Sanatate

#reactii adverse #oboseala #sunatoare #ceai #menta #Expertul Acasa.ro dr. Ruxandra Constantina #mituri plante

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Constantina: 5 mituri despre plante

In ceea ce priveste tratamentele naturiste, oricine isi poate da cu parerea. Asa au luat nastere anumite teorii care afirma ca, de exemplu, plantele sunt bune la orice, se pot lua dupa ureche, fara recomandarea medicului, sau ca nu au efecte secundare.

Iata 5 mituri despre intrebuintarea plantelor.

1 Plantele sunt bune la orice, se pot lua dupa ureche

Avand o compozitie chimica complexa, plantele pot fi utile pentru ameliorarea simptomatologiei in diferite afectiuni acute sau cronice. Ele pot avea efecte terapeutice, dar si reactii adverse, de aceea produsele bazate pe plante trebuie recomandate doar de catre un medic fitoterapeut, singurul care poate stabili ce planta trebuie administrata, in ce doza, pe ce perioada de timp.

Piata romaneasca este invadata de tot felul de produse, unele ce nu au inscriptionat numele tuturor plantelor din compozitie, concentratia de substanta activa, daca provin din culturi ecologice sau daca contin si compusi sintetici.

Pentru a obtine efecte terapeutice reale si benefice, cu minim de efecte adverse, este bine sa consumam produse ce apartin unor firme de renume (romanesti sau autohtone) si ele sa fie avizate de un medic.

Nu va lasati inselati de publicitatea facuta unor produse, aceasta nu reflecta intotdeauna calitatea lor!

2 Plantele nu au efecte secundare

Plantele, ca si medicamentele, au o compozitie chimica care le imprima actiunea terapeutica, dar poate genera si efecte adverse, in cazul in care nu sunt administrate in mod adecvat.

Sunatoarea are efecte excelente antidepresive si anxiolitice, stimuleaza secretia de bila, imbunatateste digestia si scade aciditatea gastrica. Insa, daca se iau preparate pe baza de sunatoare in timpul expunerii la soare, poate aparea fotosensibilitatea.

Menta are reale efecte antispastice si antiseptice la nivel digestiv, tonice ale sistemului nervos. In doze mari, menta poate provoca insa reflux gastroesofagian.

Teiul are efecte sedative, calmante, de favorizare a somnului, dar, baut in exces, are efecte paradoxale excitante asupra sistemului nervos, cauzand insomnie.

Lemnul-dulce si salvia contin fitoestrogeni si au efecte pozitive in reglarea hormonala, dar la femeile ce prezinta risc sau chiar au chisturi mamare sau ovariene devin periculoase.

3 Plantele se pot lua impreuna cu orice medicament

Plantele pot fi administrate in paralel cu medicatia alopata, dar doar la recomandarea medicului apifitoterapeut.

Persoanele care iau concomitent anticoagulante si produse din plante ce au efecte de fluidificare sanguina (gingko biloba, ginseng, musetel, extract salcie, preparate pe baza de usturoi) pot prezenta sangerari la diferite niveluri (nazale, subcutanate, digestive etc).

Sunatoarea, administrata in paralel cu anticonceptionalele orale, le scade acestora eficacitatea.

4 Plantele nu au contraindicatii

Plantele trebuie administrate cu prudenta femeilor insarcinate. Extractele de lemn-dulce si salvie pot provoca contractii uterine si avort. Nu se vor administra purgative din plante ce contin alcaloizi (aloe, crusin), plante cu principii amare (coada-soricelului, rostopasca, pelin, obligeana), ulei esential de anason, fenicul, marar, patrunjel, ardei iute, derivati de opiu (seminte de mac).

Consumul de ceai verde si negru trebuie limitat pe perioada sarcinii si lactatiei, deoarece si acestea contin diferite concentratii de cafeina ce pot provoca stari de agitatie si nervozitate care se transmit si la fat.

De asemenea, este bine sa se evite administrarea lor fara recomandare medicala in special in primul trimestru de sarcina (deoarece exista putine studii referitoare la actiunea unor plante asupra fatului), femeilor care alapteaza (deoarece se pot transmite la fat prin intermediul laptelui), la copiii mici trebuie recomandate strict de un medic, in doze corespunzatoare varstei.

Echinaceea, o planta mult utilizata in special in perioada anotimpului rece pentru cresterea imunitatii, nu se recomanda persoanelor ce prezinta fenomene alergice, celor cu boli autoimune, celor aflate sunt tratament cu antituberculoase sau chimioterapice.

5 Plantele se pot lua, fara pauze, chiar toata viata

In general, plantele reprezinta o terapie blanda si eficace, cu conditia sa fie administrata in doze adecvate si pe anumite perioade de timp, urmate de pauze. In caz contrar, pot genera efecte secundare nedorite.

De eeemplu, sunatoarea, folosita pe termen lung, poate determina aparitia unor nevralgii, oboseala si ameteli.

De asemenea, ceaiul verde, adminstrat pe perioade lungi de timp, fara pauze, poate accelera eliminarea calciului si fierului din organism.

Musetelul, cu efecte benefice antiseptice digestive, administrat pentru perioade lungi de timp, poate provoca dezechilibre ale florei intestinale.

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina