Cum si cand se produc vergeturile?
Cauzele certe nu se cunosc. Vergeturile se nasc ca urmare a distensiei tesutului conjunctiv, a presiunii exercitate la acest nivel cu ruperea fibrelor de colagen si elastina din structura acestuia. Se nasc in zone in care fibrele de tesut conjunctiv sunt mai rigide.
Astfel, vergeturile apar cel mai adesea in urmatoarele conditii:
- Sarcina, in a doua jumatate, ca urmare a distensiei si modificarilor de ordin hormonal. Se localizeaza pe sani si pe abdomen.
- Variatiile greutatii corporale, cresterilor rapide in greutate sau la cei care prin sport (ridicare de greutati) cresc volumul muscular. Pubertatea, prin momentele sale de crestere rapida, determina la multe persoane vergeturi.
- Aplicarea locala sau tratamentul sistemic cu corticosteroizi pentru perioada indelungata. Pe piele, dermatocorticoizii aplicati dau nastere la vergeturi mai ales pe zonele flexurale.
- Boli precum sindromul Cushing si afectarea suprarenalelor, sindromul Marfan si Ehlers-Danlos.
Ce analize putem face?
Vergeturile se examineaza vizual. Daca medicul suspecteaza o crestere a productiei de cortizol, va cere dozarea acestuia.
Cum le tratam?
In ciuda progresului aparaturii si a medicatiei aplicate la nivelul pielii, rezolutia (disparitia) completa a vergeturilor a ramas un tel neatins.
Vergeturile raspund cel mai bine la interventii cand sunt proaspete, adica de culoare violet/rosu/roz. Cand au devenit albe, sidefii e mult mai dificil si rezultatele sunt cu mult mai slabe.
Folosirea unor creme hidratante pe baza de vitamina C, acizi de fructe, retinol s-a dovedit eficace. De exemplu, aplicarea de tretinoin crema timp de cateva luni imbunatateste semnificativ aspectul tegumentului.
La fel, adapalenul sau tazarotenul. Toate aceste substante au functia de refacere a epidermului si dermului, fiind cunoscute mai ales pentru eficacitatea lor in tratarea acneei si ridurilor. Nu aplicati aceste creme daca sunteti gravida sau alaptati!
Tratamentul cu laser (intense pulse light, dioxid de carbon, fototermoliza), radiofrecventa dau rezultate optime. Aspectul tegumentului se poate imbunatati si prin aplicare de peeling pe baza de acid tricloracetic sau microdermabraziune.
Cand alegeti orice metoda de tratament cumpaniti bine asupra asteptarilor pe care le aveti. Rezultate exista, dar nu sunt exceptionale, nu sterg orice urma de vergetura mai ales daca aceasta este foarte veche. Si nu uitati factorii care cresc riscul de aparitie a vergeturilor:
- sexul feminin
- istoricul familial de vergeturi
- sarcina (mai ales la varsta tanara)
- obezitatea
- medicatia cu corticosteroizi
Date contact:
Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog
Medicover Victoriei
Telefon: 021.98.96
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes
Telefon: 021.317.95.03
Mail: simian.ioana@gmail.com
Clinica Gral Colentina
Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818