Romani de succes

#romani de succes #orfan BAC #Bogdan Matei

Orfanul care la 5 ani nu vorbea, dar care a luat 9,55 la BAC-ul la matematica

In aceste zile, mii de tineri resimt emotiile admiterii la facultate. Este si cazul lui Bogdan Matei, in varsta de 21 ani, candidat la Facultatea de Matematica-Informatica din Constanţa, care spune ca “am incredere, la Bac am luat 9,55 la matematica. Daca nu greseam o definiţie, probabil faceam de 10“. Rezultatele lui Bogdan sunt cu atat mai importante cu cat el a fost parasit la nastere.  La 5 ani nu stia sa vorbeasca, manca sapun, “distrugea ce nimerea”, scrie Adevarul.ro. 


Bogdan Matei a crescut intr-un centru de plasament, iar statul roman l-a dat in grija familiei Sandu la varsta de 5 ani, intr-o stare precara.

Mama de imprumut s-a luptat din greu sa-l dezbare pe copil de naravuri. „La 5 ani nu stia inca sa vorbeasca. Scotea doar niste sunete ca de animal. De mancat, manca sapunul din baie. Avea crize violente de furie, in care distrugea ce nimerea, sfasia perdelele, rupea tot. Mi-arata prin gesturi sa-l leg la maini si sa-i pun leucoplast la gura“, povesteste Vasilica Sandu, asistenta maternala a baiatului.

„Simt ca mi-am facut pomana cu niste suflete amarate. Avem de unde sa-i crestem, din ce ne descurcam noi, din ce ne mai ajuta Dumnezeu. Cum i-am facut mari pe ai mei, i-am crescut si pe ceilalţi. Toţi laolalta suntem o familie“, spune Vasilica Sandu.

Fiul ei, Constantin, este comandant de nava, iar fiica Madalina este psiholog. Ea este cea care a deschis usa casei parintesti pentru a primi copii orfani. „Am lucrat cu ei si mi-a fost tare mila de micuţi. Puteam fi oricare dintre noi in situaţia lor“, spune Madalina Ghizu.

intalnirea cu Bogdan a fost aproape o intamplare. Familia Sandu il avea deja in grija pe „Puiu“, un turc cu doar un an mai mare decat Bogdan. Reorganizarea sistemului de protecţie a copilului din anii 2000 a obligat asistenţii maternali sa mai ia un copil in plasament, daca voiau sa-si pastreze serviciul.

Vasilica Sandu ar fi putut renunţa, dar asta ar fi insemnat sa il dea pe Puiu altei familii sau, mai rau, sa-l lase sa ajunga iar pe la case de copii. „Pe Puiu l-am crescut de la 3 ani. Cum sa-l dam inapoi? La 18 ani, ce s-ar fi ales de el? Si pana la 18 ani, cum s-ar fi dezvoltat, ce sanse ar fi avut? Am preferat sa mai luam un copil. Asa a ajuns Bogdan la noi, de la casa de copii din Cernavoda“, marturiseste mama Vasilica.

Acum, cei doi baieţi fac parte din familie. Puiu (Menzat Mamut pe numele lui) este dascal la biserica, student la Teologie Pastorala la „fara taxa“ si vrea sa urmeze si Psihologia. Bogdan a absolvit 12 clase la Centrul scolar pentru Educaţie Incluziva Albatros din Constanţa si viseaza deja la primul salariu obţinut ca IT-ist. „Din primii bani o sa-i iau mamei oale, cratiţe si niste cuţite mai ascuţite, iar tatalui - un set de scule. Lui Puiu i-as cumpara o biserica, iar eu o sa-mi iau numai aparatura“, rade Bogdan.

Dorinta lui de a rasplati eforturile familiei de imprumut este intemeiata, mai ales ca "unde am mers noi, a mers si el. Oriunde am iesit in oras, l-am luat si pe el. Am vrut sa aratam ca este un copil normal si ca se pot obţine rezultate extraordinare si cu cei din sistemul de protecţie sociala. Niciunul dintre ei nu mai este incadrat acum in niciun grad de handicap. Am vrut sa aratam ca se poate“, spune Madalina Ghizu, sora de suflet si mentorul lui Bogdan.

Ai o poveste de succes, care sa ne demonstreze ca SE POATE? Scrie-ne la adresa liana.hainarosie@acasa.ro pentru a impartasi experienta ta cu cei peste 1,7 milioane de cititori care "trec" zilnic pragul site-ului Acasa.ro. 

CITESTE SI:

„O exceptie in randul romilor romani si bulgari din Finlanda”Sursa foto: Adevarul.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea