Sindromul mainilor si picioarelor reci este cauzat de o circulatie periferica deficitara. Simptomatologia este reprezentata de senzatia de frig, de rece, la nivelul extremitatilor, insotita de multe ori de amorteli, furnicaturi si uneori chiar durere si tulburari de culoare a tegumentelor.
Factorii favorizanti ai sindromului mainilor si picioarelor reci sunt reprezentati de: sexul feminin (variatii hormonale, sarcina, menopauza), fumatul, alimentatia (exces de alcool, grasime animala, zahar), expunerea prelungita la frig, umezeala, stresul prelungit. De asemenea, tulburarile circulatorii apar in cursul unor boli, de exemplu diabet, zaharat, obezitate, dislipidemii, boala Raynaud, hipotiroidism, ateroscleroza, sau pot fi cauzate de un deficit de calciu, magneziu si fier.
Persoanele care se confrunta cu acest sindrom sunt sfatuite sa adopte un stil de viata sanatos, care sa cuprinda o alimentatie bogata in vitamine (A, C, E, PP), continute in fructe (in special fructe de padure, afine, macese, portocale, lamai, castane comestibile) si legume proaspete, verdeturi, peste (datorita prezentei acizilor grasi omega 3), oua, lactate, ulei seminte de in, de susan, nuci, alune, tofu si cereale integrale.
Pentru prevenirea aparitiei acestui sindrom sau pentru a impiedica progresia sa, este bine nu uitam de miscarea zilnica si exercitiile fizice usoare, sa nu adoptam pozitia picior peste picior. De asemenea, este indicat sa efectuam pauze periodice dupa o perioada prelungita de stat pe scaun, cu efectuarea unor plimbari scurte, sa eliminam kilogramele in plus si sa ne protejam corespunzator extremitatile pe perioada anotimpului rece.
Si, nu in ultimul rand, este bine sa consultam un medic specialist care sa ne stabileasca diagnosticul corect si adecvat.
Terapiile naturiste imbunatatesc circulatia
Alaturi de medicatia alopata, medicina naturista ne ofera o serie de terapii cu plante si produse apicole ce favorizeaza si imbunatatesc irigatia si oxigenarea la nivel periferic, provoaca vasodilatatie si fluidifica sangele.
Cele mai eficiente plante in caz de tulburari de circulatie periferica sunt:
Ginkgo biloba ajuta la stimularea circulatiei periferice si centrale, diminueaza vascozitatea sangelui, provoaca vasodilatatie arteriolara, mentine elasticitatea vaselor sangvine si are efecte antioxidante. Se administreaza sub forma de ceai (2 cani/zi), tinctura (30 picaturi, de 3/zi), comprimate (40 mg, de 2-3 ori/zi).
Usturoiul, consumat ca atare (2 catei de usturoi cruzi zdrobiti/zi) sau sub forma de tinctura (10 picaturi, de 2 ori/zi) sau capsulele de usturoi, 1-2/zi, timp de 2 saptamani, imbunatateste circulatia si are efect protector asupra vaselor de sange de la nivelul extremitatilor.
Sucul de ceapa rosie, diluat cu apa.
Sulfina, mesteacan, urzica, ienupar, coada-calului, radacina de osul-iepurelui, sub forma de ceai, singure sau in combinatie. Se beau cate 2 cani pe zi, intre mese.
Paducelul se poate utiliza ca infuzie, 1 cana/zi, sau tinctura, 10-15 picaturi de 3 ori pe zi, diluate in 50 ml de apa, timp de 30 de zile.
Resveratrolul, o substanta antioxidanta prezenta in struguri, are efecte favorabile asupra circulatiei periferice. Resveratrolul fluidifica sangele, favorizeaza mentinerea integritatii peretelui vaselor de sange. Se administreaza sub forma de capsule.
Ghimbirul, ardeiul iute si piperul accelereaza circulatia periferica, reduc senzatia de frig, cresc temperatura locala.
In caz de sindrom de maini si picioare, eficienta este si gemoterapia, cele mai indicate remedii de acest fel fiind extractul din muguri de castan salbatic si comestibil, în cure de 2-3 trei luni.
Masajul local cu lotiuni si unguente ce contin arnica, ghimbir, castan, sulfina, salvie, urzica, spanz incalzeste si amplifica circulatia, creste tonusul si elasticitatea vaselor sangvine,
Baile de picioare cu uleiuri esentiale de menta, eucalipt, rozmarin, chiparos, in combinatie cu tinctura de arnica, efectuate aproximativ 10 minute, sunt relaxante si reconfortante, inlaturand durerea si stimuland circulatia sangelui. Se adauga in cada de baie 2-3 picaturi de ulei aromat.
Se pot efectua si bai calde cu infuzie de coada-calului, coada-soricelului, in fiecare seara, inainte de culcare.
Atentie la contraindicatii!
Plantele care stimuleaza circulatia si fluidifica sangele pot favoriza aparitia fenomenelor hemoragice! De aceea trebuie recomandate de un medic, fitoterapeut, pe durate si in doze bine stabilite, in special daca persoana urmeaza in paralel un tratament cu medicamente cu actiune similara.
Alte terapii care combat sindromul de maini si picioare reci
In paralel cu tratamentul oral, se pot efectua sedinte de reflexoterapie si masaj terapeutic, cu efecte reale si rapide de favorizare a circulatiei sanguine.
Reflexoterapia, efectuata de catre un specialist, are efecte rapide si de durata. Inlatura senzatia de picioare grele, diminueaza edemele de la nivel periferic si stimuleaza circulatia la acest nivel. Se fac cure de 10-12 sedinte, una pe zi sau una la doua zile.
Sursa foto: gumtree.com
Sedintele de acupunctura (aproximativ 10-12) sunt deosebit de benefice, restabilind echilibrul energetic la nivelul meridianelor blocate (inima si sistem circulator).
Sursa foto: renewyou.ca
Dr Ruxandra Constantina
medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro
Telefon: 0219232