Sanatate

#tatuaje #crema spf #ingrijire tatuaje # crema-antibiotic #stick de buze #nunate tatuaje

Expert Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Cum se ingrijesc tatuajele?

Daca v-ati facut tatuaj sau machiaj permanent de care sunteti extrem de multumit/a, trebuie sa stiti ca exista cateva reguli de care trebuie sa tineti cont pentru a-si pastra aspectul initial.


Tatuajul se obtine prin introducerea de pigment (cerneala) profund in piele, de cele mai multe ori fara anestezie, antrenand hemoragii punctiforme locale.

Primele saptamani de dupa tatuaj sunt critice in ceea ce priveste ingrijirea lui, pentru a reduce riscul de estompare a culorii si modificarilor permanente la nivelul pielii.

Imediat dupa ce ati facut tatuajul este esential sa reduceti la minim riscul de infectie.

  1. Dupa 24 de ore de la tatuarea pielii indepartati bandajul protector, clatiti cu apa fiarta si racita si aplicati o crema pe baza de antibiotic de doua ori pe zi. Alcoolul sau apa oxigenata pot usca foarte rau pielea.
  2. Evitati dusurile fierbinti, jetul dusului direct pe tatuaj, frecarea cu buretele sau prosopul! Fiti cat se poate de blanzi cu pielea proaspat tatuata.
  3. Pentru a evita uscarea zonei tatuate, formarea de cruste aderente aplicati o crema emolienta si calmanta de nenumarate ori pe zi.
  4. Evitati contactul cu apa din piscina pana la vindecarea completa.
  5. Purtati haine lejere pe zona de tatuaj.
  6. Nu scarpinati sub nicio forma zona tatuata. Cresteti riscul de iritatie, cicatrice si aspect neplacut al tatuajului.
  7. Daca observati ca zona tatuata a devenit brusc rosie, intens calda, exprima puroi duceti-va la medic!

 

Pentru a pastra tatuajul neschimbat cat mai mult timp:

 

  1. Tineti-l departe de soare; aplicati o crema cu spectru larg (UVA, UVB) cu un factor de protectie de minim 30 cu 20 de minute inainte de expunerea la soare si reinnoiti la interval de doua ore. Folositi varianta rezistenta la apa. Altfel, soarele poate contribui la estomparea culorii tatuajului. Atentie la machiajul permanent al buzelor; aplicati si aici o crema, stick de buze cu SPF minim 30.
  2. Nu il expuneti sub nicio forma solarului. Acesta poate contribui la palirea culorii tatuajului. Unele cerneluri (mai ales culorile galben sau rosu) pot determina in prezenta ultravioletelor reactii de iritatie, alergie la nivelul pielii.
  3. Daca va simtiti pielea de la nivelul tatuajului uscata sau pur si simplu vreti sa aplicati un produs de ingrijire, evitati-le pe cele grase pe baza de vaselina si optati pentru lotiuni sau creme.
  4. Fara a avea de-a face cu ingrijirea tatuajului, urmariti constant zona tatuata! Acordati atentie fiecarei leziuni care apare pe pielea tatuata (alunita, nodul) si adresati-va medicului. Si nu va faceti niciodata tatuaj pe o alunita deja existenta. Puteti ascunde un melanom!

In cazul ca va decideti sa va indepartati tatuajul, aflati ca nu e tocmai usor si ieftin. Se foloseste un tip aparte de laser Q-switched. Acesta rupe in particule foarte mici pigmentul care ulterior este eliminat de organism. Necesita sedinte multiple. Cele mai usor de indepartat sunt nuantele de gri, negru si albastru. Zona poate ramane cu modificari de pigmentare. Nu cumparati de pe internet sau de la “cunoscuti” substante care promit indepartarea tatuajului; de cele mai multe ori aceste substante contin acizi care nu indeparteaza culoarea, in schimb pot determina manifestari severe alergice sau iritative.

Date contact:
Dr Ioana Silvia Simian medic specialist dermatolog
Medicover Victoriei
Telefon:
021.98.96
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes
Telefon:
021.317.95.03
Mail: simian.ioana@gmail.com
Clinica Gral Colentina
Telefon:
021.317.83.95; 0730.025.818
facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea