Sanatate

#bataturi #tratament bataturi # orteze siliconate bataturi

Expert Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Ce-i de facut cu bataturile?

Bataturile apar ca o ingrosare localizata a pielii de culoare galben, gri la nivelul zonelor de presiune, frictiune. Asociaza durere, iar in cazuri mai grave pot duce la ulceratie. Nu sunt produse de vreun virus si nu sunt contagioase.


Cum se produc bataturile?

Forma mainilor sau a picioarelor predispune la formarea acestor ingrosari dureroase ale pielii. Proeminentele osoase, situate in special pe articulatia metacarpofalangiana (mana/degete) si metatarsofalangiana (picior/degete), ca urmare a presiunii preluate, pot da nastere bataturilor (clavus). La fel, contracturile cu modificarea formei piciorului, tulburarile de ordin neurologic care fac imposibila aplicarea corecta a piciorului pe sol, degetul 2 mai lung cu preluarea unei presiuni crescute in articulatia cu piciorul duc la ingrosarea pielii.


Pozitia cu picioarele incrucisate, utilizarea mouse-ului sau tastarea pe telefon a mesajelor pot naste bataturi in zona de sprijin.

Alte cause de formarea a clavusului sunt reprezentate de:

 

  • Obezitate, pielea “protejandu-se” prin ingrosare la greutatea mai mare distribuita pe zona de sprijin.
  • Zona de amputatie din cauza preluarii presiunii/greutatii de zona care anatomic nu este facuta pentru asa ceva.
  • Utilizarea de proteze, orteze care freaca pielea.
  • Negii (verucile) dau nastere unui inel de piele ingrosata in jur din cauza traumei pe care acestea o exercita asupra pielii.
  • Neuropatia de orice cauza.
  • Diabetul zaharat  care duce la neuropatie periferica; in acest caz circulatia si inervatia proasta periferica duc la suprainfectia si ulcerarea bataturilor.
  • Tulburarile obsesiv-compulsive in care efectuam fie miscari repetitive, “maltratam” pielea care reactioneaza prin ingrosare.
  • Poliartrita reumatoida.
Unele apar ca urmare a utilizarii repetitive a unor instrumente, mai ales la baza degetelor de la mana si au rol protector pentru piele. Mersul descult da nastere bataturilor.
 

Cum tratam bataturile?

In primul rand diagnosticarea lor se face prin inspectie locala. In cazul in care se suspecteaza o problema la nivel osos se face o radiografie a zonei afectate.

Scopul tratamentului este sa diminuam senzatia dureroasa si disconfortul la mers.  Pentru cele nedureroase nu se impune interventie. Indepartarea zonei de piele ingrosata reduce imediat durerea.

Odata identificata cauza producerii bataturii, trebuie intervenit pentru redistributia presiunii pe zona de sprijin cu orteze siliconate sau pantofi special conceputi. 

Daca bataturile au aparut ca urmare a prezentei verucilor (negilor) se vor trata in primul rand acestea.

Curatarea/topirea bataturilor se face prin aplicarea de preparate pe baza de uree, acid salicilic, alfa si beta hidroxiacizi.  Unele produse se vor aplica sub un plasture ocluziv pentru o mai buna penetranta. In faza de intretinere se aplica intr-o crema grasa.

Indepartarea mecanica cu foarfeca, bisturiu, cureta o face numai medicul curant. Nu faceti asa ceva acasa, mai ales daca aveti diabet, afectare neurologica, pentru ca riscul de infectii este mare.

 

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea