Romani de succes

#romani de succes #Stefan Guzu #primar Germania

In Romania - muncitor la CFR, in Germania - primar

Stefan Guzu are de 47 de ani si provine din cea mai numeroasa familie din comuna bistriteana Poiana Ilvei, de la poalele Rodnei. Plecat de la 25 de ani in Germania, barbatul, care a fost in tara angajat al Regionalei CFR Iasi ca simplu muncitor, a ajuns sa fie mai neamt decat nemtii. In mai anul acesta, el a devenit primar intr-o comuna din Germania, Ivenack.

„S-a realizat fain. Nu si-a gasit aici de lucru ce si-a dorit si a reusit acolo. E un om destept si are capacitatea de a conduce”, isi descrie fiul Stefan Guzu, tatal primarului, care mai are 12 copii. Inainte de a pleca, Stefan era angajat al Regionalei CFR Iasi ca simplu muncitor si se ocupa de lucrari poduri si alte constructii, scrie Adevarul.ro.

Si-a ales pana si nevasta nemtoaica

Cel de-al patru copil al familiei Guzu  este mandria tatalui, chiar daca au impreuna doar 25 de ani, caci in iarna lui 1992, Stefan a luat calea strainatatii. A cerut azil politic in Germania, insa dupa doi ani i s-a respins cererea si a fost nevoit sa se intoarca.

In 1994 insa s-a intors in Germania. Divortat de femeia cu care avea doua fete (pe atunci in varsta de doar cativa ani), Stefan Guzu cunoaste o nemtoaica cu care se si casatoreste. Din cauza acestei iubiri, barbatul este nevoit sa se adapteze intr-o natie care nu-i privea pe romani cu ochi buni si care credea despre ei ca sunt oameni care mai degraba comit faradelegi.

Alaturi de ei insa reuseste sa-si aiba cele mai mari realizari. In Germania,  visul sau de a deveni politist a devenit realitate. Socrul sau, si el fost sef de politie, a fost cel care l-a ajutat sa sustina examenele de intrare la scoala de Subofiteri, caci depasesi varsta de admitere cu un an.

„Am fost 25 de persoane straine de sase nationalitati, turci, danezi, rusi, o poloneza, un ucrainean si eu. Doar 5 persoane din cele 25 au reusit sa treaca de acest examen, iar dupa doi ani, doar eu si un coleg rus terminam scoala si deveneam politisti cu acte”, explica stefan Guzu.

A urmat cursuri de specializare, dar si scoala de Ofiteri pe care a terminat-o cu succes. Noua diploma l-a ajutat sa aiba functii de conducere din 2004 incoace - sef de cabinet, ofiter de presa, dar si sef de tura la politia de autostrada, functie pe care o indeplineste si in prezent.

Prima propunere pentru Primarie

„In urma cu 7-8 ani, pompierii voluntari mi-au sugerat sa candidez pentru functia de primar, iar atunci i-am refuzat din lipsa de timp. Eram plecat 12-14 ore pe zi la munca, iar la final de saptamana eram plecat in strainatate. Anul acesta, cand mi s-a propus iarasi, am spus sa incerc, ca independent”, povesteste stefan Guzu.

58,6% dintre cetateni i-au acordat votul romanului, in timp ce neamtul Lüker Roland, contracandidatul sau, a fost votat de doar 187 de persoane.

Cum a fost adaptarea

„Ca strain si, in special, ca roman nu a fost usor. A fost un drum foarte lung, mi-a fost foarte greu sa relizez tot ceea ce am facut. Acum, dupa 18 ani, pot sa spune ca sunt mandru de realizarile mele. Si prietenii mei de acolo spun ca pot sa fiu mandru, fiindca sunt nemti care nu realizeaza ceea ce am reusit eu”, spune Stefan Guzu.

„La inceput am simtit ca sunt reticienti, insa apoi, pe masura ce ma cunosteau, disparea acea reticienta. Nemtii sunt atenti cu cine se imprietenesc, iar cand iti acorda prietenia iti dau practic tot ceea ce au. La ei, prietenia nu este doar un cuvant, prietenia se bazeaza mult pe fapte”, explica primarul-politist.

„Prietenii imi spun mai in gluma, mai in serios, ca sunt mai neamt decat nemtii”, completeaza Stefan. Tot germanii i-au permis bistriteanului sa isi indeplineasca visul si sa devina om al legii, dupa ce Politia Romana il respinsese pe motiv ca este daltonist.

Planuri mari de viitor

Guzu isi propune ca in urmatorii cinci ani sa atraga mai multi turisti in micuta comuna nemteasca (1.000 de locuitori si 50.000 de turisti pe an), dar si investitori care sa sustina economic zona. Romanul vrea sa dezvolte voluntariatul si grupurile de actiune locala care sa il ajute sa pastreze legatura cu cetatenii sai.

Primarul-politist nu a uitat nici de locul de unde a plecat. In 2003, bistriteanul a intrat intr-o asociatie internationala a politistilor si a reusit sa puna pe picioare o asociatie de prietenie romano-germana, care sprijina relatiile de colaborare intre politia germana si cea romaneasca.

Asociatia a ajutat insa mai multe institutii din judetul Bistrita-Nasaud. In 2013, Liceul de Muzica „Tudor Jarda” din Bistrita primea de la asociatie instrumente muzicale noi in valoare de 10.000 de euro, iar anul acesta, asociatia a sprijinit Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita si un azil de batrani cu 50 de carucioare si dispozitive pentru persoanele cu dizabilitati.

Luna aceasta, primaria comunei Poiana Ilvei a primit o masina de pompieri cu tractiune 4X4, gratie Asociatiei de Prietenie Romano-Germane, al carei vicepresedinte este tocmai Stefan Guzu.

 

Ai o poveste de succes, care sa ne demonstreze ca SE POATE? Scrie-ne la adresa liana.hainarosie@acasa.ro pentru a impartasi experienta ta cu cei peste 1,7 milioane de cititori care "trec" zilnic pragul site-ului Acasa.ro. 

 

 

CITESTE SI:

In copilarie - orfan, la maturitate - fotograf pentru Angelina Jolie si Brad Pitt

Sursa foto: Adevarul.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea