Sanatate

#herpes #medicamente #Cheilita angulara # boala colturilor gurii #balsam emolient

Expert Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Tot ce trebuie sa stii despre boala colturilor gurii

Boala colturilor gurii sau Cheilita angulara (perleche, stomatita angulara) este o afectiune inflamatorie, avand cauze multiple, care se prezinta cu roseata, descuamare, cruste, fisuri asociate cu senzatie de arsura, usturime, mancarime la nivelul colturilor gurii. Poate avea forme usoare, dar si severe care asociaza dificultate la alimentatie, vorbit, ras. Poate avea o evolutie de cateva zile sau poate fi cronica, cu evolutie ce se intinde de-a lungul lunilor.                

 

Care sunt cauzele cheilitei angulare?   

Saliva determina o dermatita iritativa. In general se asociaza cu alte afectiuni cum ar fi retractia gingivala, ocluzia dentara incorecta, ticuri, proteza dentara. Manifestarile sunt cronice si fara indepartarea cauzei care duce la scurgerea salivei la nivel comisural nu putem vorbi de vindecare.                 Santurile adanci la nivelul comisurii bucale (aspectul de marioneta) predispun la inflamatia colturilor gurii prin adunarea unor factori iritanti in acest spatiu.

Buzele uscate fie din cauza factorilor climaterici, dermatitei atopice, medicamentelor predispun la cheilita. Umezirea lor cu saliva agraveaza manifestarile. Dintre medicamentele care dau uscaciune este recunoscuta medicatia cu derivati de vitamina A sistemica pentru acnee sau psoriazis (isotrexin, acitretin)      

Dermatitele alergice si iritative cauzate de o sumedenie de factori afecteaza tegumentul comisural. Unele dintre ele actioneaza ca alergeni: ruj, sapun, pasta de dinti, creme, alimente.

Infectiile virale, micotice sau bacteriene pot fi cauze de cheilita angulara. Dintre virusi cel mai frecvent vorbim de herpes, iar la capitolul ciuperci de candida. Manifestarile sunt similare cu orice infectie herpetica. Pe fond rosu apar vezicule care se rup, urmate de fisuri, sangerare si senzatie de arsura, mancarime. Candida se prezinta cu depozit alb cremos pe fond eritematos la nivelul colturilor gurii. Infectiile bacteriene sunt cel mai bine reprezentate de streptococ si stafilococ.                

Cine este predispus la cheilite angulare?    

Afectiunile dentare, protezarea ofera conditii “prielnice” pentru dezvoltarea de cheilite. Dermatita atopica care asociaza buze uscate face acelasi lucru. Diabetul zaharat, tratamentul cu corticosteroizi, antibioticele prelungite creeaza conditii pentru fixarea candidei in colturile gurii. Deficitele nutritionale (fier, riboflavina), boala celiaca si bolile inflamatorii intestinale sunt factori agravanti.          

Ce examinari se impun?       

Un examen micologic, bacteriologic sau identificarea herpes simplex pot fi utile pentru a orientarea tratamentul. Biopsia de piele este rar necesara. Evaluarea deficitului de vitamine, fier completeaza investigatiile. Testele de alergie pot fi utile in dermatitele alergice de la acest nivel, pentru identificarea substantei vinovate.                

Cum se trateaza?        

Tratam cauza. De la interventiile la nivelul danturii, umplerea santurilor peribucale cu fillere, compensarea deficitului nutritional pana la tratamente locale functie de agentul implicat. Vom trata cu antibiotice, antimicotice sau antivirale daca vorbim de bacterii, candida sau herpes. Altfel, in formele alergice sau iritative se impune indepartarea cauzei, aplicarea de dermatocorticoid local si creme cat mai emoliente. Pe perioada anotimpului rece aplicati frecvent un balsam emolient. E aproape obligatoriu ca aceasta crema emolienta sa aiba si functie ecran pentru ultraviolete. Buzele pot suferi foarte mult ca urmare a actiunii razelor soarelui (cheilite actinice, cancere).  

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea