Romani de succes

#terapii naturiste #fitoterapie #dr Ruxandra Constantina #romani de succes

Dr Ruxandra Constantina: “Este foarte usor sa-i spui omului: «Elimina stresul din viata ta!» Important este sa-i oferi solutii”

Dupa 25 de ani dedicati medicinei, dr Ruxandra Constantina a decis sa-si deschida propriul cabinet, din dorinta de a le putea acorda pacientilor toata atentia sa si de a nu fi niciodata pe fuga in discutiile cu acestia. Medic de  familie, cu specializare in  apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, dr Ruxandra Constantina imbina toate aceste practici ale medicinei naturopate pentru evaluarea starii de sanatate. Intre doua programari, medicul a fost de acord sa ne raspunda la cateva intrebari: ce semne trebuie sa ne trimita la medic, ce pericole se ascund in spatele terapiilor-minune comercializate de falsi naturopati, este medicina o afacere sau nu...

Oamenii posomorati, nemultumiti cu propriul corp sau pe viata mai devreme sau mai tarziu devin prizonierii propriiilor ganduri si fie se imbolnavesc, fie li se intampla tot felul de lucruri neplacute.

 

Care sunt semnele de intrebare privind starea noastra de sanatate?

Una dintre principalele probleme cu care ma confrunt in ultimul an este aciditatea crescuta a organismului, cauzata de alimentatia nesanatoasa, stres, lipsa de odihna, lipsa de miscare, gandire negativa, poluare, administrare exagerata de medicamente. Deci, daca va simtiti obositi, anxiosi, nemultumiti, digestia devine dificila, va cade parul, picioarele se umfla, ati motai ziua, in schimb, somnul de noapte este intrerupt si agitat, este momentul sa consultati un medic naturopat si sa schimbati ceva in viata voastra! Pentru mine nu exista „niciodata” sau „prea tarziu! Intotdeauna exista o terapie potrivita pentru fiecare dintre noi, pentru imbunatatirea starii de sanatate. Important este insa ca pacientul sa inteleaga ca el singur trebuie sa decida si sa aiba puterea si vointa de a schimba ceva in stilul lui de viata, de a incepe o terapie pentru trup, suflet, minte. El trebuie sa inteleaga ca, pentru mentinerea starii optime de sanatate, este nevoie de alimentatie naturala, hidratare, terapii cu plante, sedinte de reflexoterapie, de drenaj limfatic, de masaj terapeutic, de tehnici de respiratie si relaxare!

Numarul plafarelor este in continua crestere, la fel ca si cel al naturopatilor. Este un lucru bun sau rau?

Este imbucurator faptul ca romanii sunt mai deschisi catre medicina naturista. Sunt preocupati sa adopte o alimentatie cat mai naturala si mai sanatoasa. A crescut si consumul de suplimente naturiste si, bineinteles, si numarul magazinelor ce comercializeaza aceste produse.

Acestea sunt lucruri bune, dar care au si partile lor negative. In primul rand, la noi nu exista o scoala de naturopatie. Si, neavand o legislatie in vigoare, oricine cine vrea poate sa-si deschida o firma pe baza unui cod CAEN si sa „profeseze”naturopatia sau fitoterapia, poate sa prescrie tot felul de suplimente. De cele mai multe ori, aceste persoane nu au nicio baza medicala, nici macar niste cunostinte minime. Din pacate, exista inca destule persoane care se adreseaza acestor falsi naturopati, in primul rand din motive poate materiale. Sa nu uitam insa vorba „putin dai, putin face”! Exista si pericolul (si am avut destule cazuri) prescrierii unor suplimente care interfereaza cu medicatia alopata, clasica, si atunci apar efectele adverse sau, si mai grav, acesti fitoterapeuti isi permit sa anuleze tratamentele si medicamentele prescrise de medici specialisti si sa prescrie ei „terapiile-minune”.

Deci, sa nu uitam, plantele au substante active, au efecte terapeutice, dar si reactii secundare! Deci singurele persoane care va pot un diagnostic corect si prescrie un tratament, chiar daca ne referim la plante, sunt medicii. Exista medicii cu dubla specialitate-alopata si naturista (apifitoterapie, homeopatie, gemoterapie, aromoterapie), si acestea sunt cele mai avizate persoane din domeniul medicinei naturiste si a naturopatiei.

Ati deschis de curand un cabinet de consultanta naturopata... Ce piedici ati intampinat?

De-a lungul timpului – si anii s-au cam adunat (25 ani medicina, dintre care ultimii 10 sunt dedicati medicinii naturiste) - am incercat nu numai sa prescriu terapii si tratamente, am vrut mai mult de atat - sa incerc sa descifrez cauzele bolilor, care de multe ori nu sunt numai de cauza fizica, ci si energetica, spirituala, psihica, examinand stilul de viata al pacientului (alimentatie, hidratare, contex profesional, stres psihic); sa privesc fiecare persoana ca pe o entitate complexa, legata de genele mostenite, de un stil de viata, de o alimentatie, de un mediu familial, profesional, social.

Indiferent daca esti medic alopat sau naturist, bolile, simptomele raman aceleasi, noi insa trebuie sa tratam bolnavul (cu toate particularitatile lui) si nu boala. Eu intotdeauna tratez pacientul ca entitate fizica, mentala si sufleteasca si incerc sa realizez o echilibrare nu numai la nivelul corpului fizic, dar si psiho-emotional.

Este foarte usor sa-i spui omului: “Esti prea stresat, elimina stresul din viata ta!” sau “Mananca sanatos!” Mai important este sa-i oferi solutii, sa-l ajuti in acest sens. Niciodata un tratament recomandat de mine nu a fost identic pentru doi pacienti. Asta pentru ca terapiile mele sunt strict individualizate, pentru ca nu am scheme prestabilite si nici produse naturiste de la o anumita firma. De-a lungul timpului am testat multe produse de calitate si numai pe acelea le prescriu pacientilor mei, firma producatoare nu are nici o importanta pentru mine.

Nu mi-a fost usor am intampinat multe piedici, de multe ori din partea medicilor alopati, care isi sfatuiau pacientii sa ia un tratament serios, nu ierburi. Nu m-am suparat, am lasat ca timpul sa le dovedeasca eficacitatea tratamentelor mele, si asa a fost.

Din fericire, viata m-a invatat ca, mai devreme sau mai tarziu, oamenii inteligenti realizeaza importanta unei abordari complexe a terapiei.

Noi, in Romania, mai avem multe de invatat si de acceptat, suntem inca la inceput, desi avem o medicina populara deosebit de bogata si eficace. In multe alte tari din Europa exista legislatii si o mai mare deschidere catre acest lucru. De aceea mi-am realizat visul de a avea propriul cabinet, unde sa pot desfasura aceea activitate medicala indreptata catre si pentru oameni. Cei care ma cunosc stiu ca nu sunt vorbe goale, eu am o mare deschidere si intelegere catre pacienti. La cabinetul meu imi permit sa acord atentia necesara discutiei cu oamenii. Consultatia la mine la cabinet dureaza cam o ora, niciodata nu ma grabesc atunci cand vine vorba despre oameni.

Pentru evaluarea starii de sanatate utilizez iridoscopul si aparatul de biorezonanta; pentru terapii combin alimentatia cu tratamenta naturiste si alte practici ale medicinei naturopate-reflexoterapie, tehnici de respiratie, de relaxare, masajul, aromoterapia etc.

 

Este medicina o afacere?

Medicina nu este si nu trebuie sa devina o afacere. Toti avem nevoie de bani pentru a trai, insa profesia de medic trebuie sa fie mai mult decat atat. Daca nu ai dragoste fata de oameni, daca nu ai „resursele” sufletesti de a intelege suferinta, daca nu ai rabdarea de a sta de vorba cu oamenii, nu ai ce cauta in categoria medicilor.

Pentru mine, banii sunt necesari pentru asigurarea unui trai decent si sanatos. Pe de alta parte, fiecare trebuie sa ne evaluam corect pe noi si calitatea actului medical pe care il prestam.

Exista nenumarate cabinete de medicina naturista in Romania. Ce incerc eu sa aduc nou? Incerc sa ma axez mult pe profilaxie, adica sa dau acele sfaturi care ii ajuta pe oameni sa previna aparitia bolilor. Preventia este o categorie neglijata in Romania, se merge foarte mult pe tratamente.

Sensul este exact invers - trebuie sa incercam sa prevenim – prin adoptarea unui stil viata sanatos, a unei alimentatii cat mai naturale, prin eliminarea unor obiceiuri nocive etc. - iar in cazul unor imbolnaviri trebuie sa incercam sa stimulam in primul resursele proprii ale organismului de refacere, regenerare, vindecare. De fapt, asta este naturopatia. Trebuie sa fim atenti sa nu exageram in aceasta parte - importanta e stimularea benefica a organismului, si nu prescrierea a nenumarate suplimente nutritive! Am intalnit naturopati care luau zilnic aproximativ 10 suplimente. Nu este putin cam mult?!

Odata cu trecerea anilor, am invatat ce inseamna cu adevarat sa stii sa-ti asculti corpul fizic, psihic, emotional, sa dai atentie semnalelor pe care ti le trimite. Eu provin dintr-o familie in care se punea mare accent pe mancare - am mancat in tinerete si prajeli, mezeluri, multe dulciuri etc. Intamplator sau nu, parintii mei au murit din cauza cancerului. Dupa o perioada de aproximativ 1 an in care am trait sub imperiul fricii de a nu fi mostenit si eu aceasta gena, mi-am dat seama ca aceasta atitudine era gresita. De fapt, mostenim predispozitia catre o boala si nu boala neaparat. Ce avem de facut? Sa incercam sa ne schimbam stilul viata, alimentatia, gandirea. Am ajuns la un punct foarte important: gandirea pozitiva. Se spune ca trebuie sa fim atenti la ce gandim pentru ca gandurile vor deveni faptele, actiunile si viitorul nostru. Cat de adevarat este! Am observat ca oamenii posomorati, nemultumiti cu propriul corp sau pe viata mai devreme sau mai tarziu devin prizonierii propriiilor ganduri si fie se imbolnavesc, fie li se intampla tot felul de lucruri neplacute.

Care este cea mai mare satisfactie profesionala, dar personala?

Ma bucur ca tot mai multi tineri mi se adreseaza, chiar daca nu au neaparat o boala. Vor sa fie informati despre ce inseamna sa manance sanatos, cum pot sa previna aparitia unor afectiuni, cum sa-si pastreze tonusul general al organismului si sa elimine efectele negative ale stresului prin mijloace naturale. Tocmai de accea am incercat, de-a lungul timpului, sa desfasor in paralel si o activitate de informare corecta si adevarata a oamenilor; exista atat informatie pe net, dar aceasta trebuie analizata, selectata si adaptata.

Satisfactia personala maxima este reprezentata de familia mea si de prietenii mei, care imi dau suportul de care am nevoie. In acelasi timp insa satisfactia de a vedea oameni fericiti, care si-au imbunatatit calitatea vietii, care au devenit mult mai increzatori in fortele proprii, care si-au redobandit bucuria de a trai, de a rade, si toate acestea in urma unor terapii recomandate de mine, este una dintre bucuriile cele mai mari pe care le traiesc zi de zi.

Eu am o relatie deosebita cu pacientii mei, imi iubesc si imi respect pacientii in egala masura. De multe ori si eu am invatat multe de la ei, din experientele lor personale!

Deci sa invatam sa fim pozitivi, sa zambim, sa radem, sa-i iubim pe cei din jurul nostru, asa cum spunea si marele nostru Paler:
„Aminteste-ti sa-ti petreci timp cu persoanele iubite,
Pentru ca nu vor fi langa tine o eternitate.
Aminteste-ti sa-l imbratisezi cu dragoste pe cel de langa tine pentru ca aceasta este singura comoara pe care o poti oferi cu inima si nu te costa nimic.
Fa-ti timp sa iubesti, fa-ti timp sa vorbesti, fa-ti timp sa impartasesti gândurile pretioase pe care le ai.”

Ai o poveste de succes, care sa ne demonstreze ca SE POATE? Scrie-ne la adresa liana.hainarosie@acasa.ro pentru a impartasi experienta ta cu cei peste 1,7 milioane de cititori care "trec" zilnic pragul site-ului Acasa.ro. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea