Ingrediente pentru gogonele
- gogonele
- morcovi
- telina
- alte legume si/sau fructe: telina, conopida, vinete albe, mici, varza rosie, mere, struguri etc. (dupa preferinte)
- radacina de hrean
- usturoi
- frunze de telina
- apa
- sare de muraturi
- boabe de mustar
- boabe de piper
- foi de dafin
- boabe ienibahar
Cum se prepara gogonele
Spala bine legumele si fructele. Gogonelele se pun intregi, in timp ce morcovul si telina se taie felii de jumatate de cm grosime.
Conopida se taie buchetele iar varza se taie felii (precum cele de tort). Fructele (mare, pere) se taie in jumatate.
Curata hreanul de coaja si taie-l betisoare. Usturoiul se curata de coaja si se pun cateii intregi.
In borcan, adauga cativa catei de usturoi si cateva betisoare de hrean. Incepe prin a aseza un rand de gogonele, apoi, printre gogonele asaza si restul legumeleor, fructelor si frunze de telina, pana cand borcanul se umple.
Cum se prepara saramura pentru gogonle
Apa necesara pentru prepararea saramurii este jumatate din capacitatea borcanelor (cand sunt goale).
Pentru fiecare litru de apa se adauga 30 de grame de sare pentru muraturi. Se pune apa cu sarea si condimentele la fiert. Lasa saramura sa dea in clocot timp de doua minute, apoi stinge focul. Se lasa apoi sa se raceasca la temperatura camerei.
Saramura nu se adauga fierbinte peste muraturi, deoarece acestea se vor inmuia. Se poate adauga calduta sau la temperatura camerei.
Se dau apoi borcanele cu muraturi pe balcon, si din cand in cand se vantura zeama, pana incepe sa se acreasca muraturile. Inveleste borcanele in paturi si tine-le intr-un dulap pentru a le feri de inghet.
Sursa foto: gradinareasa.wordpress.com