Sanatate

#imbatranire #dermabraziune #tratament facial #piele fina #expert acasa.ro ioana silvia simian

Expert Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Dermabraziunea, calea spre o piele mai tanara

Dermabraziunea este un procedeu de refacere a suprafetei cutanate, de reducere a grosimii epidermului si stimulare a refacerii dermului, reducere a semnelor lasate de soare, cicatricilor si ridurilor. Este o procedura ieftina care se aplica de mai bine de 100 de ani in medicina.

Odata cu inaintarea in varsta, in jurul a 40 de ani, pielea intra in procesul de atrofie, iar numarul de celule producatoare de pigment din baza epidermului se reduce.

Pielea este alcatuita din epiderm si derm sub care se gaseste grasimea subcutanata. Epidermul nu contine vase de sange, el se hraneste prin difuziune de la nivelul dermului al carui principal rol este de sustinere si suport nutritiv pentru epiderm. Odata cu inaintarea in varsta, in jurul a 40 de ani, pielea intra in procesul de atrofie, stratul extern al epidermului se dezorganizeaza si devine mai susceptibil la factorii externi, iar numarul de celule producatoare de pigment din baza epidermului se reduce.

Cele mai semnificative modificari survin la nivelul dermului. Acesta se subtiaza, sufera o dezorganizare importanta si pierde fibre de colagen si elastina. Pe de alta parte impactul ultravioletelor duce la un proces de ingrosare a fibrelor de colagen si elastoza. Pierderea elasticitatii, agresiunea solara, gravitatia, mimica coroborate determina aparitia ridurilor si a petelor la nivelul unui tegument aflat in plin proces de dezorganizare. Dermabraziunea reduce prin efectul sau de refacere a epidermului si stimulare a dermului, impactul imbatranirii la nivel cutanat.

Ce leziuni trateaza dermabraziunea?

In primul rand ridurile cutanate, mai ales cele fine, dispuse in jurul gurii sau la nivelul obrajilor. La fel, are impact pe cicatricile lasate de acnee, arsuri, chirurgie, pe petele lasate de soare, poate reduce rinofima (crestera de volum a nasului din rozacee), pe leziunile precanceroase (keratoze actinice), pe elasticitatea cutanata. Cele mai vizate sunt cicatricile fine, punctiforme, superficiale.

Ce riscuri implica dermabraziunea?

In functie de profunzimea la care se realizeaza ea poate sa duca la roseata cu edem care se reduce in urmatoarele saptamani dupa procedura. Pot aparea mici leziuni de tipul chistelor de milium (puncte albe, acoperite de epiderm fin) care dispar ulterior sau printr-o interventie blanda. Porii pot fi mai mari imediat dupa interventie ca urmare a edemului, dar isi revin pe parcurs.

Cele mai neplacute sunt modificarile de pigmentare postdermaabraziune care survin mai ales la persoanele cu piele inchisa la culoare. Hiperpigmentarea poate fi contracarata prin fotoprotectie riguroasa. Depigmentarea e mai greu de inlaturat. Infectiile cutanate sunt rare, tin de ingrijirea ulterioara si de profunzimea abraziunii. Totusi, reactivarea infectiei herpetice nu este asa de rara, necesitand profilaxie antivirala inaintea procedurii.

CITESTE SI
Ce este de facut cu chelia? Sfatul expertului!

Dermabraziunea nu e un procedeu aplicabil oricarei persoane. Medicul va decide daca esti un candidat potrivit pentru asa ceva. Daca ai urmat tratament sistemic pentru acnee cu retinoizi in ultimile 6-12 luni, daca dezvolti cicatrici urate (cheloid), daca ai infectii cutanate, esti insarcinata sau alaptezi nu trebuie sa faci dermabraziune.

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei 
Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes
Telefon: 021 317.95.03

simian.ioana@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea