Salata de cartofi cu ceapa si mustar: gust clasic, prieten cu orice tip de carne
Cand spui "salata pentru gratar", aproape ca iti vine natural in minte salata de cartofi. Dar nu orice salata de cartofi! Varianta pe care ti-o propun este inspirata din bucataria germana si are exact echilibrul perfect intre dulceata cartofului si aciditatea mustarului.
Ingrediente:
- 1 kg cartofi albi, fierti in coaja
- 1 ceapa rosie mare, taiata julienne
- 2 linguri de mustar clasic
- 3 linguri de ulei de floarea-soarelui sau rapita
- 1 lingura de otet de mere
- Sare si piper dupa gust
- (optional) Marar tocat fin
Cum o prepari:
- Fierbe cartofii in coaja, lasa-i sa se raceasca, apoi curata-i si taie-i cuburi potrivite.
- Intr-un bol mare, amesteca mustarul cu otetul si uleiul, pana obtii un dressing cremos.
- Adauga cartofii si ceapa taiata. Amesteca usor.
- Potriveste de sare si piper. Daca vrei, adauga si marar.
De ce merge aceasta salata cu bere si carne la gratar? Pentru ca are consistenta, este usor acida si "taie" perfect grasimea carnii, in timp ce mustarul intensifica aromele berii.
Sfaturi de servire:
- Merge de minune langa mici, carnati, ceafa de porc sau pui marinat.
- Bere recomandata: lager rece sau bere de grau.
Salata de fasole: satioasa si delicioasa, chiar si pentru vegetarieni
Daca vrei o salata care sa "tina de foame" si care sa complimenteze aromele de fum de la gratar, atunci trebuie sa incerci salata de fasole.
Ingrediente:
- 500 g fasole boabe (preferabil fiarta acasa sau din conserva, scursa si clatita)
- 1 ceapa rosie, taiata subtire
- 1 ardei rosu, cubulete
- 1 mana de patrunjel tocat
- 3 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de otet de vin rosu
- 1 catel de usturoi, zdrobit
- Sare si piper
- (optional) Ardei iute tocat
Cum o prepari:
- Intr-un bol mare, combina fasolea, ceapa, ardeiul si patrunjelul.
- Intr-un bol mic, amesteca uleiul cu otetul, usturoiul, sarea si piperul pentru dressing.
- Toarna dressingul peste salata si amesteca usor.
- Lasa salata la frigider cel putin 30 de minute inainte de servire, pentru a se combina aromele.
De ce merge salata de fasole cu bere si gratar?
- Are fibre si proteine care o transforma intr-o garnitura satioasa.
- Aciditatea dressingului pune in valoare carnea rumenita.
- Usturoiul si ardeiul aduc un "kick" delicios care cere un pahar de bere rece.
Sfaturi de servire:
- Excelenta langa costite afumate, burgeri de vita sau chiar gratar de legume.
- Bere recomandata: pale ale sau amber ale.
Salata cu ton si porumb: fresh, proteica si gata in 5 minute
Cand vrei ceva rapid, gustos si fara bataie de cap, salata cu ton si porumb e prietena ta cea mai buna. Si da, merge surprinzator de bine cu gratarul si berea!
Ingrediente:
- 2 conserve de ton in suc propriu, bine scurs
- 1 conserva de porumb dulce
- 1 ceapa verde (sau 1 ceapa mica rosie)
- 3 linguri de maioneza (sau iaurt grecesc pentru o varianta mai light)
- 1 lingura de suc de lamaie
- Sare si piper
- (optional) Marar sau patrunjel
Cum o prepari:
- Amesteca intr-un bol tonul maruntit, porumbul si ceapa tocata.
- Separat, amesteca maioneza cu sucul de lamaie si condimenteaza dupa gust.
- Adauga dressingul peste ingredientele din bol si amesteca usor.
De ce se potriveste salata cu ton si porumb cu bere si gratar?
- Este racoritoare, dar are suficienta consistenta cat sa tina piept preparatelor grele.
- Lamaia si tonul aduc prospetime.
- Merge excelent langa burgeri de pui, frigarui de creveti sau chiar aripioare picante.
Sfaturi de servire:
- Poate fi servita si pe felii de paine prajita.
- Bere recomandata: blonde light sau bere pilsner.
Alte idei si sfaturi pentru un gratar memorabil
Daca vrei sa duci experienta la un alt nivel, tine cont de cateva trucuri:
- Combina mai multe salate la masa, nu te limita la una singura.
- Alege berea potrivita pentru tipul de carne pregatit la gratar.
- Foloseste condimente in salate care sa reflecte aromele gratarului: boia afumata, chimion, piper proaspat macinat.
- Pregateste salatele cu cateva ore inainte, pentru ca aromele sa se intrepatrunda mai bine.
De ce sa alegi salate fara frunze verzi la gratar
- Sunt mai rezistente la caldura si nu se ofilesc.
- Au consistenta mai buna si pot tine loc de garnitura.
- Se potrivesc mai bine cu preparatele grele, ajutand digestia prin fibre si aciditate.
Data viitoare cand organizezi un gratar, lasa salata verde deoparte si impresioneaza-ti prietenii cu aceste 3 salate care merg perfect cu berea si preparatele la gratar. Promit ca vor cere si a doua portie!