Sanatate

#melasa de zahar #xylithol #inlocuitori zahar #stevia #zahar #artar

Expertul Acasa.ro, Cesar Bitlan: Cu ce inlocuim zaharul? 6 idei

De ce? Pentru ca zaharul este, stiintific dovedit, responsabil de obezitate, afectiuni cardiovasculare, diabet sau chiar cancer. Nu are rost sa dezbatem pe larg cat de nociv este zaharul, este evident otrava pentru organismul nostru, deci trebuie sa gasim variante de substitutie a acestuia. O varianta sanatoasa a zaharului, din pacate, nu exista, dar va prezint cateva variante mai putin nesanatoase comparativ cu acesta.

 

1. Stevia

Este naturala, are indice glicemic scazut, nu are valoare calorica si nu contine carbohidrati. Singurul dezavantaj este acela ca provoaca o usoara dependenta, ca si zaharul.

2. Xylithol

Sarac in calorii, are un indice glicemic scazut si nu afecteaza dantura. Dezavantajul este ca, in anumite cazuri, provoaca disconfort gastric.

3. Siropul de artar

Are efect antioxidant si contine 70% sucroza. Dezavantajul este ca si acest sirop contine fructoza, chiar daca un procent mai scazut.

4. Siropul de agave

Are un gust foarte puternic si o cantitate mai mica poate indulci suficient alimentele. Dezavantaje : nu se metabolizeaza corect si creste nivelul zaharului din sange, iar nivelul de fructoza este foarte ridicat (80-90%).

5. Melasa de zahar

Bogata in fier, magneziu, calciu, zinc, potasiu. Acelasi dezavantaj, contine foarte multa fructoza.

6. Mierea de albine

Variantele bio-origanic sunt bogate in nutrienti. Dezavantajul este ca are in continut aproape 50% fructoza. Foarte important: ca efect asupra organismului, variantele comerciale ale mierii nu difera cu nimic de zahar!

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cesar Bitlan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea