Sanatate

#noduli #acnee inversa #tratament acnee inversa

Expert Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Tot ce trebuie sa stii despre acneea inversa

Acneea inversa  este o boala cronica, inflamatorie, cunoscuta si sub denumirea de Hidradenita supurativa. Nu este o boala foarte rara, afecteaza aproximativ 2% din populatie.


Cum se manifesta?

In primul rand, boala debuteaza in jurul pubertatii, fiind legata de activarea glandelor apocrine, dependente de hormonii sexuali din zona de pliu: axile, inghinal, sub sani, interfesier.

Manifestarile pot aparea si la varsta adulta. Femeile sunt primele vizate.

Manifestarile sunt variate, de la blande la extrem de severe. Pornesc de la aparitia de noduli in tensiune, durerosi, eritematosi in zonele de pliu, cu formare la unii pacienti de cicatrice urate, mutilante, leziuni asemanatoare punctelor negre de pe fata, umplute cu keratina.

Nodulii devin fluctuenti si pot elibera spontan sau la incizie material purulent. Uneori se unesc, dau nastere unor abcese intinse, cu trasee de comunicare intre ele.

Axilele si regiunea inghinala sunt cele mai afectate. Boala evolueaza in pusee, cu perioade de liniste si exacerbare. La femei se intampla sa se reactiveze in jurul menstrei. Se descriu exacerbari la menopauza.

Care sunt cauzele?

Teoriile despre cauzele acestei afectiuni sunt nenumarate; si mijloacele de tratament sunt multiple, iar sansa de vindecare destul de redusa. Iata o trecere rapida prin teoriile cu privire la cauzele bolii:
 

1. Ocluzia/acoperirea orificiului de par din zona cu glande apocrine, cele hormonodependente; se pare ca acoperirea orificiului glandei este implicata in mai mica masura.

2. Implicarea dupa procesul initial amintit anterior sau chiar inainte a unor bacterii, mai precis stafilococul care declanseaza procesul infectios.

3. Posibil implicarea mostenirii genetice, precum si un defect al mijloacelor de aparare imuna.

4. Implicarea hormonala, mai degraba a hormonilor androgeni (masculini) fata de cei estrogeni (feminini), protectori. La multe femei boala se agraveaza la menstruatie.

5. Obezitatea si fumatul sunt factori agravanti. Obezitatea altereaza metabolismul hormonilor sexuali si determina exces de androgeni, care poate duce, cum am spus mai inainte, la boala.

6. Epilarea, folosirea unor deodorante iritante pot fi introduse la categoria factori de risc.

 

Daca aveti astfel de noduli sau forme chiar mai severe, prezentati-va la medic; boala evolueaza cu formare de cicatrici extrem de urate; in plus e nevoie si de investigatii amanuntite, de la cele uzuale de sange, la evaluarea fierului, electroforeza proteinelor, la obtinerea unor examene bacteriologice.

 

Cum o tratam?

Schemele de tratament sunt diverse, fiecare incercand sa tinteasca o anumita cauza. Se folosesc antibiotice local sau sistemic, derivati de vitamina A sistemic, cortizon in forma locala sau sistemica, imunosupresoare, medicatie care blocheaza hormonii androgeni etc.

Rezultatele variaza de la o persoana la alta.

In formele acute, cu formare de abcese se intervine cu antibiotic, incizie si drenaj de abcese, noduli etc.

Ce trebuie sa faca cei care sufera de asa ceva?

In primul rand sa respecte niste reguli stricte de igiena, cu folosirea de substante antiseptice local. Sa evite transpiratia in zona. Sa aplice comprese caldute pe leziunile in tensiune. Sa foloseasca deodorante pe baza de clorura de aluminiu in solutie de alcool (etanol).

In plus, scaderea in greutate si renuntarea la fumat sunt de real folos.

Date contact:
Dr Ioana Silvia Simian medic specialist dermatolog
Medicover Victoriei
Telefon:
021.98.96
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes
Telefon:
021.317.95.03
Mail: simian.ioana@gmail.com
Clinica Gral Colentina
Telefon:
021.317.83.95; 0730.025.818
facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea