Retete de Paste

#pasca moderna # pasca fara blat #reteta rapida #reteta simpla

Pasca moderna, fara blat. Reteta rapida pe care o adori daca n-ai rabdare sa framanti

Reteta de pasca fara aluat este visul oricui a crescut cu amintiri din bucatarie, dar n-are timp, rabdare sau chef de framantat. Daca esti genul care vrea un desert traditional, dar fara toata bataia de cap a unei cozonaceli ca la carte, atunci ai ajuns unde trebuie. Iti propun o reinterpretare moderna, gustoasa si mult mai simpla a clasicei pasci romanesti: pasca fara blat.

Este o varianta perfecta daca:

  • Nu stii sa framanti.
  • Nu ai drojdie.
  • Nu ai timp.
  • Vrei ceva mai usor si mai aerat decat pasca obisnuita.
  • Ai musafiri si vrei sa-i impresionezi cu o reteta care pare complicata, dar nu e.

Hai sa-ti spun tot ce trebuie sa stii ca sa-ti iasa o pasca delicioasa, pufoasa, cu branza si stafide, dar fara blat de cozonac. Reteta asta e prietenoasa si cu incepatorii, si cu lenesii, si cu gurmanzii inraiti.

De ce sa alegi o pasca fara blat?

Inainte sa intram in detalii tehnice si ingrediente, hai sa vorbim despre „de ce?”. De ce ai vrea sa renunti la partea aceea de aluat de cozonac, care face parte din traditie?

Simplu:

  • Pasca fara blat e mai usoara si mai dietetica – scapi de o parte buna din carbohidratii goi si de tot untul din aluat.
  • Se face mult mai rapid – nu trebuie sa astepti sa dospeasca aluatul.
  • Nu necesita framantare, deci e ideala daca n-ai skilluri de patiser amator.
  • Nu dai gres – pentru ca reteta e aproape imposibil de ratat.

In plus, e atat de gustoasa si aromata, incat nici n-o sa mai simti lipsa aluatului. Branza de vaci, ouale, zaharul si aromele formeaza o compozitie cremoasa, fina si dulce exact cat trebuie.

Ingrediente pentru pasca moderna fara blat (8-10 portii)

Pentru reteta asta, ai nevoie de:

  • 750 g branza de vaci grasa (scursa bine de zer)
  • 200 g smantana grasa (20-25% grasime)
  • 5 oua mari
  • 150 g zahar (sau dupa gust)
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Coaja rasa de la o lamaie bio
  • 1 lingura faina (sau amidon alimentar, pentru textura mai fina)
  • 3 linguri gris
  • 100 g stafide (hidratate in rom, esenta de rom sau apa calda)
  • Un praf de sare
  • Optional: 2 linguri de frisca lichida, pentru o textura si mai cremoasa
  • Unt si faina pentru tapetat forma

Pregatirea compozitiei pentru pasca

  1. Preincalzeste cuptorul la 170°C.
  2. Pune branza de vaci intr-un bol mare si paseaz-o cu furculita sau cu blenderul vertical, pana obtii o textura cat mai fina.
  3. Adauga smantana, zaharul, zaharul vanilat, ouale, grisul, faina, coaja de lamaie si un praf de sare. Amesteca bine pana la omogenizare.
  4. La final, adauga stafidele scurse si, daca vrei, cele 2 linguri de frisca lichida. Compozitia trebuie sa fie cremoasa, dar nu lichida.

Coacerea pascii fara blat

  1. Tapeteaza o forma rotunda (ideal cu pereti detasabili, de 24 cm diametru) cu unt si faina sau foloseste hartie de copt.
  2. Toarna compozitia in forma si niveleaz-o.
  3. Baga pasca in cuptor pentru aproximativ 50-60 de minute, pana cand devine aurie deasupra si trece testul scobitorii.
  4. Lasa pasca sa se raceasca complet in forma, apoi pune-o la frigider cel putin 4 ore (ideal peste noapte).

Sfaturi pentru o pasca fara blat perfecta

  • Branza de vaci trebuie sa fie bine scursa – daca e prea apoasa, compozitia nu se va lega bine.
  • Nu sari peste gris sau faina – ajuta la stabilizarea umpluturii.
  • Stafidele hidratate sunt mai gustoase si nu se ard in cuptor.
  • Daca ai un cuptor care coace prea tare deasupra, acopera pasca cu folie de aluminiu in ultimele 15 minute.
  • Lasa pasca sa se raceasca complet inainte s-o tai – altfel risti sa se destrame.

Variante moderne si reinterpretari

Daca vrei sa te joci si mai mult cu reteta, uite cateva idei trendy:

  • Pasca cu ciocolata – adauga fulgi de ciocolata amaruie in loc de stafide.
  • Pasca cu mascarpone – inlocuieste o parte din branza cu mascarpone pentru o textura mai fina.
  • Pasca fara zahar – foloseste indulcitori naturali precum eritritol sau sirop de agave.
  • Pasca cu fructe confiate sau merisoare – pentru un plus de culoare si savoare.
  • Pasca vegana fara blat – cu branza vegetala si inlocuitori de ou (pentru cei cu intolerante).

Cum servesti pasca fara blat

Aceasta pasca pufoasa si cremoasa fara blat merge de minune:

  • Cu zahar pudra deasupra.
  • Cu un sos de fructe rosii (capsune, zmeura, afine).
  • Cu smantana dulce.
  • Cu o lingura de dulceata de cirese amare, daca vrei contrast.

O poti transforma chiar in desertul principal de Paste, alaturi de un cozonac clasic cumparat sau de niste oua vopsite fancy. E atat de gustoasa incat nimeni nu o sa se planga ca lipseste blatul.

Intrebari frecvente despre pasca fara blat

1. Pot folosi branza de vaci din comert, la galetusa?
Da, dar alege una cat mai grasa si scurge bine lichidul in exces. Ideal e sa o lasi la scurs peste noapte.

2. Se poate congela pasca fara blat?
Da, dar textura se poate schimba usor la dezghetare. E mai bine sa o consumi in 3-4 zile de la preparare.

3. Pot sa o fac fara oua?
Poti folosi inlocuitori precum piure de banana, seminte de in sau aquafaba, dar rezultatul va fi diferit.

4. Ce fac daca mijlocul ramane moale?
Mai lasa la copt 10-15 minute si acopera cu folie daca se rumeneste prea tare deasupra.

5. Ce vin merge cu pasca?
Un vin alb demi-dulce, un muscat sau un spumant cu note florale.

Pasca traditionala, fara stres

In concluzie, reteta de pasca fara blat este salvarea perfecta pentru sarbatori relaxate. Are tot ce-ti doresti de la un desert traditional: gust bogat, textura fina, arome de sarbatoare – dar fara bataie de cap, framantat, dospit si intins de aluat. E o reinterpretare moderna a unei retete clasice, ideala pentru cei care vor un dulce rapid, usor de facut si extrem de gustos.

Fa-o o data si o sa vezi: o sa devina noul tau obicei de Paste. Sau de weekend. Sau de luni. Pentru ca da, e atat de buna incat n-ai nevoie de sarbatoare ca s-o savurezi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din retete-de-paste

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului