Sanatate

#aparat de ras # aparat electric de ras # sapun de copii #pseudofoliculita

Expert Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Epilarea cu lama, mai periculoasa decat crezi

Pseudofoliculita este cauzata de cresterea firelor in piele. Este frecventa pe zona de barba, in special la persoanele afro-americane cu un fir de par gros, ondulat. Parul reintra foarte aproape de zona de iesire din piele si duce la inflamatie; se dezvolta astfel o reactie de corp strain. Dupa barbierit, pacientii experimenteaza fenomene foarte asemanatoare cu acneea, cu formare de leziuni rosii si inflamate, unele cu continut alb, altele nodulare.

Leziunile repetate, mai ales la indivizii predispusi, duc la hiperpigmentare, formare de cicatrice hipertrofice sau keloide. Cresterea parului in piele se poate regasi si in zona inghinala sau pe picioare.

Pseudofoliculita
, adica firele de par incarnate, nu reprezinta la debut un proces infectios, niciun microorganism nefiind implicat; traumatizarea ulterioara, inflamatia pot deschide insa calea fixarii bacteriilor, ciupercilor. Ce e de facut?

 

Recomandarile sunt nenumarate, iar de scapat definitiv ati scapa daca ati renunta la ras.

1. Folosirea aparatului electric de ras este de mare ajutor, el netaind firul de par razant la piele. Optati pentru cele cu 3 capete si nu il lipiti de piele in momentul rasului; e bine sa il tineti la mica distanta de piele si sa efectuati miscari lente si circulare. Lungimea de 2 mm a firului de par este ideala.

2. Daca folositi lama, utilizati aparate de ras cu o singura lama.

3. Miscarea lamei trebuie sa fie in sensul cresterii firelor de par.

5. Folositi solutii blande de gomaj sau optati pentru sapun de copii, dedicat pielii sensibile, pe care sa il masati usor cu ajutorul unui prosop, burete pentru a orienta firele de par intr-o directie corecta de crestere.

6. Puteti experimenta si epilarea cu crema; atentie poate da iritatie locala si supara prin mirosul neplacut; nu folositi mai mult de doua ori pe saptamana si faceti pauze de trei-cinci zile intre folosiri.

7. Aplicati creme, geluri hidratante dupa ce v-ati barbierit; evitati solutiile alcoolice care usuca pielea; evitati spuma de gel sau ras care deshidrateaza pielea. Uscaciunea favorizeaza traiectul gresit al firelor de par.

8. Scoaterea firelor de par cu acul steril poate fi de folos, insa doar in cazul cand numarul de fire de par care cresc in piele e foarte mic; mare atentie la riscul de infectii.

Cu privire la tratament exista mai multe optiuni cu sanse de succes mai mici sau mai mari; de foarte multe ori raspunsul este favorabil pe perioada de tratament, dar manifestarile revin, mai ales daca nu se respecta pasii de mai sus.

Daca exista un proces infectios se va aplica un tratament antibiotic local sau sistemic pentru o perioada scurta de timp. Unele antibioticele, adesea in doza mica, au fost folosite in tratarea pseudofoliculitei, avand de data aceasta rol antiinflamator.

Multe din produsele dedicate acneei, ca derivatii de vitamina A sau peroxidul de benzoil, sunt utilizati, in aplicari zilnice seara, pentru a impiedica recresterea firelor in piele. La fel si corticoizii slabi, aplicati din cand in cand, dupa ras.

 

Epilarea definitiva are rezultatele slabe; in general parul isi reia cresterea normala in aproximativ 6 luni. In rare cazuri s-au obtinut perioade de stopare a cresterii firelor de par pe o anumita suprafata a barbii mai mari de un an. In plus, epilarea laser se poate complica cu hiperpigmentari sau depigmantari pe zonele de aplicare.

 

Date contact:
Dr Ioana Silvia Simian medic specialist dermatolog
Medicover Victoriei
Telefon:
021.98.96
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes
Telefon:
021.317.95.03
Mail: simian.ioana@gmail.com
Clinica Gral Colentina
Telefon:
021.317.83.95; 0730.025.818
facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian