Sanatate

#coenzima Q 10 #ceai verde #plaja #bronz natural #alimentatie bronz #creme plaja #betacaroten #remedii bronz

Expert Acasa.ro, dr Ruxandra Constantina: Cum sa ne bronzam natural si sanatos

Beneficiile  expunerii corpului la razele binefacatoare ale soarelui sunt multiple, atat la nivel fizic, cat si psihic si emotional. Baile de soare cresc imunitatea, favorizeaza sinteza vitaminei D la nivelul pielii, diminueaza durerile osteo-articulare, imbunatatesc starea de spirit, amelioreaza depresia. Atentie insa! Expunerea necontrolata si neprotejata la soare transforma aceste beneficii in adevarate neplaceri. Iata cum sa le eviti!

 

Expunerea la soare poate fi si sursa de imbatranire prematura a pielii, cu favorizarea aparitiei ridurilor, a petelor pigmentare, poate determina arsuri si alergii solare, insolatie, deshidratare, scaderea acuitatii vizuale, leziuni ale retinei si, pe termen lung, poate declansa temutul cancer de piele (chiar dupa 20-30 ani din momentul expunerii).  De aceea, inainte de expunerea la soare, trebuie sa ne protejam corpul prin aplicarea unei creme de protectie contra UVA si UVB, factorul de protectie variaza in functie de tipul de piele, de varsta. Nu uitati insa ca nici o crema, chiar cu factor 50, nu ne  protejeaza 100% atunci cand exageram cu expunerea la soare.
 

Deci bine ar fi sa respectam cateva reguli care ne pot pune la adapost de neplaceri:

 

  • nu ne expunem la soare in perioada de maxima intensitate (intre 10-16);
  • realizam si o protectie mecanica, prin purtarea unei imbracaminti realizate din fibre naturale, a unor palarii cu boruri largi, folosim ochelari de soare cu filtru UV;
  • cremele de protectie trebuie aplicate la fiecare 3- 4 ore sau dupa fiecare baie in mare sau piscina;
  • alimentatia este deosebit de importanta, deoarece ea ne poate asigura o buna hidratare si, in acelasi timp, trebuie sa fie o sursa naturala de antioxidanti, care sa contracareze din efectele negative ale excesului de radicali liberi generat de radiatiile ultraviolete, sa ne asigure o bronzare uniforma si sanatoasa. Acest lucru poate fi realizat printr-o alimentatie care sa cuprinda cat mai multe legume si fructe intens colorate in stare proaspata si neprelucrate termic (in special de culoare portocalie, rosie, galbena), care contin betacaroten si alte vitamine cu rol antioxidant (A, E, C), minerale si enzime plus o cantitate mare de apa (morcov, rosii, ardei gras, varza rosie, dovleac, papaya, pepene, struguri, caise , piersici, banana, citrice, mango, rodie), legume cu frunze verzi; peste, fructe de mare, care contin acizi grasi omega 3, 6, 9, prezenti si in surse vegetale - seminte de in, de susan, de canepa, ulei de masline, de samburi de struguri care ajuta la mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii si au si rol antioxidant impotriva radiatiilor UV;
  • trebuie sa ne hidratam adecvat (minim 2 lichide/zi - apa, ceai, supe si ciorbe din legume, sucuri naturale). Benefic este consumul de ceai verde, o sursa importanta de polifenoli, care ii confera actiunea antioxidanta si care protejeaza celulele organismului (intern si extern) de radiatiile UV, protejeaza si hidrateaza pielea. Ceaiul verde se poate consuma in amestec cu suc de citrice si miere naturala, doua-trei cani/zi. Se pot folosi si ceaiurile din galbenele, fructe de paducel, frunze si fructe de afin, macese, catina, coaca-negru, pentru o buna hidratare cu efecte protectoare impotriva razelor solare.
  • Cu aproximativ 7-15 zile inainte de expunerea la soare este recomandabil sa luam suplimente ce pot activa sinteza de melanina si deci bronzarea naturala: coenzima Q 10, care patrunde in straturile pielii si protejeaza organismul impotriva radiatiilor solare. La fel, utilizarea interna a uleiului de catina si a celui de rodie ne permit o bronzare mai rapida si, in acelasi timp, realizeaza o protectie eficienta contra radicalilor liberi si au efecte antioxidante si anti-aging.
  • Este bine sa evitam consumul de alcool, deoarece creste incidenta cancerului cutanat; o combinatie nefericita este alcoolul plus bauturile energizante. Acestea  din urma mascheaza din efectele sedative ale alcoolului si “permit” ingerarea  unei cantitati crescute de alcool care, combinata si cu expunerea prelungita la soare, genereaza simtome neplacute (ameteala, palpitatii, tulburari ritm cardiac, senzatie greata) si chiar lesin. Evitati si consumul unor medicamente de tip antibiotice, antidepresive, diuretice, preparate cu sunatoare.
  • Recomandabil este sa utilizam inainte si dupa expunerea la soare creme si lotiuni ce contin doar ingrediente naturale, deoarece acestea sunt mai bine tolerate de catre piele, nu provoaca alergii, nu provoaca dezechilibre hormonale; aloe, germeni de grau, galbenele, brusture, ulei de catina, de masline, de germeni grau, ulei de rodie, unt cocos, de caco, coenzima Q10, alge marine, masline, sesam, avocado.

 

Dr Ruxandra Constantina
medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea