica, timp liber petrecut in natura si cu familia, citit, plimbat, toate astea menite sa contrabalanseze ritmul nebun si viata stresanta in care ne regasim cu totii in ultima vreme.

Se apropie iarna cu pasi repezi, cand functiile vitale si metabolismele incetinesc, fluidele biologice ale corpului stagneaza mai mult, rinichii si bila sunt cele mai sensibile organe, si de aceea organismele noastre trebuie pregatie inca din timpul toamnei si sustinute alimentar pentru a evita luarea in greutate sau eventuale probleme de sanatate.

In anotimpul rece trebuie sa intram cu o zestre cat mai mare de vitamine, minerale, antioxidanti si alti fitonutrienti si cat mai putin intoxicati, pentru a face fata alimentelor grele, toxice din timpul iernii, precum si frigului si umiditatii.

Iata cateva sugestii pentru a iesi din anotimpul rece viguros si sanatos:

  • Respectati-va atat propriul bioritm, cat si pe cel ce guverneaza alimentatia (crononutritia). Mai concret, luati trei mese principale: micul dejun (cea mai importanta masa a zilei), ce poate fi consistent, dar nu consumati mai mult de un aliment concentrat la o masa (tot ce nu este fruct sau leguma este aliment concentrat); la interval de circa 4 ore urmeaza pranzul (ce poate contine proteina animala slaba – carne alba) si seara cina (mai lejera, poate contine peste).
  • Respectati bioritmul activitate, recreere, somn esential pentru o sanatate fizica si psihica durabila si pentru a face fata cat mai bine sezonului rece.
  • Profitati cat mai mult de vremea insorita a toamnei, renuntati la stilul de viata sedentar si adoptati forme de activitate fizica moderata, in spatii cat mai curate, nepoluate chimic, fizic, biologic. Mai bine zis faceti sport in natura (nu pe strada sau in sala) si mergeti cu bicicleta in parcuri, nu pe bulevarde.
  • Pentru a evita manifestarile neplacute ce pot aparea pe timpul iernii, nu ezitati nicio clipa sa va infruptati din bogatiile de legume si fructe pe care vi le pune toamna la dispozitie, pe care le gasiti descrise mai jos, cu calitatile lor nemaipomenite.

Legumele-vedete ale toamnei si calitatile lor:

Dovleacul este, din punctul meu de vedere, cea ma „stralucitoare” dintre vedetele toamnei. Galbenul-portocaliu aprins ascunde o multime de carbohidrati si beta-caroten, cu efecte anti-inflamatoare. Contine magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, vitamine, carotenoizi, acizi, zaharuri, lecitina.

Sfecla, cea cu putine calorii. O salata de sfecla rosie va va aduce mereu o cantitate mare de vitamina B9 (acid folic), esentiala pentru dezvoltarea celulelor in timpul sarcinii. Reprezinta o sursa excelenta de vitamina B, vitamina C, magneziu, fier, cupru, mangan, potasiu si fibre. Consumul acestei legume in sine dar si sucul de sfecla scad tensiunea arteriala, protejeaza inima si ficatul si au un puternic efect detoxifiant, energizant si antiinflamator.

Pastarnacul are un continut superior de potasiu si vitamina B9, substante care mentin o inima sanatoasa si scad sansele aparitiei cancerului in organism. Pastarnacul contine multe fibre esentiale pentru sanatatea sistemului tau digestiv si poate fi folosit in supele sau ciorbele tale de toamna.

Prazul are multiple efecte benefice: scade colesterolul nociv, creste nivelul celui bun, previne cancerul si stabilizeaza nivelul de zahar din sange.

Varza alba, banala, dar ideala in dieta si in curele de detoxifiere, varza dulce constituie baza salatelor in timpul perioadei de toamna. E bogata in vitaminele A si C, bogata in glucozinol, o substanta care lupta impotriva cancerului si da acestor legume aroma lor specifica.

Ridichea alba si neagra precum si telina sunt extrem de benefice pentru buna functionare a ficatului, uzina de detoxifiere principala a organismului.

Sa nu uitam nici fructele:

Perele dulci, aromate si zemoase, contin fibre, vitamine, minerale si antioxidanti care protejeaza organismul. Perele sustin buna activitate a inimii, sunt laxative, nutritive, detoxificante si echilibreaza nivelul colesterolului.

Merele, fructe specifice toamnei, dar si unele dintre cele mai gustoase si benefice pentru organism. Contin multe vitamine, in special vitamina C, inclusiv antioxidanti puternici care contribuie la scaderea colesterolului rau si la stimularea celui bun. De asemenea, merele previn formarea pietrelor la rinichi, pot reduce riscul aparitiei astmului si a diabetului de tip 2. Avand calorii putine, merele sunt prietenoase si cu silueta ta.

Strugurii sunt o adevarata comoara a naturii. Ei contin vitamine cu efect antioxidant, care intaresc sistemul imunitar: vitaminele C, K, B1, B2 sau B6. Tot strugurii te ajuta sa elimini oboseala acumulata in timpul zilei, sa previi bolile de inima si sa-ti imbunatatesti activitatea renala.

Gutuia, in afara de a fi un fruct antiraceala, ea este benefica digestiei prin continutul ridicat de fibre. Gutuile ajuta la scaderea in greutate si la mentinerea unui organism sanatos.

Nucile sunt una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale. Sunt bogate in fibre si antioxidanti (seleniumul, vitamina E). Sunt bogate in grasimi monosaturate, polisaturate si acizi grasi (precum faimosul omega 3) care scad colesterolul si iti protejeaza inima.

Mai multe informatii despre legume si fructe in sezonul rece gasiti si in acest articol.

Tineti cont de faptul ca sistemul imunitar trebuie fortificat in acest sezon prin consumul de fructe si legume pentru a preintampina aparitia unor boli specifice iernii, pe care natura ni le pune la dispozitie din belsug.

Sanatate si voiosie pe timpul iernii sa aveti!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandra Alexandru

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea