Retete de Paste

#pasca Paste #retete paste #pasca

Pasca pufoasa si aromata ca la bunica. Secretul care o face sa nu se lase la copt

Cand vine vorba de Paste, nimic nu se compara cu mirosul de pasca proaspat scoasa din cuptor, imbinand in mod divin aroma de vanilie, coaja de lamaie, branza dulce si stafide. Este o adevarata delicatesa traditionala, dar si un simbol al sarbatorii. Si totusi, de cate ori ai incercat sa o faci acasa si ai sfarsit cu o pasca lasata, uscata sau cu mijlocul crud? Nu esti singura. In acest articol, iti dau reteta de pasca pufoasa si aromata, exact cum o facea bunica, dar si secretul care o face sa nu se lase la copt.

 

De ce este pasca un preparat special?

Pasca nu este doar un desert. Este o combinatie de traditie, simbolism religios si nostalgie. Originara din Bucovina si Moldova, pasca s-a raspandit in toate regiunile tarii, fiecare zona adaugandu-i o nota proprie. Ce o face speciala este aluatul dospit, similar celui de cozonac, si umplutura cremoasa de branza dulce cu oua. In unele zone se face cu aluat simplu, in altele cu foi de placinta, dar varianta clasica, cu aluat pufos si umplutura densa, parfumata, ramane preferata tuturor.

Ingredientele de baza – calitatea face diferenta

Pentru o pasca reusita, ingredientele sunt cheia. Ai nevoie de produse proaspete, de calitate superioara. Iata ce nu trebuie sa iti lipseasca:

  • Faina alba 000, cernuta bine
  • Oua proaspete, de tara daca ai noroc
  • Lapte integral, gras
  • Unt gras (minim 82% grasime)
  • Branza dulce de vaci, bine scursa
  • Smantana fermentata, pentru extra cremozitate
  • Zahar, preferabil tos fin sau pudra
  • Coaja de lamaie si portocala netratata
  • Esenta de vanilie, nu aroma sintetica
  • Stafide aurii, inmuiate in rom sau esenta de rom
  • Drojdie proaspata sau uscata activa
  • Un praf de sare, pentru echilibru

Toate aceste ingrediente vor contribui la un rezultat final aerat, gustos si parfumat.

Cum obtii o pasca pufoasa? Pasii esentiali

  1. Activarea drojdiei: Amesteca drojdia cu putin lapte caldut si zahar. Las-o 10 minute pana face spuma. Daca nu spumeaza, nu mai folosi acea drojdie.
  2. Framantarea aluatului: E cruciala pentru un aluat elastic. Framanta timp de 20-30 de minute sau foloseste un mixer cu carlig special.
  3. Dospirea: Aluatul trebuie sa creasca de doua ori. Prima data, dupa framantare (1-2 ore), apoi dupa ce il pui in forma (30-40 minute).
  4. Umplutura perfecta: Amesteca branza bine scursa cu oua, zahar, smantana, coaja rasa, stafide si vanilie. Consistenta trebuie sa fie densa, dar fina.
  5. Asamblarea: Impleteste marginea aluatului si lasa mijlocul liber pentru umplutura. Foloseste o tava rotunda cu pereti detasabili.
  6. Coacerea: Cuptorul trebuie preincalzit la 160-170°C. Coace timp de 50-60 de minute, acoperind cu folie daca se rumeneste prea tare.
  7. Racirea lenta: Lasa pasca sa se raceasca in cuptorul oprit, cu usa intredeschisa. Apoi pe un gratar. Nu o scoate brusc in frig!

Secretul care face pasca sa nu se lase la copt

Si acum, momentul mult asteptat: care e secretul pascai care nu se lasa? Ei bine, sunt de fapt mai multe detalii care impreuna fac diferenta:

  • Branza trebuie foarte bine scursa. Un exces de lichid in umplutura inmoaie aluatul si o face sa se lase.
  • Nu exagera cu ouale – prea multe oua in umplutura = structura grea.
  • Adauga putina gris in umplutura, daca este prea moale. Grisul va absorbi lichidul in timpul coacerii.
  • Nu deschide cuptorul in primele 30 de minute, altfel se poate prabusi.
  • Foloseste un cuptor static, nu cu ventilatie, pentru o coacere uniforma.
  • Las-o sa se raceasca lent, altfel schimbarile bruste de temperatura o fac sa se lase in mijloc.

Variante moderne de pasca: cu ciocolata, fara aluat, cu mascarpone

Daca vrei sa incerci si altceva, iata cateva reinterpretari delicioase:

  • Pasca fara aluat, doar cu umplutura de branza – se face mai rapid si e la fel de gustoasa
  • Pasca cu ciocolata sau Nutella, pentru copii (si adulti) pofticiosi
  • Pasca cu mascarpone si ricotta, pentru un gust mai fin, tipic italienesc
  • Pasca low carb: cu indulcitori naturali, fara faina, pentru cei care tin dieta

Toate aceste variante respecta spiritul retetei, dar aduc un suflu nou, perfect pentru mesele moderne de Paste.

Cum pastrezi pasca proaspata mai multe zile

Pasca rezista bine daca e pastrata corect. Dupa racire completa:

  • Inveleste-o in folie alimentara sau tine-o intr-un recipient cu capac.
  • Pastreaz-o la frigider, mai ales daca are smantana sau mascarpone.
  • Se poate congela (fara glazura) si reincalzi la cuptor pentru prospetime.

Trucuri de la gospodinele cu experienta

  • Un strop de otet in aluat il face mai pufos.
  • Un galbenus de ou frecat cu lapte peste pasca, inainte de copt, ii da luciu superb.
  • Pune pasca pe treapta de mijloc a cuptorului, pentru coacere uniforma.
  • Testeaza cu o scobitoare – daca iese curata din mijloc, pasca e gata.

Pasca pufoasa si aromata ca la bunica nu este imposibil de facut. Tot ce ai nevoie este putina rabdare, ingrediente de calitate si respectarea pasilor de coacere. Iar daca aplici si secretul care o face sa nu se lase la copt, rezultatul va fi perfect, de fiecare data. Fie ca mergi pe varianta clasica sau incerci reinterpretari moderne, pasca va ramane vedeta mesei de Paste.

Si acum spune-mi: o faci clasic, ca la mamaie, sau iti vine sa experimentezi ceva nou anul asta?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din retete-de-paste

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare