Romani de succes

#vlad iliescu #cursuri de formare #atelierele ilbah # andreea bahnean # formare profesionala bucuresti

INTERVIU Doi tineri, patroni ai unei mici fabrici de antreprenori

Pe piata din Romania, tot mai multi tineri antreprenori reusesc sa isi faca un nume, sa puna pe picioare un business, de multe ori dupa model occidental, aratat ca "se poate". Doi dintre acestia, Andreea Bahnean si Vlad Iliescu, au reusit sa cladeasca, in putin peste un an, o afacere care produce, la randul ei, zeci de alti noi antreprenori. Ei au explicat, intr-un interviu acordat Acasa.ro, cum au inceput acest business, care sunt secretele lor, dar si cum au facut fata provocarilor.

Acasa.ro: Cum v-a venit ideea lansarii unei afaceri si de ce cursuri de calificare? 

Andreea Bahnean si Vlad Iliescu: Am crezut intotdeauna in formarea si invatarea continua. Credem cu adevarat ca perfectionarea continua sta la baza succesului indiferent de drumul pe care ti-l alegi in viata. Pornind de la aceasta idee am infiintat Atelierele ILBAH, un proiect care a luat amploare in foarte scurt timp prin foarte multa munca, implicare si idei bune, de impact.

Suntem o scoala care ofera cursuri cu totul deosebite si interesante, care in acelasi timp respecta o programa impusa de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei prin ANC (Agentia Nationala pentru Calificari), motiv pentru care la finalizarea scolii, cursantii pot profesa in domeniul ales, fie ca isi deschid o afacere proprie, se angajeaza sau profeseaza in timpul liber pe cont propriu.

Ne place sa credem ca oferim tuturor cursantilor nostri o sansa in a-si urma pasiunea si jobul la care au visat dintotdeauna, de aici si sloganul Atelierele ILBAH: „Da-i sansei o sansa!”. Ne place sa spunem ca Atelierele ILBAH reprezinta o platforma unde iti poti indeplini visurile, transformandu-ti hobby-urile si pasiunile in adevarate meserii.

 

Ce lipsuri din invatamantul de stat considerati ca supliniti prin cursurile organizare la Atelierele ILBAH? 

Orice forma de invatamant, orice curs, orice carte citita dezvolta un individ pe toate planurile: profesional, intelectual, emotional si nu numai. Conceptul de „Long Life Learning” este extrem de prezent in viata occidentalilor pentru ca mediul economic se afla intr-o continua miscare, iar de foarte multe ori aceaste schimbari sunt radicale. Prin invatare continua si prin recalificare profesionala oamenii incearca sa tina pasul cu aceste schimbari si totodata sa fie competitive, pentru a satisface nevoile pietei economice sau ale pietei muncii.

Cum va alegeti cursurile, trainerii, elevii?

Initial, cursurile cu care am inceput au fost dedicate joburilor de vis (design interior, design vestimentar, design floral) si meseriilor din gama beauty/infrumusetarii: make-up, hair styling, nail art, cosmetica. Ulterior am inceput sa dezvoltam cursuri de genul: proiectare vestimentara – constructie tipare si croitorie, stilism – consiliere vestimentara/tendinte, inspector resurse umane, fotografie, cooking/bucatar si lista poate continua.

Trainerii sunt persoane extrem de bine pregatite in domeniile pe care le predau iar CVul acestora este foarte important. De asemenea, orice trainer Atelierele ILBAH trebuie sa fie o persoana extrem de implicata, daruita si pasionata de meseria pe care o practica, pasiune care de cele mai multe ori este transmisa cursantilor. In momentul in care aceasta pasiune vis-a-vis de o meserie este transmisa catre cursanti si este corelata cu competentele teoretice si practice dobandite, putem sa vorbim de viitori profesionisti.

Iar daca ne-ati intrebat cum ne alegem elevii, trebuie sa stiti ca ei ne aleg pe noi. Elevii care vin la noi sunt persoane pasionate, cu o mentalitate pozitiva, dornice sa isi largeasca orizonturile si chiar sa isi schimbe complet stilul de viata, jobul, etc.

Ce isi doresc cursantii ILBAH? Sa profeseze sau mai degraba sa isi aprofundeze o pasiune? Aveti idee cati dintre absolventi incep sa profeseze/au succes in domeniul ales?

Multi cursanti doresc sa faca un job din dorinta de a-si urma pasiunea. Cu siguranta cei mai multi isi doresc sa profeseze in domeniile pe care le aleg, iar noi le oferim aceasta sansa. De asemenea o parte dintre persoanele care opteaza pentru cursurile noastre sunt aflate in cautarea unui loc de munca, au indetificat o nevoie a pietei si vor sa profite de acest lucru calificandu-se in diferite domenii.

Aproximativ 70% dintre cursantii nostri incep sa profeseze in domeniul ales (procentul difera de la curs la curs). Ceea ce este foarte interesant este ca am observat cateva calitati pe care le au in comun toti cei care au un mare succes pe plan profesional in momentul in care termina scoala noastra: ambitie, implicare, devotament, pasiune si seriozitate. Cred ca aceste calitati stau la baza oricarui profesionist, din orice domeniu.

Ce inseamna acest business pentru voi? Cat de mult vreti sa-l dezvoltati?

Acest business reprezinta un vis in care am investit foarte multa energie, pasiune si daruire, atat noi cat si intreaga echipa. Am reusit sa adunam in jurul nostru oameni la fel de pasionati si de daruiti ca si noi, care isi urmeaza visurile alaturi de Atelierele ILBAH, fie ca vorbim de traineri, colegi de birou sau elevi/cursanti.

Atelierele ILBAH este un concept gandit ca o scoala la nivel national. Momentan avem sucursale in Bucuresti si in Ploiesti, urmand sa ne dezvoltam cat de curand si alte orase mari ale tarii.

Care este cea mai mare satisfactie pe care ati avut-o in acest business? Dar cea mai mare dezamagire?

Momentul cand primim un apel in care diferiti cursanti ne multumesc pentru ca le-am schimbat viata este cu siguranta cea mai mare satisfactie de care am putea sa avem parte. Am avut cursanti care dupa ce au finalizat cursurile au avut mai multe propuneri de angajare si au ales sa aiba doua joburi simultan. Altii si-au deschis propriile afaceri, sau au inceput sa profeseze pe cont propriu pe langa jobul de baza pe care il aveau dinainte de experienta Atelierele ILBAH.

Cea mai mare dezamagire? Am putea sa spunem ca uneori ne dorim prea mult de la cursanti si ni s-a mai intamplat sa observam ca o parte dintre ei nu vor sa se implice de ajuns in domeniul pe care l-au ales sau poate ca nu sunt destul de pasionati. Noi nu ne dam batuti, o sa continuam sa organizam cursuri deosebite, workshopuri cu parteneri de renume, evenimente, concursuri cu premii importante si foarte multe alte activitati pentru cursantii nostrii.

Un sfat pentru viitorii cursanti? 

Urmeaza-ti pasiunea! Ai incredere in tine si transforma-ti hobby-urile in adevarate meserii! Da-i sansei o sansa!

Dar pentru tinerii antreprenori, ca voi?

Tinerilor antreprenori le uram mult succes in orice s-au decis sa intreprinda. Urmeaza un drum lung care trebuie strabatut, multa ambitie si determinare; trebuie sa se astepte la greseli pe care cu siguranta le vor face si speram ca vor avea capacitatea sa invete din ele. Cum spuneam si mai sus: LONG LIFE LEARNING!

Descriere Vlad Iliescu si Andreea Bahnean

Vlad Iliescu si Andreea Bahnean sunt fondatorii acestui concept de cursuri interactive. Vlad, in calitate de Manager General al platformei Atelierele ILBAH, are o vasta experienta in domeniul business si nu numai. Inginer constructor la baza si ulterior CG designer, Vlad a dezvoltat acest concept pana in cel mai mic detaliu, in vederea dezvoltarii la cele mai inalte standarde in domeniul ales.

Un inginer constructor si un arhitect, Andreea Bahnean, au cladit acest univers fascinant in care orice persoana isi poate gasi un domeniu in care poate profesa, urmand unul dintre cursurile puse la dispozitie de aceasta scoala. Andreea coordoneaza personal cursurile de design si se ocupa impreuna cu echipa de marketing de proiectele inovative si workshopurile interactive pe care aceasta scoala le desfasoara special pentru cursantii si absolventii Atelierele ILBAH. „Sunt de parere ca interesul pentru meseria pe care ai ales-o nu trebuie sa se termine dupa finalizarea cursului, ci asa cum spunea si Vlad, invatarea continua este calea cea mai sigura pentru un real succes in cariera!”, este principiul dupa care se ghideaza arh. Andreea Bahnean.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea